- 28 Iulie 2022
REVIEW Asus Zenfone 9: supriza anului 2022. Ce-l face așa de special?
Înainte de toate cred că ar trebui să explic ce este un gimbal. Cei care filmați sau care sunteți pasionați de video știți că un gimbal este un dispozitiv menit să țină cât mai stabil o cameră foto sau un telefon.
Asus a luat acest concept, de notat că nu este prima companie care face asta, și l-a integrat în acest modul de cameră, drept urmare imediat vei observa că prima cameră este mai ieșită din carcasă. Un astfel de sistem poate stabiliza mai bine imaginea în mișcare decât stabilizarea optică a unui senzor. În cazul gimbalului, întregul senzor se mișcă pentru a contracara mișcările mâinii, după cum se poate vedea și în imagine, pe când la stabilizare optică doar un element al senzorului se mișcă. În plus, un astfel de sistem poate face corecturi până la 3 grade, pe când stabilizarea optică face corecturi de până la 1 grad.
În termeni mai simpli, nimeni nu a zis că vrea un gimbal în telefon, dar toată lumea vrea camere foto mai bune; iar un astfel de sistem ajută la filmare si fotografiere, însă înainte să examinăm camere foto în detaliu să ne uităm mai bine la designul acestui telefon.
Design Asus Zenfone 9Cred că prima oară ar trebui să adresăm elefantul din cameră cum se spune, adică să vorbim despre camerele astea imense de pe spate, care arată ca niște googly eyes sau ca o persoană cu ochelari cu lentile foarte groase. Imediat acest look mi s-a părut simpatic și iese în evidență. Un alt aspect care-l face special pe acest telefon în 2022 este mărimea lui. Da, vorbim de acea specie rară de telefon compact. Vânzările ne arată că oamenii vor telefoane mai mari, chiar și un sondaj realizat pe pagina noastră de YouTube arată că doar 5% dintre respondenți preferă telefoanele mai mici de 6 inci, în timp ce majoritate preferă telefoanele cu ecrane între 6 și 6,5 inci. Asus spune că a avut succes cu Zenfone 8, alt telefon compact, și dorește să continue.
În cazul de față, Asus a vrut să facă un telefon cu o lățime de cel mult 70 de mm și mai scund de 150 mm și au reușit. Telefonul are un ecran cu o diagonală de 5,9 inci, are o lungime de 148 mm, o grosime de 9,1 mm și o greutate plăcută de 169 de grame. E suficient de greu încât să simți că ai de-a face cu un produs high-end, nu cu o jucărie.
Spatele nu este acoperit cu sticlă, ci este compus dintr-un policarbonat plăcut la atingere, ce oferă o priză bună și este rezistent la amprente. Pentru Zenfone 9, Asus a renunțat la designul cu margini rotunjite și avem de-a face cu un telefon dreptunghiular cu linii drepte, ce oferă o experiență de utilizare cu o mână excelentă.
Rama este din aluminiu mat și de-a lungul ei găsim sertarul dual-SIM (nu are suport pentru card microSD), portul de încărcare și un difuzor, iar în partea de sus avem o mufă de căști și pe lateral vedem butonul de volum și buton de pornire ce are și funcție de scanner de amprentă.
Asus a lucrat inteligent și a adăugat și mai multă funcționalitate acestui buton și cu un swipe în jos poți trage de bara de notificări pentru a vedea mesajele primite și cu un al doilea swipe poți intra în setările rapide ale telefonului. Însă asta nu e tot, dacă nu-ți place asta, poți să schimbi funcția cu altele precum să facă refresh la o pagină web sau să pornească și să oprească muzica.
Mai mult, o dublă apăsare a butonului de pornire poate declanșa o acțiune precum deschiderea unei aplicații dorite sau poți deschide asistentul Google.
DisplayȘi acum să trecem și la ecran deoarece și aici avem multe de povestit. Avem de-a face cu un ecran AMOLED de la Samsung cu o rezoluție FHD+ și o diagonală de 5,9 inci. Nu este LTPO, însă rata de refresh poate varia de la 60 la 120 Hz în funcție de conținut și de modul de utilizare. De asemenea, panoul este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus și este unul destul de luminos cu un maximum de 1100 de niți, adică poate fi folosit si in soare.
Un alt lucru care m-a entuziasmat la acest ecran este faptul că este calibrat din fabrică și Asus promite un Delta E mai mic de 1, iar acesta acoperă 150% din gamutul de culoare srgb și 112% din cel DCI-P3. Adică un ecran ce afișează corect culorile și este bun pentru filme și seriale, chiar dacă este mic, iar imagine de calitate este însoțită de un sunet pe măsură.
