Proiect pilot Smart City la Roma - model pentru București?

Sony ne-a prezentat un proiect pilot de Smart City pe care l-a implementat la Roma pentru reducerea traficului, optimizarea transportului public și pentru evitarea accidentelor în care sunt implicați pietonii.

Sony a instalat trei unități pe care le numește Genius Smart Tip în trei locuri din Roma, iar acestea sunt dotate cu senzori de imagine, procesare AI și ar putea fi folosite pentru a reduce traficul de pe străzi și ar ajuta șoferii să găsească mai repede locuri de parcare libere.

Sistemul poate detecta un loc liber, apoi acesta trimite date către aplicațiile de navigație ale șoferilor și îi informează locul de parcare liber. Astfel, aceștia nu vor mai fi nevoiți să se învărtă pe străzi în căutarea unui loc liber.

Al doilea mod în care sistemul Sony poate fi folosit este pentru optimizarea transportului public prin detectarea numărului de persoane din autobuze, dar și din stații. Astfel încât, operatorii platformelor de management vor putea vedea în timp real dacă o rută este aglomerată și dacă este nevoie de suplimentarea numărului de autobuze.



Un sistem de alertă amplasat la trecerile pietonale va fi activat progresiv pentru a notifica șoferii atunci când pietonii traversează, utilizând iluminarea inteligentă a șoselei, cu latență scăzută, pentru a fi mai vizibile, cu scopul de a reduce accidentele care au loc la trecerile de pietoni.  

IMX500 este primul senzor de imagine din lume care integrează o funcționalitate de procesare AI. Configurația utilizată pentru acest proiect pilot permite extragerea în timp real a metadatelor care oferă informații referitoare la un loc de parcare gratuit, la prezența unui pieton care intenționează să traverseze strada sau la numărul de persoane care urcă ori coboară dintr-un autobuz. Nicio imagine nu este stocată pe senzor și nu este transmisă mai departe, în conformitate cu cerințele de confidențialitate.  

Așadar, aceste sisteme nu detectează persoane, mașini sau alte detalii care ar putea fi o problemă din punct de vedere al confidențialității datelor personale.

Proiectul pilot se desfășoară în Roma și este realizat în colaborare cu mai multe companii noi din ecosistemul italian și cu sprijinul Sony Europe.

Întrebat cât de repede poate fi implementat un astfel de sistem într-un alt oraș sau altă țară, Antonio Avitabile, Managing Director of Corporate Alliance and Investment la Sony spune că asta depide foarte mult de procedurile din diferitele orașe și administrație. Instalarea tehnologiei se face repede. În ceea ce privește costul, Antonio Avitabile nu a spus o sumă concretă, însă a menționat că este important ca administrațiile să se concentreze pe „return of investment” și că scopul Sony este ca acestă soluție să ajungă să fie una de tip mass-market.



Citeste si