- 12 Mai 2021
Review ASUS Zenfone 8 Flip - un concept care ar trebui să fie mai popular
Asus Zenfone 8 Flip este cel mai nou model de telefon al Asus cu o cameră de tip flip, adică o cameră care se întoarce spre tine. Asta înseamnă ecran fără o perforație sau notch și selfie-uri de cea mai bună calitate.
Dacă ai urmărit evenimentul de lansare, alături de acest model Asus a lansat și Zenfone 8 fără cameră flip și mai compact. Despre acesta poate vorbim într-un clip viitor. Să ne concentrăm pe Zenfone 8 Flip și pe designul acestuia.
Zenfone 8 Flip este un telefon mare și robust, cu un ecran de 6,67 de inci și un raport de aspect de 20:9. Asta înseamnă că este un telefon destul de lat și mai greu de utilizat cu o singură mână, însă asta se rezolvă oarecum din software, dar despre asta puțin mai târziu.
Zenfone 8 Flip cântărește 230 de grame și are o grosime de 9,6 mm, iar pe spate și pe față avem sticlă Gorilla Glass 6 pe față și Gorilla Glass 3 pe spate. Modulul de cameră se află în partea de sus și se poate rabata către față. În partea de jos se află un port de încărcare USB-C, un LED pentru notificări și un difuzor (al doilea se află în marginea de sus), iar pe lateral avem butonul de volum și cel de pornire ce vine cu un accent de culoare, la fel ca ROG Phone 5. Ce mi s-a părut interesant este faptul că rama de aluminiu este mai subțire decât corpul telefonului și îți dă impresia că ecranul iese ușor în exterior.
Este un telefon solid, bine construit, cu greutate și cu un aspect premium, însă ce nu-mi place este faptul că se simte că nu este un corp tot unitar și că are o cameră care se mișcă, iar atunci când lovești ușor telefonul face un asemenea zgomot.
În pachet primești și o husă, ceea ce e bine și e destul de minimalistă. Protejează telefonul fără să-l acopere prea mult. Pentru test am mai primit și o a doua husă care este mai robustă și bună dacă vrei să fii sigură că nu pățește nimic telefonul tău.
În ceea ce privește rezistența unui astfel de modul de cameră, eu nu am auzit ca modelele anterioare să aibă probleme, iar Asus garantează 300.000 de deschideri și închideri, adică 150 pe zi timp de cinci ani. Mai mult decât suficient. În plus, modulul în această poziție ar ține 35 de kilograme până când acesta să se rupă. Nu am testat asta, dar vreau să-i cred pe cuvânt. De asemenea, la fel ca telefoanele din trecut, Zenfone 8 Flip are un senzor care detectează dacă l-ai scăpat din mână și retrage camera rapid.
Revenind la butonul de pornire, acest este programabil și poți seta ca o dublă apăsare să deschidă camera și să facă poză, de exemplu, iar o apăsare continuă să deschidă o aplicație. Foarte cool.
Display Asus Zenfone 8 FlipEcranul are margini subțiri și nu are notch sau perforație, iar asta rezultă într-un raport ecran/sașiu de 92%. Rezoluția este FHD+, iar rata de refresh este de 90Hz. Timpul de răspuns de 1 ms și rata de eșantionare la atingere de 200 Hz. Are o luminozitate maximă de 1000 de niți și o acuratețe bună a culorilor.
Este un display bun pentru tot ce vrei să faci pe un telefon: browsing, consum clipuri video sau jocuri. Faptul că are 90 Hz face ca navigația prin meniuri să fie foarte fluidă, la fel și gameplay-ul în jocuri. Poți să alegi să folosești telefonul la 60 sau 90 Hz sau poți lăsa telefon să schimbe automat. Primul mod de utilizare e bun pentru baterie, al doilea ca să te asiguri că tot timpul ai parte de cea mai bună experiență, iar al treilea e undeva la mijloc. Sistemul schimbă automat, dar nu la fel de rapid ca ecranele adaptive de la Samsung, de exemplu. Aici durează câteva secunde când trece de la 60 în 90 și invers.
Sub ecran, în partea de jos se află și un senzor de amprentă care funcționează destul de bine.Ce să mai, mi se pare un ecran foarte bun, chiar dacă nu e QHD și cu 120 Hz. Și acum să vorbim despre specificații, performanță și autonomie.
