Lectură de 6 min

Poco F7 Ultra: telefon ultra la jumătate de preț?

Abonează-te pe  
Poco lansează primul său telefon Ultra cu acest F7. Face o treabă bună sau aduce prea multe compromisuri?

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

De obicei, telefoanele cu titulatura Ultra sunt cele mai tari cu cele mai bune specificații și cele mai noi funcții, dar au și cel mai mare preț. Acestea costă de obicei peste 1100, 1200 de euro, însă Poco vine cu acest F7 Ultra care e la aproape jumătate de preț, dar promite o experiență de Ultra. Unde s-au făcut compromisuri sau Poco F7 Ultra ne arată prețul adevărat pentru un flagship, restul fiind doar branding și marketing? Te păcălesc ceilalți producători? Am testat telefonul o săptămână și cred că am găsit răspunsul.

Design

Hai să începem cu exteriorul și să ne uităm la design. Pe vremuri, aici era primul loc unde vedeai diferențele, însă în ultima vreme și telefoanele mai ieftine folosesc materiale de calitate precum aluminiu sau sticlă. F7 Ultra are o structură de aluminiu și folosește sticlă Shield Glass de la Xiaomi pe față și pe spate. Are un design elegant în două tonuri: mat și lucios cu un modul de cameră rotund. Are un aspect boxy cu margini drepte, dar acestea sunt ușor rotunjite pe spate pentru o prindere mai bună.

Telefonul seamănă cu Xiaomi 15 căruia i-am lăudat designul. Are elementele clasice precum două difuzoare, USB-C, slot pentru două cartele SIM, butoane pe lateral. Are o grosime de 8,4 mm, cântărește 212 grame și are certificare IP68 la apă și praf.

Da, unele telefoane Ultra au rama din titanium, care e mai rezistent decât aluminiu, dar în utilizarea normală nu face o diferență. Deci nu aș spune că aici s-a făcut un compromis și F7 Ultra este bine construit.

Cum e ecranul? Telefonul are un display AMOLED de 6,67 de inci și bifează toate elementele unui display de calitate, adică: rezoluție bună QHD cu 526 ppi, luminozitate mare cu 1800 de niți în mod normal și 3200 de niți în HDR, rată de refresh de 60 sau 120 Hz, 3840 PWM Dimming și suport pentru HDR10+ și Dolby Vision. În traducere un ecran foarte bun pentru consum media, pentru jocuri video și e luminos încât poate fi folosit și vara fără probleme. L-am folosit pentru a vedea seriale pe Netflix pentru a mă juca sau browsing pe internet și nu am de ce să mă plâng. Personal, îmi place că-ți oferă și multe opțiuni pentru afișarea culori astfel încât să alegi modul care-ți place. În plus, marginile negre sunt uniforme pe toate părțile și simetria e mișto.

Aici un alt mic minus ar fi lipsa unei rate de refresh de la 1 la 120 Hz care ar duce la autonomie și mai bună. Acum telefonul trece de la 60 Hz cand are conținut static la 120 Hz când este nevoie. Sau îl poți bloca la una dintre ele.

Sunetul emis de cele două difuzoare este în regulă: are volum bun și nu deranjează atunci când îl dai la maximum. Și aici Poco e în linie cu alte telefoane Ultra mai scumpe.

Performanță & autonomie

Nici la specificații Poco F7 Ultra nu pare să fie diferit, cel puțin pe hârtie cu un procesor Snapdragon 8 Elite, 12/16 GB RAM și stocare de 256 sau 512 GB UFS 4.1, adică ce e mai performant de pe piață. În testele sintetice 3DMark și Geekbench 6 obține scoruri în linie cu alte smartphone-uri de top cu acest procesor, chiar dacă uneori mai puțin decât altele, de exemplu OnePlus 13. Dar de ce?

Aici apare primul compromis în opinia mea. Sistemul de răcire de pe F7 Ultra nu este la fel de bun ca altele și telefonul mai reduce din turație în aceste teste pentru a menține temperatura sub control. Și în testul CPU Throttle vedem o scădere cu cam 25% a performanței. În Burnout Benchmark vedem tot o scădere similară de 27%

Surpriza negativă pentru mine a fost faptul că nu a trecut stress testul din 3D Mark și l-am rulat de 6-7 ori în mai multe zile fără succes. Acesta rulează același test de 20 de ori, iar Poco ceda pe la a 14 sau a 15-a încercare supraîncălzindu-se. Același lucru s-a întâmplat și cu Xiaomi 15, dar acela este un telefon mai mic la 6,3 inci, însă nici pe F7 Ultra nu au pus un sistem de răcire suficient de bun.