Cele două difuzoare sună foarte bine și oferă un volum bun. Sistemul audio de aici este similar cu cel de pe ROG Phone 6 Pro, pe care l-am lăudat într-un review anterior, însă acesta nu este la fel de grozav din pricina faptului că unul dintre difuzoare nu este direcționat spre tine, ci în lateral. Asta nu înseamnă că sună ciudat, ci doar că nu sună la fel de bine ca ROG Phone 6 Pro. Un alt lucru de care să ții cont este faptul că la volum maxim, un astfel de telefon compact va vibra și vei simți asta pe carcasa din spate. Pentru mine nu este deranjant și oricum nu ascult la maximum, însă ar trebui să știți.
Revenind la ecran, acesta are o perforație în partea de sus pentru camera foto, iar Asus nu vrea să o ascundă, ci chiar o evidențiază cu un cerc argintiu, iar atunci când vrei să-ți faci un selfie vei vedea și pixelii aprinzându-se în jurul ei. Nu în ultimul rând, întreg pachetul este rezistent la apă și praf, Zenfone 9 primind certificare IP68.
La nivel de design, I love it și îmi place că este compact, confortabil în mână și felul în care Asus a gândit utilizarea cu o singură mână. Îmi place mult funcționalitatea adusă de butonul de pornire, spatele de plastic plăcut la atingere, designul camerelor foto și faptul că în pachet nu doar că includ încărcător, ci și o carcasă care arată și bine.
Zenfone 9 - performanțăMai departe, lucrurile stau excelent la interior și deși este un telefon de doar 5,9 inci conține cele mai noi și performante componente: Snapdragon 8+ Gen 1, până la 16 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare UFS 3.1, iar bateria este una destul de mare de 4300 mAh. Are 5G, suport pentru Wi-Fi 6, Bluetooth 5,2 și suportă codecuri LDAC, aptX și suport pentru Hi-Res Audio.
Primul meu gând a fost, cum poate un telefon atât de compact să folosească un procesor atât de performant precum Snapdragon 8+ Gen 1. La fel ca și în cazul lui ROG Phone 6 Pro, și aici Asus a implementat un sistem de răcire robust, păstrând proporțiile, bineînțeles. Și aici avem cameră de vapori și foițe de grafit pentru realizarea răcirii, astfel comparativ cu Zenfone 8, sistemul de răcire de pe Zenfone 9 este cu 230% mai mare.
În utilizarea normal nu am sesizat ca telefonul să se încălzească nici în aceste zile caniculare, însă dacă-i aplici teste de benchmark unul după altul atunci se încinge. În stres testul 3D Mark a atins un maxim de 49 de grade celsius, însă în gaming am stat cam pe la 42-43 de grade celsius după cam 15 minute de joc în modul high performance. Genshin Impact l-a împins mai tare și după 20 de minute de joc a ajuns la 46 de grade celsius. Testele au fost făcute la temperaturi ambientale de cam 30 de grade. În aceste condiții cred că s-a descurcat bine. Nu este telefonul pentru gameri, dar nici nu vrea să fie și spun că se descurcă bine și nici nu face thermal throttling decât după 4-5 teste de benchmark consecutive.
În 3D Mark și Geekbench a obținut punctaje foarte bune, la fel ca ROG Phone 6 Pro și este unul dintre cele mai performante telefoane Android de pe piață. Apropo de jocuri, Zenfone 9 are același Game genie de pe ROG Phone și e grozav deoarece ai la dispoziție tot felul de funcții utile pentru gaming.
Surprinzător, autonomia telefonului este neașteptat de bună. Având în vedere mărimea și performanța procesorului am crezut că e genul de telefon cu care-ți este frică să ieși din casă fără încărcător, însă în testele mele am folosit telefonul o zi și jumătate, chiar două zile cu un screen on time în medie de 5 ore și 15 minute cu o singură încărcare. Ceea ce este excelent. Ce nu este extraordinar este viteza de încărcare. Zenfone 9 se încarcă la 30 de wați, cam 30% în 30 de minute. Aș fi vrut să fie ceva mai rapid, dar merge și așa în opinia mea. Din păcate, nu există încărcare wireless, ceea ce ar putea fi văzut ca un minus.
Ce face un gimbal pe un telefon?Și acum să revenim la ceea ce spuneam la început despre camerele foto și despre gimbal. Camera foto principală este una Sony de 50 MP f1.9, iar a doua este tot un Sony ultrawide de 12 MP și camera de selfie tot de 12 MP. Toate au autofocus, iar camera principală scoate poze de 12,5 mb prin pixel binning, asta înseamnă poze mai luminoase noaptea și cu un bokeh mai plăcut pe timpul zilei.
Gimbalul este încorporat pe această cameră principală ce poate filma 8K la 24 fps, 4K la 30 sau 60 FPS și FHD și HD la 30 sau 60 FPS. Poate filma HDR sau standard și pe lângă stabilizarea oferită de gimbal, telefonul are și stabilizare electronică standard sau HyperSteady, însă doar la rezoluție FHD. Ca să nu o mai lungim, Zenfone 9 realizează unele dintre cele mai stabile și line filmări cu un telefon. Am mers, am alergat cu telefonul în mâini și rezultatele vorbesc de la sine: o imagine foarte smooth. Când alergi este evident, dar când filmezi ca un om normal clipurile arată excelent. Iar stabilizarea este însoțită de o calitate bună a imaginii, de ce le mai multe ori, doar că în unele situații am văzut și destul zgomot în imagine. Însă de menționat este că toate clipurile au fost filmate pe auto, iar pentru un control mai bun recomand folosirea modului pro video.
