REVIEW Asus Zenbook S 16: și performant și cu autonomie mare?

Asus Zenbook S 16 este primul laptop al companiei cu noul procesor AMD Ryzen 9 AI HX 370, care promite o autonomie mare și o performanță bună la nivelul Macbook Pro-urilor oferite de Apple. Așa să fie?

Încă de când Apple a lansat procesoarele de tip ARM sale pe laptop-uri, producătorii de PC-uri portabile cu Windows au încercat să recupereze terenul pierdut, însă Intel sau AMD cu procesoare X86 nu aveau o autonomie la fel de mare, iar pe baterie erau mai puțin performante decât cele ale Apple. 

Anul acesta au debutat procesoarele Snapdragon X Elite de la Qualcomm cu arhitectură ARM pe laptop-uri și noi am testat un model Vivobook de la Asus (review aici). Am fost destul de impresionați de ceea ce oferă cu o balanță bună între performanță și putere, dar nu în toate sarcinile și nu în toate jocurile deoarece mai sunt nevoie de optimizări.

AMD nu s-a lăsat mai prejos și a venit cu acest procesor Ryzen 9 AI HX 370 cu arhitectură X86, dar cu un TDP mic (28W), însă fără a sacrifica performanța și cu o autonomie mare și cu un nucleu NPU pentru sarcini de inteligență artificială. De aceea vedeți și „AI” în titlul acestui procesor. Însă înainte să intrăm în toate detaliile legate de performanță, să vorbim puțin despre design, portabilitate și conectivitate.

Design

Ce îmi place la Asus este că a continuat acest design specific seriei Zenbook cu linii argintii ce formează acest A ascuțit sau triunghiu, cum vrei să-i zici și cred că a devenit un fel de simbol bun pentru această serie. Branding fără branding. Scrie doar mic într-un colț Asus Zenbook. Carcasa este acoperită cu Ceraluminum, un material hibrid ceramic care ar trebui să ofere o rezistență împotriva zgârieturilor și uzurii zilnice. Nu știu dacă așa e că nu am folosit atât de mult laptop-ul, dar sigur arată bine și se simte excelent la atingere. Încă mai rămân amprente pe capac, dar mai puține. 

Modelul e disponibil pe gri închis și pe acest alb argintiu care arată foarte bine. Aspectul premium continuă și după ce deschizi capacul și te întâmpină un trackpad mare acoperit cu sticlă, o tastatură albă iluminată cu acest mov albastru plăcut ochiului, iar în partea de sus avem acest grilaj cu multe găurele mici foarte estetic și simbolul Zenbook, care ar fi fost tare dacă funcționa și ca buton de pornire.

Din păcate, avem și stickerele clasice care strică acest aspect curat și minimalist al lui S 16. 

[*/gallery/Asus Zenbook S 16/*]

Zenbook S 16 reușește să atingă o grosime remarcabilă de aproximativ. 1,1 cm în partea cea mai subțire, dar nu face rabat de porturi și include și un sistem de răcire cu cameră de vapori. Așadar, pe o parte avem port USB 3.2, cititor de carduri SD, două porturi USB-C cu posibilitatea de încărcare și Display Port și un HDMI 2.1 și o mufă de căști. Nu e rău deloc și practic nu prea ai avea nevoie să folosești un adaptor.  De asemenea, un alt lucru care-mi place este că laptopul cântărește doar 1,5 kilograme, deși are un ecran mare de 16 inci, ceea ce-ți pemite să te desfășori când lucrezi cu mai multe documente sau când faci editare video sau foto.

Display

Asta mă duce la următorul aspect despre care trebuie să vorbesc: ecranul. Acesta este unul de calitate, cum ne-a obișnuit Asus în ultima vreme. Avem de-a face cu un display OLED cu o rezoluție 3K și o rată de refresh dinamică de până la 120 Hz și cu o luminozitate standard maximă de 400 de niți. 

Poți alege un model sensibil la atingere sau nu, în funcție de preferințe. Eu recunosc că-mi place ca laptop-ul să aibă un display touch deoarece îmi mai ușurează anumite sarcini, deși rămân amprente pe ecran. Cum e cazul cu aceste display-uri și modelul de față are display glossy, ceea ce înseamnă că dacă-l vei folosi pe afară te vei lupta cu reflexiile. La birou l-am folosit întors cu spatele la fereastră și vedeam multe reflexii pe display. 

