- 2 Decembrie 2019
Razer Basilisk X HyperSpeed, un mouse de gaming pentru corporatiști
Razer Basilisk X HyperSpeed este o continuare a mouse-ului Razer Basilisk cu câteva upgrade-uri și modificări.
Designul este similar, însă porțiunea pentru degetul mare este mai mare, baza este ceva mai lată, însă acum noua versiune are un singur buton pentru selectarea nivelului de sensibilitate, ceea ce înseamnă că nu poți trece repede pe modul sniper pentru jocuri FPS.
Designul este unul minimalist și ergonomic pentru dreptaci. Deci stângaci nu pot folosi acest mouse. Este negru, fără luminițe și cu un logo Razer discret pe spate. Este un mouse potrivit atât pentru un birou de gaming, dar și pentru unul de office.
Am folosit mouse-ul zeci de ore și mâna nu mi-a obosit niciodată și mi-a plăcut cum stă în căușul palmei și că-mi pot odihni degetul mare pe lateral.
Greutatea este de 83 de grame (fără baterie), ceea ce nu-l face nici cel mai ușor, dar nici foarte greu. Totuși, dat fiind faptul că bateria se introduce în spate, mouse-ul are un centru de greutate ușor ciudat, în sensul că este mai greu la spate decât în față.
Dotările Razer Basilisk X HyperSpeedAcest mouse nu este foarte complicat nici la nivel de design, dar nici la nivel de funcționalitate. Avem butoanele clasice stânga, dreapta, rotița, unul de setat sensibilitatea mouse-ului și două pe lateral. Iar în partea de jos este butonul prin care selectăm modul de conectivitate.
Un lucru foarte util la acest mouse este faptul că poate fi conectat la PC wireless cu ajutorul unui adaptor, dar și prin bluetooth. Așa că nu o să ai probleme dacă ai uitat adaptorul printr-o geantă sau la birou. Dacă ai un laptop și are bluetooth poate funcționa și așa.
Îmi place foarte mult asta, însă eu am experiementat probleme de conectivitate. Pe modul de funcționare cu adaptorul de 2,4 GHz nu am întâmpinat nicio problemă, însă pe modul bluetooth s-a întâmplat de mai multe ori de-a lungul testului ca acea conexiune să se întrerupă și să fiu nevoit să aștept câteva secunde până să-și revină. Poate nu e primordial la munca de birou, însă este esențial să nu ai astfel de probleme atunci când te joci.
Pentru un pachet complet ar fi fost excelent dacă putea fi conectat la PC și prin fir pentru cazurile în care rămâi fără baterie.
Prin conexiunea Bluetooth durata de funcționare a mouse-ului este de până la 450 de ore, cea mai mare durată pentru un mouse de gaming wireless disponibil pe piață la ora actuală. Asta înseamnă că ai putea folosi mouse-ul timp de de 19 zile de utilizare continuă cu o baterie AA. Funcționează până la 285 de euro cu HyperSpeed, folosind adaptorul de 2.4 GHz.
La nivel de hardware, Razer Basilisk X HyperSpeed are același senzor optic 5G cu 16.000 DPI ca Razer DeathAdder Elite. Acesta este precis, rapid și poate fi folosit foarte bine și în jocuri unde ai nevoie de viteză, dar și la birou unde ai nevoie mai mult de precizie.
Mouse-ul vine cu câteva niveluri de sensibilitate presetate, însă le poți modifica ușor în software-ul Razer Synapse și eu am găsit că o viteză de 1800 DPI este suficientă la birou, iar în gaming prefer ceva mai rapid ca 3600 DPI, însă la 16.000 DPI deja o iau razna, însă sigur este cineva care are o asemenea utilitate pentru o așa viteză.
Performanța a fost una bună și în FPS-uri ca Call of Duty: Modern Warfare, dar și în jocuri action adventure ca Jedi Fallen Order.
Mouse-ul folosește switch-urile mecanice Razer pentru mouse-uri, certificate pentru până la 50 de milioane de acționări. Deci nu ar trebui să-ți faci griji că o se strice într-un an de funcționare.
Prețuri recomandat de vânzare al acestui mouse este de 70 de euro, ceea ce poate părea un preț mare la prima vedere, însă nu prea găsești mouși wireless (cu bluetooth) în această categorie de preț. Dacă vrei un produs cu o astfel de conectivitate mergi înspre 100 de euro.
Mi-a plăcut Razer Basilisk X HyperSpeed și cred că ocupă un loc interesant, situat între gaming și office, bun pentru una, dar și pentru alta. Sigur, există și nișet compromisuri, iar dacă vrei un mouse cu multe funcționalități pentru gaming atunci poți să alegi un alt model din portofoliul Razer sau la alți producători.
Puncte forte
- Performanță
- Conectare prin adaptor și prin bluetooth
- Autonomie bună
Puncte slabe
- Nu funcționează și pe fir
- Probleme de conectivitate