- 9 Decembrie 2020
REVIEW 5G - Am testat motorola razr 5G, moto g 5G plus și moto g 5G
Motorola are un portofoliu extins de smartphone-uri 5G și există unul pentru fiecare buzunar și pentru fiecare nevoie. Rețeaua viitorului este deja disponibilă în unele orașe din România și se va extinde în continuare în următorii ani, așa că e bine să fii pregătit cu un telefon pe măsura vitezelor 5G.
După cum ziceam, avem trei telefoane Motorola în studio astăzi, mai exact noul Motorola razr 5G, Motorola g 5G plus și Motorola g 5G. Compatibile cu rețelele 5G mai sunt și modelele edge și edge+, pentru care găsiți deja review pe canalele noastre. Revenind la modelele de azi, să începem cu cel mai ”wow” din serie, adică razr 5G, și să vedem cum arată.
Design razr 5GLa primul razr ne-a plăcut mult designul clamshell, iar la noul razr 5G ne-a plăcut și mai mult. Acum e un smartphone învelit în totalitate în sticlă și, cu toate că și-a mai pierdut din greutatea pe care am apreciat-o mult la primul model, a devenit și un device considerabil mai polisat și mai atrăgător pentru mase. E un fashion statement high-tech de toată frumusețea.
Bărbia a fost îngustată, iar senzorul de amprente a fost mutat pe partea din spate și oferă și un grip mai bun. Butoanele nu mai sunt toate pe marginea dreaptă acum - acolo au rămas doar cele de volum, iar cel de power e în stânga. Ecranele (cel exterior și cel pliabil, interior) au rămas la aceleași dimensiuni ca înainte.
Motorola razr 5G e rezistent la stropire, iar noua balama nu mai scoate niciun sunet la închidere și deschidere, iar mecanismul e mult mai ușor de deschis și închis. Per total, numai de bine din punct de vedere al designului și modificărilor nu tocmai mici aduse de Motorola pentru noua versiune de razr.
Bun, acum că am stabilit că ne place designul, să vedem și ecranele!
EcraneDupă cum ziceam și un pic mai devreme, dimensiunile ecranelor au rămas aceleași ca la generația anterioară. Ecranul extern, cel QuickView, are 2,7 inch și e de tip G-OLED, iar cel pliabil, de tip P-OLED, e de 6,2 inch. Da, Motorola razr 5G e tot un telefon pliabil și nu o tabletă pliabilă.
Pe noua versiune, Motorola a ales un panel mai calitativ - e mai luminos, mai colorat, dar și mai premium la atingere decât versiunea de pe primul razr, lucru care va bucura multă lume. E destul de ușor să uiți că display-ul nu e din sticlă atunci când folosești telefonul nepliat. Când îl închizi, nu rămâne deloc spațiu între cele două clapete, iar asta e impresionant, iar telefonul ar trebui să reziste la peste 200.000 de închideri, deci nu ai de ce să îți faci griji.
Motorola pare că îmbunătățit și difuzorul față de generația anterioară. Mi s-a părut un speaker mai puternic și merită reamintit faptul că acea cutie cu adevărat specială în care vine smartphone-ul poate fi folosită ca o cameră de sunet care intensifică puterea telefonului. Iar căștile incluse în pouch-ul special sunt cu adevărat premium, chiar dacă sunt cu fir, oferind un sunet absolut excelent.
E timpul să trecem la lucrurile care contează cu adevărat pentru mulți. Să vorbim despre specificații, performanțe și, bineînțeles, viteze 5G.
Performanțe și specificațiiNoul Motorola razr 5G vine cu 8GB memorie RAM, cu o stocare de 256GB, iar procesorul este un Snapdragon 765 5G. Noul procesor nu vine doar cu o conexiune 5G, ci și cu un spor de viteză și eficiență energetică. Motorola razr 5G e considerabil mai rapid decât primul razr și e un device pe care îl poți folosi fără nicio problemă pentru gaming. Sarcinile de zi cu zi nu-i dau bătăi de cap, deci nu ai de ce să îți faci griji că smartphone-ul nu e dotat cu procesorul vârf de gamă de la Qualcomm.
Noul razer 5G vine cu o baterie de 2800 mAh, cu încărcare rapidă la 15W. Motorola spune că smartphone-ul e gândit pentru a fi folosit mai mult cel de-al doilea ecran decât cel principal, flexibil. Telefonul ține de dimineață până seara fără probleme chiar și dacă stai mult cu el desfăcut, poate chiar mai mult de o zi dacă îți verifici notificările pe ecranul mic. Singurul minus real aici e lipsa încărcării wireless.
Înainte de a trece la următorul smartphone din listă, să vedem cum se descurcă razr 5G la capitolul foto/video.