În plus, acesta este validat Pantone și certificat DisplayHDR True Black 500 pentru performanțe deosebite de culoare și HDR. Imaginile, clipurile video și jocurile arată excelent pe acest ecran și textul este clar și plăcut ochiului. Mi-a plăcut să-l folosesc, însă reflexiile ar putea fi deranjante.  Experiența de entertainment este completată de un sistem audio destul de potent pentru un asemenea laptop și se aude tare și clar. Zenbook S 16 conține patru tweetere și două woofere și are suport pentru Dolby Atmos, iar sunetul este certificat Harman Kardon.

Utilizare

Înainte să vă povestesc despre performanța dată de acest procesor AMD în Zenbook S 16 vreau să vă povestesc puțin despre cum se utilizează acest laptop. E un laptop de 16 inci ceea ce înseamnă că e destul de mare, dar încape în ghiozdan sau geantă și nu atârnă greu. Tastatura este una destul de bună cu o cursă satisfăcătoare a tastei si nici nu prea face zgomot atunci când scrii rapid. Tastele sunt mari și late, iar scrisul a fost o plăcere și fără să fac prea multe greșeli. Iluminarea nu este RGB, dar și așa îmi place foarte mult. Există butoane dedicate pentru funcții și scurtături. Mă deranjează puțin faptul că butonul delete și butonul de power sunt unul lângă altul și s-ar putea să pui PC pe sleep în loc să ștergi un cuvânt. 

Trackpadul este și el bun, e uriaș și degetele alunecă bine pe sticla care-l acoperă. Clickurile oferă un feedback și un sunet bun. E genul de laptop pentru care nu ai fi nevoit să-ți cumperi un mouse cu bluetooth. O chestie drăguță pe care a implementat-o Asus aici este faptul că dacă glisezi degetul în sus pe partea dreaptă a touchpadului crește luminozitatea ecranului, pe partea stângă crește sau scade volumul, iar dacă dai cu degetul în partea de sus a acestuia vei naviga rapid printr-un video, fie că e descărcat sau de pe YouTube. Gesturi cu care trebuie să te obișnuiești, dar care se pot dovedi utile. 

Performanță

Zenbook S 16 este alimentat de un procesor care urcă în gamă până la noul AMD Ryzen AI 9 HX 370, cu grafică până la Radeon 890M și o unitate de procesare neurală capabilă de până la 50 de TOPS (tera operațiuni pe secundă), cu 5 TOPS mai mult decât promite Qualcomm pe procesorul Snapdragon Elite X.

Am rulat rapid câteva teste sintetice pentru a vedea cum se compară rezultatele obținute cu cele ale lui Macbook Pro cu M1 Pro și Vivobook cu Snapdragon Elite X. Macbook Pro cu M1 Pro nu este cel mai nou laptop al Apple, dar un benchmark important și acesta a avut în jur de 2400 de puncte pe single core și în jur de 10.000 de puncte pe multicore în Geekbench 6, în timp ce acest Zenbook a avut în jur de 2500 de puncte pe single core și 12300 pe multicore. Vivobook cu Snapdragon a înregistrat 2300 de puncte pe single core și aproape 14.000 puncte pe multicore. Deci vedem că procesorul AMD este la același nivel, în unele cazuri chiar mai sus.

Același lucru ne arată și testul Cinebench 2024 cu 99 de puncte pe single core și 805 puncte pe multicore, în timp ce  Pe Mac am avut 111 puncte pe single core și doar 624 de puncte pe multicore deoarece acest procesor are doar 8 nuclee, față de ele 12 ale lui Ryzen. Cu Vivobook am avut 101 puncte pe single core și 1096 de puncte pe multicore. 

Acestea sunt câteva rezultate în teste sintetice. În utilizarea normală, laptopul se descurcă excelent în sarcini office precum editare de texte, Excel, browsing, consum media și așa mai departe. Însă poate duce și sarcini mai intensive precum editare video sau gaming.