În schimb, în aplicațiile normale și în gaming nu am văzut să se încingă și am avut sesiuni de 30 de minute de PUBG sau Wuthering Waves fără să simt că telefonul era prea fierbinte. Dar poate sesiuni mai lungi de 2-3 ore s-ar putea să-i facă probleme. Apropo de jocuri, F7 Ultra poate rula Call of Duty la 120 FPS, Mobile Legends Bang Bang tot la 120 FPS și PUBG la fel, iar în Wuthering Waves FPS-ul variază între 60 și 80 de FPS în funcție de situație.

Deci bun pentru gaming și aplicații mai solicitante, dar nu neapărat pentru ore de joc încontinuu.

Cum stăm cu autonomia? Bateria nu este una extraordinar de mare la 5300 mAh, dar se poate încărca foarte rapid pe fir la 120W, dar și în mod wireless la 50 de wați. Foarte mișto. Telefonul se încălzește puțin, dar nu îngrijorător. Autonomia mie mi-a ieșit la 7-8 ore de screen on time cu o utilizare mixtă de browsing, YouTube, jocuri video, iar în testul PCMark am avut o utilizare de 14 ore și 32 de minute cu luminozitatea la jumătate. Deci o autonomie bună și nu stai cu griji deloc mai ales că se încărcă repede. Deci aici este chiar peste alte telefoane Ultra.

Camere foto

Un alt domeniu unde vedeam compromisuri în trecut era la camere foto. Cum e Poco F7 Ultra aici? Foarte surprinzător pentru mine….e bun. Chiar are niște camere și o procesare de calitate. Telefonul are o cameră principală de 50 MP F/1.6 cu stabilizare optică, un ultrawide de 32 MP f/2.2 și un telefoto de 50 MP cu zoom optic 2,5x, o premieră pentru telefoanele Poco. Camera principală este aproape aceeași de pe Xiaomi 15, are același senzor telefoto ca Xiaomi 15 și un ultrawide cu mai puțin megapixeli.

Pozele sunt foarte luminoase, au detalii și un bokeh de calitate, iar acel telefoto nu este doar util pentru faptul că poți face poze cu zoom de calitate, ci și pentru că are modul super macro de pe Xiaomi 15 și 15 Ultra la care am bălit și de care am fost foarte impresionat. Pozele realizate în acest mod mi se par excelente și merge și pe video foarte bine. Acest mod mi se pare excelent pentru poze de produs, pentru poze de detaliu și mă bucur că Xiaomi la adus și aici pe seria Poco. Vă sfătuiesc să-l încercați și-l găsiți cu swipe down în aplicația de cameră.

Deci poze bune pe timpul zilei în cam orice orice situație și pe camera de selfie de 32 MP. Și pe timp de noapte am văzut poze bune pe senzorul principal și, de exemplu, în această poză a reușit să aducă lumină deoarece în realitate era aproape beznă. Pe ultrawide și pe telefoto e în regulă pe timp de noapte.

Pe video putem filma 4K 24,30 și 60 de FPS și chiar 8K la 24 de fps pe camera principală. Și pe telefoto poți filma 4K la 24,30 sau 60 de FPS, dar nu și pe ultrawide, care te blochează la 1080p. Asta nu e de telefon ultra și e păcat deoarece filmarea ultrawide e utilă și un minus important că nu suportă rezoluție 4K. De asemenea, dezamăgitor este să vezi că nici pe camera de selfie nu poți filma 4K. Din nou, un must pentru un telefon Ultra.

Selfie-urile pe timp de zi mi se par ok, dar cele în lumină scăzută sunt slăbuțe. Deci la camere foto e așa un mix: calitatea per total e una bună, dar ai mici dezamăgiri pe video și pe selfie.

Poco F7 Ultra rulează Android 15, cu un strat de Xiaomi HyperOS pe deasupra. Compania promite 4 actualizări majore ale versiunii sistemului de operare în viitor, în timp ce acoperirea patch-urilor de securitate ar trebui să fie de 6 ani. Nu chiar de nivel Ultra, dar 4 ani de actualizări de OS zic că este în regulă.

Software-ul este funcțional și te obișnuiești cu el. Nu mi se pare cel mai bun pe Android, dar aici intervine și preferința personală a fiecăruia. Totuși, nu0mi place că vine cu multe aplicații preinstalate, dar am văzut și mai rău, chiar pe game Poco cu F7 Pro, dar și pe alte telefoane de top de la alți producători am văzut aplicații care-ți sunt băgate pe gât.

Concluzie Poco F7 Ultra

În concluzie aș spune că Poco F7 Ultra oferă 80% din experiența unui telefon Ultra de 6000 de lei, dar la aproape jumătate de preț, însă nu poți să ignori anumite compromisuri sau probleme. Nu e nimic grav și poate nu ți se aplică ție, iar atunci F7 Ultra poate fi o recomandare excelentă, însă dacă vrei filmare 4K pe ultrawide, selfie-uri excelente sau un telefon care să rezisten bine în sesiuni de gaming lungi atunci poate chiar ar trebui să te uiți la un alt telefon Ultra, chiar dacă ar însemna să plătești mai mult.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: