- 27 Iunie 2023
Puppy Yoga în București: când cățelușii devin instructori de relaxare
Ideea a încolțit în mintea fondatoarei, Antonia Roșu, în timp ce studia jurnalismul la Londra, la University of the Arts - London College of Fashion. Atunci apăruse și conceptul de puppy yoga, originar în UK, când Antonia a mers la o astfel de clasă cu câteva dintre prietenele ei.
S-a bucurat de experiență, dar apoi și-a văzut de studii și de o carieră în jurnalism. A avut emisiunea ei la Observator, dar cumva istoricul familiei și dezamăgirea jobului o tot împingeau să încerce altceva.
Atunci și-a reamintit de experiența de puppy yoga de la Londra și s-a gândit să creeze ceva similar în București. Și așa lansa studioul din zona de nord a orașului pe 15 martie 2023.
Studio unde cățelușii fac terapie pentru sufletConceptul a fost atât de bine primit, că de la lansare până acum nu au avut momente slabe în afacere, și sunt deja la a doua tură de cățeluși ai studioului:
”Mă așteptam ca lumea să fie un pic reticentă, am avut prima săptămână full într-o oră. Lumea chiar voia să vină, și de atunci e constant interesul.”
Tendința puppy yoga a luat naștere în UK și s-a dezvoltat în mai multe orașe britanice. Apoi, s-a extins către Canada, Singapore și Paris.
Ce ne spune Antonia că este diferit la Puppy Yoga Bucharest, este chiar felul în care se raportează la concept, în sensul în care ei nu sunt doar organizatori de astfel de evenimente speciale, ei au creat un studio unde toate clasele de yoga se desfășoară în compania cățelușilor.
Iar cățelușii locului sunt acum Royce - un Cavalier King Charles Spaniel, Alfie - un Poodle, Chiara - un Chow Chow și Luna - un Teckel Arlechin. Cei patru căței de la deschidere au ajuns deja în familii, de unde cei mai mulți stăpâni veneau chiar din rândul clienților Puppy Yoga.
Cumva, ciclul de rezidențiat e următorul: se caută cățelușii potriviți, se cumpără, se țin cam 3 luni la studio, timp în care li se face schema de vaccinare și deparazitare, dar și partea de social skills. Când cățeii sunt gata de dat unei familii, încep procedurile de plasament.
”E un efort financiar și de căutare, cunoști mulți crescători, e complicat să găsești cățeii potriviți, Pe de altă parte, multă lume ne-a întrebat de ce nu avem căței din adăposturi. Dar nu am găsit adăposturile potrivite în România, am vrut să facem un eveniment special cu căței părăsiți, dar nu am găsit deschiderea și colaborarea de la centre. Plus că nu știm calendarul vaccinării, și am ales să lucrez cu căței de rasă, pentru că vreau să pun în prim plan siguranța clientului și a celorlalți cățeluși,” explică antreprenoarea.
Antonia, până la Puppy Yoga, nu a avut niciodată cățel, și cumva își imagina că nu are cum să trăiască cu un alt suflet în casă, că nu va avea timp să aibă grijă de el. Acesta a fost și motorul care a contribuit la deschiderea locului, pentru că a știut că mai sunt oameni ca ea, care și-ar dori un animal de companie, dar nu au timpul sau spațiul necesar pentru a lua în grijă un cățel.
Așa că a decis că poate oferi beneficiile de a fi în preajma unor cățeluși, dar fără să existe și responsabilitatea de a fi stăpânul lui.
Contactul cu niște cățeluși e terapeutic. Clientele Puppy Yoga București o descriu ca terapie pentru suflet, oamenii de știință descriu acest contact ca un mod de a reduce hormonul stresului, ba chiar există cercetări care spun că, doar uitându-te în ochii unui cățeluș, e suficient să se elibereze dopamina, acea substanță a creierului care aduce cu sine o stare de bine și fericire.
De partea de responsabilizare se ocupă un spital veterinar, cel mai mare din Europa de Est, după cum ne spune Antonia, care a preluat partea medicală și de îngrijire a cățelușilor de la studio, și le oferă și cazare la hotelul deținut de spital.
”Cățelușii, cât stau la noi, traversează cea mai complicată perioadă cu vaccinări, deparazitări, colici, dințișori, e altceva când sunt monitorizați tot timpul și când ai un partener specializat”, adaugă Antonia.
Dezvoltat din resurse proprii, Puppy Yoga Bucharest își caută deja spațiu și în Cluj, unde plănuiesc să deschidă în august un nou studio. Programul poate fi văzut la ei pe site, iar o ședință de puppy yoga costă 160 de lei.
Am fost și noi la o sesiune de puppy yoga ca să vedem cum se desfășoară acest nou model de business. Aici i-am cunoscut pe instructorii de ”good mood”, cei patru cățeluși ai studioului, dar și pe antrenoarea de yoga.
Ce e important de știut înainte să mergeți la Puppy Yoga e că nu veți face o yoga ca la carte, e aproape imposibil când vine un cățeluș să vă roadă șosetele sau să se urce pe voi și să vă lingă pe față. Vă veți mișca corpul, veți face și stretching și poziții clasice de yoga, dar cu mici întreruperi de drăgălit cățelușii sau de șters accidente inevitabile, cum ar fi intervențiile rapide pentru nevoile cățeilor.