Performanță Zenfone 8 FlipAsus Zenfone 8 Flip are un procesor Snapdragon 888, 8 GB RAM LPDDR5 și un spațiu de stocare de 128 sau de 256 GB. Are suport pentru un card microSD de până la 2 TB. Componente performante care-ți asigură o experiență bună indiferent de aplicație sau joc. M-am jucat clasicele Call of Duty Mobile, Brawl Stars sau Alto și totul a funcționat excelent. În testele Geekbench și 3DMark am avut rezultatele apropiate de cele văzute pe ROG Phone 5, OnePlus 9 Pro deoarece toate au același procesor Snapdragon 888.
De exemplu, cel mai bun rezultat al meu în 3DMark a fost de 5791, similar cu Lenovo Legion 2 Pro cu 5800, OnePlus 9 cu 5756 sau Xiaomi Black Shark 4 Pro cu 5736. În materie de temperatură, dispozitivul se comportă în regulă în utilizarea obișnuită și în sesiuni de gaming scurte, însă în stres test se încinge tare pe margini, iar asta din cauza faptului că telefonul scade turația abia în testul 10 din 20 în 3DMark, iar asta face ca temperatura sa atingă un maxim de 55 de grade. Ai performanță de flagship oricum cum ai privi acest telefon. Poate nu are zone sensibile la atingere ca ROG Phone 5, dar poate fi folosit foarte bine pentru jocuri.
Există și aici Game Genie unde poți face tot felul de setări pentru ca experiența de gaming să fie una bună. Mi se pare utilă posibilitatea implementării unei ținte pe ecran și astfel poți să țintești mai bine și mai rapid adversarii din jocuri.
Nu ai cameră frontală în ecran, dar tot poți folosi deblocarea facială dacă dorești, doar că durează cu 1-2 secunde mai mult decât în mod normal deoarece camera trebuie să se întoarcă spre tine apoi se deblochează.
Bateria este una mare de 5000 mAh ce se încarcă destul de rapid la 30 de wați cu încărcătorul din cutie. Din păcate, nu există încărcare wireless și nici rezistență la apă. În ceea ce privește autonomia, este clar că poți folosi telefonul două zile dacă stai pe 60 Hz și folosești moderat telefonul. Altfel poți să vezi o zi, o zi și jumătate de utilizare înainte de descărcare. Eu am avut cam 5-6 ore de screen on time.
Îmi place că au introdus posibilitatea să limitezi încărcarea până la 80 sau 90%, iar asta poate să prelungească durata de viață a unei baterii. Bateriile îți pierd capacitatea de încărcare cu fiecare ciclu de încărcare, însă dacă încarci doar până la 80%, capacitatea se diminuează cu 7%, în timp ce diminuarea este de 15% dacă încarci până la 100%.
Sunetul emis de acest telefon este destul de bun și volumul este satisfăcător datorită celor două difuzoare încorporate. În materie de conectivitate, avem pe Zenfone 8 Flip 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 și NFC. Rulează Android 11, iar interfața ZenUI permite un grad de personalizare destul de ridicat. Poți schimba: fontul, iconițele, animațiile, accentele de culoare și așa mai departe.
Ai gesturile obișnuite: dublu tap pe ecran pentru pornirea ecranului sau întoarcerea cu fața în jos pentru a intra în mod silențios, dar mai ai și alte tipuri de gesturi aici și se pot modifica după dorințele fiecăruia. De exemplu, dacă desenezi pe ecranul stins un W atunci telefonul ar putea lansa aplicația de vreme sau un e ar putea porni o aplicație precum calculator și așa mai departe. Telefonul mai recunoaște desenele pentru S, m, Z și V.
De asemenea, mai poți desena cu două degete pentru a porni sau a pune pe pauză o melodie sau poți face semnul pentru mai mare sau mai mic pentru a trece la alte melodii.
O altă funcție de soft pe care vreau să o menționez este modul de utilizare cu o singură mână. Și alte telefoane au așa ceva, însă Asus a implementat cu cap modul și o glisare în jos face ca zona ecranului să se micșoreze și astfel să ajungi mai ușor la notificări etc. De asemenea, poți personaliza cât de mic sau mare să fie acest mod de utilizare cu o singură mână.