HyperSteady stabilizează și mai mult imaginea, însă pentru că avem un crop mai mare și doar un senzor de 50 MP calitatea poate fi doar FHD pe acest mod de filmare. Apropo de gimbal, telefonul are și un stabilizer guide prin care îți este afișat un punct într-un cerc și când acel punct se află în cerc atunci imaginea poate fi stabilizată bine.
Pe partea foto stăm bine și avem același senzor principal de 50 MP de pe ROG Phone 6 Pro. În review-ul acelui telefon am menționat că mi-au plăcut fotografiile atât pe timp de zi și pe timp de noapte. Lucru valabil și aici cu o mențiune. Zenfone 9 pare să adauge un strat în plus de claritate, astfel fotografiile au un efect de oversharpen, dar cred că se poate regla din software. Altfel pozele hdr arată foarte bine, la fel și cele portret, însă aici recomand folosirea efectului de bokeh de la f11, iar tot ce e sub f5.6 pare mult prea fals.
Camera ultrawide e numai bună pentru peisaje urbane și imaginile arată bine pe timpul zilei, însă cum scade luminozitatea devine evident atât pe video, cât și pe fotografie. Camera de selfie este decentă și poate filma și 4K la 30 fps.
La cameră demn de menționat este și modul de fotografiere numit light trail prin care Asus îți pune la dispoziție diferite scenarii cu ajutorul cărora poți obține fotografii sau clipuri video interesante. Ai traffic trails, light graffiti, waterfalls, flow of people sau star trails. Alegi waterfalls, fotografiezi o fântână și ai o poză foarte interesantă. Poți alege să fotografiezi sau să filmezi și poți alege timpul de expunere de până la 35 de secunde, iar în cazul astrofotografierii timpul de expunere poate ajunge la 2 ore. Poți alege setările standard sau le poți modifica tu după cum dorești.
Același efect ar putea fi obținut și din modul de fotografiere sau de filmare Pro, însă utilizarea aceluia necesită anumite cunoștințe tehnice, pe când aici doar alegi modul și apeși pe buton. Aici ajută și gimbalul care poate stabiliza mai bine cadrele hand held. Nimeni nu poate ține telefonul nemișcat timp de 8 secunde.
O cameră telefoto ar fi fost binevenită, însă pentru un telefon atât de compact mă mulțumesc cu una wide bună și alta ultrawide decentă. Acestea fiind zise cred că este timpul să trecem în revistă punctele pro și contra pentru acest telefon apoi să vorbim despre preț și să tragem o concluzie
Puncte Pro- compact și ușor de manevrat
- apreciez designul
- autonomie foarte bună
- stabilizarea cu gimbal
- foto si video bun cu camera principală
- display-ul și sunetul
- foarte performant
- nu are încărcare wireless
- unele fotografii pot fi oversharpened
- are cel mult 256 GB stocare și nu are suport pt microSD
Asus Zenfone 9 va avea un preț de 800 de euro în Europa, iar eu cred că este un preț bun și pentru cam 4000 de lei primești un telefon foarte performant, compact și ușor de folosit cu o mână, ecran bun și luminos, sunet cu volum mare, autonomie foarte bună și filmări foarte line. Iar dacă nu te grăbești mai poți aștepta să ajungă la reduceri și atunci chiar o să ai un deal foarte bun.
Noile telefoane sunt disponibile la precomandă începând din 28 iulie 2022 în multiple configurații și culori, prețurile pornind de la aprox. 3899 lei (taxe inclusiv). Produsele vor ajunge pe piața locală la jumătatea lunii august.
În perioada 28 iulie - 21 august, Zenfone 9 beneficiază de o promoție de lansare pe eShop-ul offical ASUS, fiecare achiziție fiind însoțită de un kit cadou format din folia de protecție RhinoShield Impact Protection Screen Protector și RhinoShield SolidSuit Case. Promoția se aplică modelelor cu 8GB RAM / 128GB stocare (alb și negru), 8GB RAM / 256GB stocare (alb și negru) și 16GB RAM / 256GB stocare (negru).
Nu este perfect și ar fi fost tare dacă avea încărcare wireless și nici camerele foto nu sunt chiar ceea ce mi-aș fi dorit, însă într-o notă foarte personală, acesta este primul telefon Asus pe care chiar l-aș lua cumpără. Telefoanele Asus Flip și ROG Phone-urile sunt interesante, dar nu neapărat pentru mine, însă Zenfone 9 ar putea fi.
Pentru că Apple renunță la versiunea mini cu iPhone 14, Asus Zenfone 9 probabil va fi cea mai bună opțiune pentru cei care doresc un telefon mic.