La noul Motorola razr 5G, senzorul a fost mult îmbunătățit față de cel de pe generația anterioară. Acum avem un senzor wide de 48 de MP cu f/1,7 și stabilizare optică a imaginii. Acest senzor e asistat de unul ToF, care ajută extrem de mult la efectul de bokeh din portrete. Fotografiile ies bine spre foarte bine iar, mulțumită modului nocturn, Motorola razr face fotografii decente și noaptea.
Camera frontală de 20MP e și ea destul de bună, dar nu ai motive să o folosești când poți face selfie-uri cu fundal blurat cu camera principală, privindu-te în ecranul secundar. La fel ca la primul razr, ai opțiunea de a afișa niște emoticoane simpatice pe ecranul secundar când faci fotografii cuiva, ceea ce e foarte simpatic.
Motorola razr 5G are un preț pe măsura inovațiilor pe care le aduce. Costă circa 7.000 de lei și e un smartphone pentru early adopters, pentru cei care vor un statement-phone, dar și pentru cei care vor să fie productivi cu cele mai mari viteze de Internet.
moto g 5G și moto g 5G plusAcum să trecem la Motorola moto g 5G plus și moto g 5G, două smartphone-uri destul de similare care oferă viteze 5G foarte mari la prețuri foarte mici.
moto g 5G plus și moto g 5G sunt foarte similare ca design. Ambele vin cu carcase din plastic calitativ și ecrane cu margini destul de subțiri. moto g 5G plus e ceva mai înalt și un pic mai îngust, dar ambele au ecrane de 6,7 inch foarte generoase. Camerele la ambele sunt poziționate în colțul din stânga sus, într-un chenar ușor ieșit din afară, iar la modelul plus se observă și blițul lângă respectivul chenar. Butonul de amprentă la modelul plus e amplasat în butonul de Power, pe marginea din dreapta, iar la modelul simplu îl avem pe spate, în logo-ul Motorola.
În față vedem camerele perforate în display - una în cazul lui moto g 5g, două în cazul lui g5g plus. Ambele device-uri au mufă jack, dar și buton dedicat pentru asistentul virtual Google Assistant. Per total, sunt dispozitive simpatice, elegante, iar culorile sunt atrăgătoare atât pentru tineri cât și pentru cei orientați spre productivitate.
Să vedem acum și display-urile de la cele două smartphone-uri.
Ambele telefoane vin cu ecrane LCD de 6,7 inch și rezoluție full HD+, dar diferă un pic raportul de aspect. Mai exact, display-ul de pe moto g 5G plus are un raport 21:9, mai îngust, iar moto g 5g vine cu un ecran cu raport 20:9, un pic mai lat.
Ambele ecrane sunt surprinzător de bune având în vedere prețul smartphone-urilor. Beneficiază de luminozitate bune, culori vii și contrast ridicat. Cea mai mare surpriza? Ambele display-uri sunt compatibile cu standardul HDR 10. Asta înseamnă că sunt perfecte pentru vizionarea de clipuri video, dar și pentru jocuri.
moto g 5G plus vine cu un avantaj la capitolul display. Panelul este unul rapid, de 90Hz, făcut special pentru cei care vor un plus de viteză atât în navigarea prin aplicații cât și în jocuri. Mișcările sunt foarte fluide, iar diferența se simte.
Acum e timpul să trecem la specificații și la performanțe și să aflăm cât de rapide sunt cele două smartphone-uri 5G.
Aici diferențele sunt ceva mai mari între cele două smartphone-uri, cel puțin la nivel de specificații. moto g 5G plus vine cu 6GB memorie RAM, cu 128GB spațiu de stocare și cu un procesor Snapdragon 765 cu opt nuclee și frecvență maximă de 2,3Ghz. Fratele mai mic are 4GB memorie RAM, 64GB stocare și un procesor Snapdragon 750G 5G cu opt nuclee și frecvență de până la 2,2Ghz.
Ambele telefoane se mișcă foarte bine, dar modelul plus e mai bine echipat pentru cei care își doresc gaming intens și nu am găsit joc care să îi facă probleme. Smartphone-urile se descurcă bine în multitasking și sunt bune pentru cei care vor dispozitive pentru productivitate, iar pentru cei care vor mai mult spațiu există opțiunea de card microSD.
În ceea ce privește autonomia, ambele smartphone-uri se descurcă extraordinar. Au baterii de 5.000 mAh și rezistă la două zile de utilizare medie fără niciun fel de problemă - la urma urmei, degeaba ai viteze 5G dacă nu apuci să le folosești din cauza bateriei slabe. Ambele vin cu încărcător rapid în cutie și se încarcă la 20W, ca atunci când ai nevoie de un plus de energie să nu stai mult pe lângă priză.