Camere foto Asus Zenfone 8 FlipȘi acum să trecem la camerele foto și poate motivul principal pentru care ai vrea să achiziționezi un asemenea telefon.Camera principală este una Sony de 64 MP f/1.8, cea ultrawide este de 12 MP cu unghi de captură de 113 grade, iar cea telefoto are un zoom optic 3x. Camere destul de bune, dar fără stabilizare optică.
Poți filma 8K la 30 de cadre pe secundă cu stabilizare electronică pe senzorul principal. Ai 4K la 60 și 30 cadre pe senzorul wide și ultra wide. Cu senzorul telefoto poți filma doar FHD la 30 de fps. Ai slow-motion până la 480 fps la rezoluție HD sau 240 de fps la FHD sau 120 fps 4K.Un mod nou adus pe Zenfone 8 Flip este motion tracking și este util pentru genul acesta de clipuri în care vrei ca focusul să rămână pe un obiect.
Îmi place foarte mult modul HDR și cred că telefonul scoate imagini bune și poate expune bine situații dificile. Dacă ai o scenă bine iluminată, telefonul asta o va face să arate bine. Un alt lucru util mi se pare acela că poți separa expunerea de focalizare și dacă ții apăsat pe ecran apar două cercuri, unul pentru păstrarea expunerii, iar altul pentru focalizare, dacă dorești să ai un control mai bun asupra fotografierii.
Un alt lucru care m-a impresionat este nivelul de stabilizare pe care-l oferă în filmare, deși nicio cameră nu are stabilizare optică. Modul hypersteady arată bine în lumină bună și poți mișca modulul camerei pentru clipuri interesante. Din păcate, se aude pe filmare destul de tare zgomotul produs de motor. Totuși, în modul hypersteady se pierde din claritate.
Majoritatea fotografiilor arată bine și vei vedea culori frumoase și contrastante, un balans de alb corect și multe detalii. Totuși, în unele cazuri, mai ales pe zoom 3x telefonul tinde să subexpună și schimbă puțin dinamica culorilor. Pe timp de noapte sau în luminozitate scăzută, Zenfone 8 Flip se descurcă ok, dar fără să impresioneze. În timp ce selfie-urile nocturne au detalii acestea sunt cam întunecate, chiar și cele realizate cu modul de noapte.
Poate într-un mod ironic pentru un telefon care a fost gândit pentru selfie-uri și vlogging, modul portret nu este extraordinar. Am obținut cadre bune, o detașare destul de bună de fundal, însă am văzut tot felul de aberații în imagine. Alte cadre arată pur și simplu fake din cauza blurării artificiale a fundalului. Totuși, sper ca pe viitor se se aducă îmbunătățiri pe partea de software.
Procesul de creare de imagini panoramice se schimbă aici și numai trebuie să miști telefon deoarece camera se mișcă singură ceea ce poate duce la câteva cadre interesante sau unele ciudate.Camera ultrawide este bună pentru peisaje, clădiri, dar și pentru poze de grup deoarece nu distorsionează imaginea și lucruri ciudate în pozele portret.
Per total, aș spune că este un sistem foto competent, dar mi-aș fi dorit stabilizare optică, măcar pe senzorul principal pentru momentele cu lumină scăzută și poze portret mai bune.
Preț Asus Zenfone 8 FlipZenfone 8 Flip este disponibil în România, prețurile pornind de la aproximativ 3899 lei.
Puncte Pro
- Suport pentru microSD
- Camera rabatabilă
- Performanța
- Autonomia
- Interfața ZenUI
Puncte Contra
- Mare și butucănos
- Nu are încărcare wireless
Revenind la introducere: nu înțeleg de ce acest tip de telefon nu este mai popular. acest concept cu camera flip mi se pare interesant, util și nici nu prezintă un compromis prea mare (poate că nu are rezistență la apă)
Asus a adus îmbunătățiri la Zenfone 8 Flip comparativ cu Zenfone 7 Pro, însă unele lucruri au rămas la fel: greu și gros, fără încărcare wireless. La fel ca și în trecut, sunt de părere că acest sistem de cameră nu este un gimmick, mie mi-a fost util și-l recomand celor care vor un telefon performant, dar și celor sunt interesați de vlogging sau vor selfie-uri mai bune.