Proiecte strategice de cercetare în România pe AI, medicina genetică și tehnologiile viitorului

România pregătește patru proiecte axate pe cercetare din fonduri UE pe inteligență artificială, medicină genetică, vaccin tetravalent și tehnologiile viitorului.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că România vrea să intre în tendințele globale prin proiecte de cercetare în tehnologii ce ar putea schimba omenirea, potrivit G4media.ro.

Proiectele în cauză sunt:

1. Obținerea vaccinului tetravalent (cu patru tulpini) la Institutul Cantacuzino
2. Înființarea unui institut de cercetare pe medicină genetică
3. Înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT
4. Institutul pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate)

Fiecare dintre aceste proiecte ar fi estimat la 150 de milioane de euro. Acestea vor intra în circuitul de avizare ca proiecte strategice la nivel național și urmează formalizarea finanțării din viitorul buget al UE (2021 - 2027), apoi demararea acestora.

”Trebuie să depășim acest stadiu și să ne creăm potențial de business în zonele economice cu valoare adăugată mare, mai ales că resursa umană există. Dacă acest lucru reușește, peste 10 ani discutăm de o altă Românie”, a spus Boloș în interviul pentru G4Media.ro.



Citeste si