- 28 Ianuarie 2019
TVA la încasare: proiect de lege pentru creșterea plafonului
Această măsură ar urma să vină în sprijinul firmelor care au întârzieri mari la încasarea creanțelor, chiar de luni întregi sau în situațiile în care nu mai recuperează creanțele din cauza insolvenței sau a falimentului diferiților clienți.
Oficialii USR, cei care vor depune proiectul, consideră că, prin ridicarea plafonului ar urma ca o bună parte a firmelor din România să poată opta pentru acest mecanism. În momentul de față, aproape jumătate din firmele înregistrate în scopuri TVA au ales acest sistem. Probabil că numărul lor ar fi și mai mare dacă s-ar mări pragul.
În anul 2013 a fost introdus sistemul de TVA la încasare, ce se aplică pentru firmele cu o cifră de afaceri anuală de până în 2.250.000 lei. Acest sistem a devenit opțional începând cu anul 2014, iar în 2017 conform datelor primite de la Ministerul Finanțelor au fost nu mai puțin de 153.854 de firme care au optat pentru acesta.
Ce înseamnă TVA la încasare?Sistemul TVA la încasare constă în faptul că atât plata, cât și deducerea TVA este amânată până la data încasării clienților respectiv plății furnizorilor. Sistemul este util societăților care încasează contravaloarea facturilor emise către clienți la termene medii și mari. În momentul în care se aplică acest sistem, este necesar să se țină cont și de plățile făcute către furnizori, astfel încât este necesar ca în perioada în care se fac încasările de la clienți, să se facă și plățile către furnizorii de servicii pentru a putea deduce TVA-ul din facturile emise de către aceștia.
În acest moment, pot aplica pentru sistemul de TVA la încasare persoanele impozabile cu sediul activității în România, înregistrate în scopuri TVA, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depășit plafonul de 2.250.000 de lei (500.000 de euro) și optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.
Plafonul poate crește până la 2 mil. euroPlafonul de 2.250.000 lei a fost stabilit conform Directivei 2006/112/ CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006, ce a fost modificat prin Directiva 2010/45/UE a Consiliului din 13 iulie 2010. Astfel în directivă se prevede la articolul 167a că în țările care aplică sistemul de TVA la încasare, plafonul maxim pentru care firmele pot opta pentru acesta este o cifră de afaceri anuală de 500.000 euro sau echivalentul în moneda națională. Tot în același articol se specifică faptul că statele membre pot crește plafonul până la 2.000.000 euro sau echivalentul în moneda națională după consultarea Comitetului TVA.
”În România există aproximativ 600.000 de firme, din care peste 26.000 au avut în 2017 o cifră de afaceri anuală mai mare de 1 milion euro. Având în vedere numărul de firme care au optat pentru sistemul de TVA la încasare, putem considera că o parte semnificativă a firmelor cu cifra de afaceri sub plafonul de 2.250.000 au ales acest sistem și este posibil ca multe alte firme ce îl depășesc să dorească să îl implementeze”, afirmă parlamentarii USR în expunerea de motive a acestui proiect de lege ce prevede creșterea plafonului pentru TVA la încasare.
Beneficiile sistemului TVA la încasare”Acest sistem a fost introdus la cererea mediului de afaceri care reclama faptul că aveau facturi emise către clienți, dar aveau probleme cu încasarea acestora. Astfel se ajungea la o problemă a lichidității din cauză că nu recuperau banii de la clienți, dar trebuiau să plătească TVA-ul către bugetul de stat. Sistemul TVA la încasare este benefic mai ales pentru firmele care au întârzieri mari la încasarea creanțelor, chiar de luni întregi sau în situațiile în care nu mai recuperează creanțele din cauza insolvenței sau a falimentului diferiților clienți. De asemenea acest sistem este benefic din punct de vedere a cash-flowului, mai ales la firmele care lucrează cu instituțiile statului”, mai spun aceștia.
Proiectul de lege, pe masa parlamentarilor de săptămâna aceastaTot în expunerea de motive pentru necesitatea unei astfel de legi, parlamentarii USR spun că impactul bugetar ar fi nesemnificativ deoarece firmele cu o cifră de afaceri anuală între 500.000-1.000.000 euro ce vor opta pentru sistemul TVA la încasare, vor avea în continuare obligația plății TVA către bugetul de stat, doar că se decalează momentul plății.
”Creșterea plafonului de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei ar face ca cea mai mare parte a companiilor din România să poată beneficia de această măsură, dacă doresc să opteze pentru ea. Această măsură ar urma să intre în vigoare după consultările cu Comitetul TVA”, afirmă aceștia.
Proiectul de lege ar urma să fie discutat în Parlament săptămâna aceasta, parlamentarii USR sperând să strângă un număr cât mai mare de semnături din partea reprezentanților celorlalte partide din Parlment pentru a putea fi adoptat.
Proiect de Lege TVA La Inca... by on Scribd
Sursa foto: https://www.senat.ro