Raport: European Women in VC - prezența femeilor în fondurile de capital de risc aduce o rentabilitate mai mare

Raportul European Women in VC (EWVC) 2023 oferă o privire de ansamblu asupra impactului financiar pe care-l au echipele mixte ale fondurilor de investiții. Raportul evidențiază și corelația între gen și performanță ca un catalizator în peisajul capitalului de risc: echipele de conducere formate în mare parte din femei depășesc la nivel de performanță echipele de bărbați cu 9,3 puncte procentuale.

Ca o concluzie principală a raportului: diversitatea nu este doar o opțiune, ci un imperativ strategic. 

În 2021, ecosistemul tehnologic european a avut un record în care investițiile totale au ajuns la 100 de miliarde de dolari pentru prima dată. 2022 a avut o continuare mai temperată, conform Atomico State of European Tech, unde investițiile au totalizat 85 de miliarde de dolari în cursul anului.

În ciuda declinului investițional de la an la an, cu 18% mai mic, în contextul condițiilor macroeconomice incerte, acest rezultat reprezintă totuși o creștere de două ori mai mare față de investițiile de capital din 2020.

Cu toate acestea, acest scenariu optimist nu se aliniază și cu realitatea ecosistemului în ceea ce privește echipele de VC cu reprezentativitate pe diversitatea de gen.

Acest raport este o continuare a cercetării începute de IDC și European Women in VC (EWVC) în 2022, care vine cu actualizări pentru 2023, prin prisma constatărilor selectate din raportul din 2022.

Raportul își propune să arate că diversitatea echipelor de investiții ar putea fi benefică pentru o rentabilitate crescută. Conform analizei pentru raport, echipele mixte de investiții au un randament mai mare al fondurilor gestionate. Raportul arată, de asemenea, că diversitatea de gen este mult mai mult decât o bifă a măsurilor ESG.

Concluziile raportului se bazează pe un sondaj efectuat pe 104 firme de capital de risc din Europa, care reprezintă 220 de fonduri cu active (Assets Under Management) de aproape 12 miliarde de euro, dar și în baza PitchBook, raportul de performanță global care a luat în calcul 558 de firme de capital de risc din Europa, cu AUM combinate în valoare totală de 148 miliarde de euro (peste 25 milioane EUR fiecare).

Pentru analiza performanței financiare, eșantionul a fost redus la 100 de firme de capital de risc și 220 de fonduri cu AUM combinat de aproape 34 miliarde de euro, pe baza disponibilității indicatorilor de performanță a fondului.

Concluzii generale ale raportului:
  • Performanța financiară a fondurilor europene de capital de risc crește acolo unde echipele au o reprezentare mai mare a femeilor în poziții de conducere superioară. Fondurile de capital de risc gestionate de echipe mixte arată, de asemenea, o rată anuală de rentabilitate (IRR) mai mare. Echipele de conducere formate în mare parte din femei depășesc la nivel de performanță echipele de bărbați cu 9,3 puncte procentuale.
  • În medie, în echipele unde femeile sunt mai bine reprezentate, fiecare creștere cu 10 puncte procentuale a acestei reprezentativități este asociată cu o creștere cu 1,3 puncte procentuale a ratei interne de rentabilitare a unui fond de capital de risc.
  • Cu cât este mai mare proporția de femei în echipele europene de VC, cu atât este mai mică volatilitatea randamentelor din portofoliile pe care le administrează fondurile.
  • În ciuda faptului că fondurile cu o reprezentare mai mare a femeilor manageri prezintă randamente mai mari, decalajele de gen sunt încă o problemă în firmele europene de capital de risc. În 2023 doar 16% dintre partenerii generali (GP) sunt femei, comparativ cu 15% în 2022.
  • În ceea ce privește puterea reală de investiție (AUM), femeile GP au mai puțină putere de investiție, ridicând doar 9% din totalul AUM, în comparație cu 91% din AUM strâns de bărbați GP. Aceste date arată cum femeile încă nu strâng fonduri mari, iar prezența lor în echipele de investiții ale celor mai mari fonduri europene de capital de risc și de creștere continuă să fie limitată.
  • Ca rezultat secundar, femeile nu generează suficientă putere financiară pentru a da înapoi sectorului în care activează, ceea ce este o practică obișnuită în relația VC și start-up. Femeile investitoare sunt mai înclinate să investească în startup-uri conduse de femei, șanse de 2-3 ori mai mari.
  • Concluziile din studiu:
  • Piața de capital de risc și a fondurilor de creștere din Europa pregătește scena pentru echipe mai diverse, pe măsură ce numărul femeilor care intră pe piață este în creștere. Rezultatele sondajului arată că 47% dintre VC europene se așteaptă ca numărul de femei GP să crească în următorii cinci ani.
  • Ecosistemul VC încă are lipsă de diversitate: doar 30% dintre comitetele de investiții au femei printre membri și doar 12% au membri din alte grupuri minoritare.
  • Limited Partners (LP), factorii de decizie, sunt încă predominant bărbați. Această disparitate creează obstacole pentru femeile manageri de fonduri care doresc să strângă capital (deoarece spațiul de capital de risc este în principal bazat pe relații).
  • Doar 50% dintre firmele de capital de risc respondente au strategii corporative pentru abordarea diversității de gen. Cu toate acestea, aceste politici corporative pentru diversitate nu integrează corespunzător dezvoltarea profesională și creșterea leadership-ului pentru rolurile feminine. Strategiile privind diversitatea și incluziunea de gen (D&I) nu sunt, de asemenea, comunicate în mod corespunzător în exterior sau măsurate în mod eficient intern cu indicatori cheie de performanță (KPI).
  • Atunci când iau decizii de investiții financiare, femeile fondatoare/cofondatoare sunt considerate elemente secundare, în ciuda dovezilor cercetării care arată că startup-urile fondate sau co-fondate de femei pot genera mai multe venituri decât startup-urile fondate de bărbați.
  •  

    Întregul raport poate fi consultat aici



    Citeste si