Hai să vedem cu ce camere vin cele două telefoane Motorola.
La moto g 5G plus pe spate avem patru camere foto: una principală de 48 MP f/1.7, alta ultrawide 8 MP f/2.2, una macro de 5 MP f/2.2 și una de 2 MP pentru detectarea profunzimii de câmp. Fotografiile realizate cu camera principală sunt foarte bune în cele mai multe cazuri și există și un mod Night Vision pentru fotografia nocturnă. Expunerea este corectă, culorile sunt vii și plăcute ochiului, iar portretele ies foarte bine. Camera ultrawide îți oferă o perspectivă interesantă, dar nu recomandăm folosirea ei noaptea. Am rămas plăcut impresionat de camera macro și am reușit să scot câteva fotografii frumoase. Dacă ești interesant de acest aspect al fotografiei, moto g 5G Plus ți-ar putea fi util.
Pe față avem două camere, una pentru selfie-uri normale și una pentru selfie-uri de grup. Cea wide de 16 MP f/2.0 face poze foarte bune și o poți folosi și în situații cu o luminozitate mai precară, iar efectul de HDR e puternic și plăcut. Camera ultrawide de 8 MP f/2.2 este mai potrivită pentru poze de grup pe timp de zi.
La capitolul filmare, Motorola g 5G plus stă surprinzător de bine. Filmează 4K la 30 de cadre pe secunde sau full HD la 60 de cadre pe secundă și dispune de stabilizare digitală. Rezultatele sunt foarte plăcute la lumina potrivită, ceea ce este un mare plus.
Trecând la moto g5G, acesta vine cu unele lucruri similare, dar cu un număr mai mic de camere. Dacă fratele mai mare are un total de 6 camere, moto g 5G are doar patru, lipsind modulul ultrawide din față, dar și senzorul de profunzime de pe spate. În rest, avem același senzor principal de 48MP cu F/1.7, aceeași cameră ultrawide de 8MP cu F/2.2 și un senzor cu lentile macro de 2MP. Camera frontală e tot de 16MP, dar e un pic mai puțin sensibilă la lumină. Chit că fratele mai mare se descurcă ceva mai bine la niște capitole, rezultatele sunt comparabile, iar moto g 5G poate fi un telefon bun pentru fotografie la un buget mic.
Iar pentru că acesta este un review de smartphone-uri 5G, să vedem și câteva teste de viteză 5G.
Rețeaua 5G în România este mai dezvoltată decât în alte țări, dar încă este la început. Totuși, orașe precum București, Cluj, Iași, Timișoara sau Brașov se bucură de acoperire mare cu rețeaua de nouă generație. Noi am testat cele trei smartphone-uri în rețeaua Orange și pe alocuri în rețeaua Digi.
motorola razr 5G a fost, după cum ne așteptam, cel mai rapid dintre cele trei smartphone-uri. Procesorul 765G de la Qualcomm are o viteză maximă de download de până la 3,7Gbps în rețeaua 5G și o viteză de până la 1,2Gbps în rețeaua 4G. Noi am obținut peste 400Mbps în anumite zone, considerabil mai mult decât am fi putut obținut pe o rețea 4G relativ congestionată. Practic, ne-am bucurat de viteze de aproape două ori mai mari de descărcare fără niciun efort notabil.
moto g 5G plus cu al său procesor Snapdragon 765 are aceleași specificații în materie de conectivitate și am obținut rezultate similare cu cele ale lui razr, un pic mai mici pe alocuri, poate din cauza unei antene un pic mai slabe sau a unei memorii mai puțin rapide. La peste 300Mbps, totuși, nu avem de ce să ne plângem. Din contră, ne bucurăm de download-uri foarte rapide chiar și de fișiere mari, precum clipuri video. În cele din urmă, moto g 5G plus ne-a oferit rezultate similare, procesorul Snapdragon 750G fiind un pic mai lent la frecvență, dar la fel de rapid în ceea ce privește viteza de download 5G.
Concluziemoto g 5G plus și moto g 5G au prețuri de circa 1.500, respectiv 1.200 de lei. moto g 5G plus e pentru cei care vor performanțe excelente și gaming la viteze mari la un preț foarte mic iar moto g 5G democratizează accesul la conexiunile de mare viteză 5G într-un pachet complet pentru cei cu bugete mai mici. Toate cele trei smartphone-uri Motorola ies în evidență prin inovație și reușesc să atingă segmente de public diferite, cu bugete diferite, dar care caută performanțele noilor conexiuni 5G. Eu am fost Tavi, acesta a fost review-ul pentru gama de smartphone-uri 5G a Motorola, o zi bună vă doresc!