Am instalat Spider-Man Miles Morales și am fost surprins să văd că rulează bine pe rezoluție FHD la setări grafice High cu AMD FSR 3 activat pe modul Quality cu o fluctuație de 45-60 de FPS.  Pentru această performanță nu este necesar să-l conectezi la priză deoarece nu are nevoie de putere extra. Poți rula jocul și fără FSR însă a trebuit să scad calitatea pe Low pentru a avea un framerate fluid. Cu 40-60 de FPS. Deci sunt încrezător că te mai poți și juca pe acest laptop cu placă video integrată, dar nu titluri cu grafică impresionantă sau la cele mai înalte setări, însă ceva casual gaming sigur va rula bine, mai ales dacă beneficiezi de tehnologii precum FSR. 

Și pe partea de editare video laptop-ul se descurcă destul de bine și am tăiat un clip de 30 de minute rezoluție 4K 4:2:2 pe 10 biți, adică un fișier destul de greu pentru un astfel de laptop și în premiere nu am avut niciun fel de blocaj. Un clip de 10 minute cu mai multe elemente grafice a fost exportat la rezoluție FHD în 7 minute, ceea ce este un timp respectabil pentru un asemenea laptop. 

Bun, deci am aflat că este destul de performant în mai multe sarcini, fără să fie nevoit să fie conectat la o priză. Eu personal am fost mulțumit de modul în care s-a „mișcat” acest laptop în perioada de test. Însă mai e importantă și componenta de autonomie. Cât ține laptop-ul făcând astfel de sarcini?

Ei bine, în testul de autonomie al PCMark cu Zenbook S 16 în modul standard și balanced acesta a funcționat timp de 14 ore și 22 de minute, executând sarcini obișnuite de birou: apeluri video, browsing, editare text, Excel și așa mai departe. În lumea reală, în modul cum îl folosesc eu adică cu multe taburi deschise, cu puțină editare video și consum media am văzut cam 10 ore de funcționare cu o singură încărcare, ceea ce este bine, din punctul meu de vedere, adică ține o zi de lucru, fără să-mi fac griji. Totuși, dacă în mixul meu de lucru am adăugat și editare video atunci autonomia maximă ar scădea pe la 5-6 ore de utilizare. 

Laptopul se încarcă destul de repede cu ajutorul încărcătorului incredibil de mic, dar de puternic la 65 de wați. Dar, de ținut minte, se încinge destul de tare când încarcă. 

Funcții AI

Nu puteam vorbi despre un laptop în 2024, fără să menționez AI, mai ales că în cazul de față AMD a decis să pună AI în numele procesorului pe care tocmai l-a lansat. Acesta are un nucleu NPU care să se ocupe de aceste sarcini de inteligență artificială, dar în realitate nu sunt foarte multe lucruri pe care le poți face cu AI în acest moment pe un laptop. Zenbook S 16 are o tastă copilot și acolo ai acces la toate funcțiile Copilot și poți să-i pui întrebări, să-ți facă rezumate, dar eu aș verifica informațiile pe care ți le dă pentru că nu tot timpul sunt cele corecte. 

Pe webcam AI poate ajuta la blurarea fundalului, la menținerea subiectului în cadru și cu Amuse AI poți crea imagini de la un text, iar în Premiere Pro NPU-ul poate ajuta la încadrarea unei scene 16:9 într-un format vertical, de exemplu. 

În realitate, în acest moment nu faci mare lucru cu AI, mai ales pe limba română, însă e clar că acest avânt va continua și în următorii ani și poate vor apărea și funcții mai interesante și mai uite. Marele atuu al acestui produs nu e AI-ul, ci faptul că atinge un raport performanță autonomie foarte bun atunci când e pe baterie. 

Concluzie

Asus și AMD cred că au reușit să realizeze un laptop portabil, dar și performant și cu o autonomie bună, care rivalizează Macbook Pro-urile Apple, dar și noile laptopuri ARM. Asta mi se pare fantastic și se vede că lucrurile au evoluat mult în ecosistemul Windows și acum consumatorii au de ales între mai multe tipuri de laptop-uri ce pot oferi cam același raport calitate, performanță și autonomie. 

Asus Zenbook S 16 are un preț de pornire de 10500 de lei, adică un preț corect având în vedere competiția și alte modele. Ai putea să alegi un Macbook Pro tot cam pe la același preț, însă modelul Vivobook cu Snapdragon X Elite este mai ieftin la 7500 de lei, dar acel model nu e la fel de premium și s-ar putea să mai ai probleme cu anumite jocuri sau aplicații care nu sunt optimizate pentru ARM.



Citeste si