REVIEW AOC Q27U3CV: monitorul pentru creatori de conținut

Monitorul AOC Q27U3CV este un monitor din seria graphic pro a companiei și unul dedicat celor care editează poze, fac ilustrații, editează video, dar poate fi folosit și pentru office sau casual gaming.

Atunci când am început să lucrăm la documentarul Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe am cumpărat un monitor profesional, calibrat, în care să am încredere că imaginea afișată acolo este cea reală. Un proiect important a necesitat și unelte capabile, iar una dintre ele a fost monitorul.

Acest AOC este un monitor pe care m-aș fi bucurat să-l am la editarea unui documentar, dar și acum este binevenit deoarece producem mult conținut video, edităm fotografii și realizăm imagini, colaje și așa mai departe la start-up.ro. 

Dar să le luăm pe rând, să vă povestesc despre cum arată și ce porturi are, apoi discutăm despre imagine și utilizare.

Utilizare și ergonomie

În primul rând, trebuie să menționez că mi se pare că este un monitor frumos. Are un look minimalist, industrial și cred că arată bine pe birou. Instalarea s-a făcut rapid și simplu și monitorul se poate regla pe înălțime, stânga dreapta, poate fi  înclinat sus sau în jos. Interesant este că se poate roti la 90 de grade astfel încât să fie folosit pe verticală. De asemenea, există posibilitatea de instalarea unui braț de monitor.  

La ergonomie stă bine, dar și la lizibilitate. Display-ul este mat și asta reduce reflexiile la minimum. E bun pentru lucru într-o cameră bine luminată sau în spații de birouri cu multă lumină artificială.

În partea de jos găsim porturile clasice precum HDMI 2.1, DisplayPort in, USB-C, DisplayPort Out, USB-A și port ethernet pentru conectarea la internet. Iar pe lateral avem o mufă de căști, alt port USB-C (15W) și două porturi USB-A. Conectivitate excelentă din acest punct de vedere și poți folosi monitorul printr-un cablu USB-C, HDMI, DisplayPort. Ba chiar are funcție de Daisy Chain, ceea ce înseamnă că poți folosi două monitoare la o singură ieșire video pentru desktop sau laptop. 

 În partea dreaptă, sub ecran există butonul de pornire al display-ului și butoanele pentru control prin meniul acestuia. De aici poți alege diferite setări ale imaginii, luminozitate și așa mai departe. Problema aici este că butoanele sunt foarte mici și greu de apăsat, iar navigarea prin meniu nu este cea mai plăcută și, în plus, pentru că butoanele sunt destul de rigide o sa cam zgudui tot monitorul schimbând setările.

Calitate imagine AOC Q27U3CV 

Monitorul AOC Q27U3CV are o diagonală de 27 de inci și are un panou IPS cu un strat Quantum Dot. E primul produs de acest fel pe care-l testez și eram curios să văd ce imagine afișează. Mai testasem modele OLED CU QD, dar nu un panou IPS LED. Acest strat aduce un plus de luminozitate și acuratețe în imagine.  

Altfel la specificații mai avem: rezoluție QHD (1440p), o rată de refresh de 60 sau de 75Hz, un timp de răspuns de 4 ms, luminozitate 420 niți, certificare HDR400 și FlickerFree.  

Vă ziceam că este un monitor dedicat profesioniștilor, creatorilor de conținut, editorilor foto sau video. De aceea, acesta vine cu o calibrare din fabrică și cu o luminozitate uniformă de-a lungul întregii suprafețe. În același timp, monitorul este Calman Ready, ceea ce înseamnă că poate comunica cu ușurință cu software-ul de calibrare al Calman. Deci dacă dorești poți să-l calibrezi tu foarte ușor cu ajutorul unui colorimetru. 

Dacă nu ai așa ceva atunci poți să te bazezi pe calibrarea făcută inițial și pe faptul că are un scor Delta E«2, ceea ce înseamnă că asigură o reproducere precisă a culorilor pe ecran. Apoi are și diferite setări de imagine în funcție de sarcină. Astfel există modul standard, text, reading, internet, movie, photographer, dar și moduri de gaming și moduri HDR deoarece monitorul are suport și pentru asta. Bineînțeles, poți modifica luminozitatea, gama și așa mai departe.

L-am folosit pentru browsing, editare de texte, video, consum media și puțin gaming și monitorul s-a descurcat bine în toate scenariile. Textul este clar, imaginile arată bine, rezoluția 1440p este potrivită pentru filme și gaming, iar faptul că acoperă 98% din spațiul de culoare DCI P3 l-a făcut bun pentru editare video. Modul HDR este unul decent și m-am jucat Stalker 2 pe un laptop conectat la acest monitor și contrastul a fost mare, culorile vii și puternice. Acesta are și boxe care nu se aud extraordinar, dar sunt utile când nu ai altă soluție. 

Monitorul AOC Q27U3CV este unul dintre modelele care fac parte din gama de debut a companiei de monitoare profesionale, dedicate celor care au nevoie să știe că imaginile afișate sunt cele corecte.  

Eu cred că AOC a făcut o treabă bună cu acest monitor și mi-a plăcut foarte mult conectivitate, construcția și faptul că afișează culori corecte. Îl recomand celor care editează poze, video, care fac ilustrații și creatorilor de conținut. Poate fi foarte bine folosit și ca monitor cu utilizare generală datorită modului HDR și ratei de refresh de 75 Hz. 

Monitorul are un preț în jurul a 1500-1600 de lei în acest moment. 



Citeste si