Review camere Motorola edge+: Cel mai bun camera phone lansat de Motorola

Acesta este review-ul start-up.ro pentru camerele foto ale lui Motorola edge+ - cât de bine fotografiază și cât de bine filmează?

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Motorola a vrut să se asigure că modelul edge+ este un veritabil camera phone și a dotat acest smartphone cu ce a găsit mai bun pe piața de senzori și lentile. Haideți să vedem care sunt, mai exact, specificațiile camerelor.  

Motorola edge+ vine cu o cameră cvadruplă pe spate, cu toate că Motorola o numește triplă. Pe lângă cei trei senzori foto, edge+ are și un senzor de tip Time of Flight 3D care calculează precis profunzimea unei scene.

Ansamblul este compus dintr-un senzor principal foarte mare, de 108MP, cu diafragmă f/1,8, capabil să scoată fotografii la rezoluție de 27MP cu tehnologia Quad Pixel, dar și să filmeze la rezoluție 6K.  edge+ vine și cu un senzor telefoto de 8MP cu f/2,2 stabilizat și el, capabil să realizeze fotografii cu zoom optic 3X. Cea de-a treia cameră este cea ultrawide - are un senzor de 16MP cu f/2.2 și îndeplinește și rolul unei camere macro, fiind capabilă să focalizeze de la distanțe foarte mici. Camera de selfie este una singură și are și ea un senzor de 25MP cu diafragmă f/2.0 și posibilitatea de a filma slow-motion la 120 de cadre pe secundă. 

Cam atât cu specificațiile. Să vedem cum se descurcă fiecare cameră în parte când vine vorba de folosirea de zi cu zi. 

Experiența de utilizare

Să începem cu începutul, adică cu senzorul principal de 108MP. Încă din start trebuie menționat că acesta, în mod automat, realizează fotografiile la o rezoluție de 27MP - tehnologia Quad Pixel combină patru pixeli în unul singur pentru claritate mai mare și detalii mai precise. Fotografiile făcute pe lumină sunt absolut excelente - culorile sunt naturale și vii, contrastul e ridicat, HDR-ul se activează automat și aduce și mai multe detalii, iar nivelul de zgomot e foarte scăzut și limitat doar la zone foarte umbrite. Stabilizarea optică în combinație cu cea electronică asigură un sharpness natural.

Asistată de inteligența artificială a procesorului Snapdragon 865, camera ajustează automat setările și chiar propune schimbarea la alte moduri de fotografiere, în funcție de mediu și de subiect. Totuși, există și un mod manual care îți permite să setezi ce vrei tu, cum vrei tu, dar și un mod Ultra-Res care te lasă să folosești toți cei 108MP ai camere. Asta în cazul în care vrei să tipărești fotografiile la dimensiuni foarte mari. Ca să îți faci o idee, poți printa pe o suprafață de 150x100 de centimetri la 300 pixeli per inch sau la 300x228 de centimetri la 100 de pixeli per inch. Noi recomandăm folosirea modului de 27MP pentru a te bucura de toate îmbunătățirile aduse de inteligența artificială.

Diafragma deschisă și modul Night Vision permit folosirea lui edge+ și noaptea. Fotografiile realizate în acest mod sunt naturale, păstrează culorile și redau destul de apropiat ce ai vedea cu ochiul liber, fără să adauge zgomot, lumină unde nu există sau aberații cromatice. Rezultatele nu sunt la fel de bombastice ca pe alte terminale, dar asta poate fi un lucru bun, mai ales pentru cei care vor să surprindă o scenă exact așa cum este ea. Modul portret funcționează exact așa cum te-ai aștepta - adică excelent. Bokeh-ul e natural, iar subiectul este bine decupat de cadru, cu puține aberații la contur. 

Senzorul de 8MP cu lentilă telephoto scoate fotografiile, surprinzător, tot la 27MP, mai puțin în modul manual. edge+ îmbunătățește rezoluția fotografiilor, iar asta este un lucru bun. Zoom-ul 3X te aduce suficient de aproape de un subiect și rezultatele sunt bune pe lumină, chiar dacă detaliile nu sunt la fel de clare ca în cazul senzorului principal. Seara nu vei obține rezultate la fel de bune, dar era de așteptat, lipsind aici tehnologia Quad Pixel și modul nocturn, dar și diafragma fiind mai puțin deschisă. În schimb, poți face zoom digital până la 10x cu camera principală, inclusiv în Night Vision, deci compensează.

Camera ultra-wide oferă imagini HDR foarte bune, iar algoritmul de inteligență artificială ajustează fotografiile pentru a înlătura acel efect de fisheye prezent pe majoritatea camerelor ultra-wide. Dacă vrei, totuși, acea distorsiune, poți folosi modul manual care nu mai intervine asupra ei. Fotografiile macro realizate cu această cameră sunt excelente și poți surprinde detalii impresionante pe care nu le percepi cu ochiul liber, un alt punct în plus. Noaptea, lucrurile stau cam la fel ca la camera cu lentile telephoto, poate un pic mai bune, deci va trebui să te bazezi pe senzorul principal. 

Camera de selfie scoate poze reușite și ziua și noaptea, beneficiind de Night Vision și focalizează exact unde trebuie ca să ieși mereu în evidență. Dispune și aceasta de modul portret care, cu toate că nu e la fel de precis ca cel al camerei principale, oferă rezultate mai mult decât decente, perfecte pentru rețelele sociale. 

Filmare

Senzorul principal știe să tragă 6K la 30 de cadre pe secundă, 4K la 30 de cadre pe secundă și full HD la 30 sau 60 de cadre pe secundă. Rezultatele sunt bune spre foarte bune în toate modurile pe lumină. Seara, dimensiunea mică a senzorilor își face simțită prezența, ca la orice smartphone, iar imaginile devin mai zgomotoase. Filmarea 6K e foarte utilă când vrei să faci cropping sau zoom atunci când editezi video, dar merită menționat că pierzi stabilizarea electronică, lucru care era de așteptat.

Senzorul e stabilizat optic, însemnând că filmările vor fi oricum netede chiar și atunci când filmezi din mers. Mi-ar fi plăcut ca edge+ să poată filma 4K la 60 de cadre pe secundă, dar asta doar pentru că sunt obișnuit să umblu cu echipamente profesionale și să filmez pentru job mai mult decât pentru a posta pe contul de Instagram. Și camera cu lentilă telephoto are stabilizare optică, un mare plus, iar cea ultrawide oferă un vibe de cameră de acțiune și e stabilizată electronic, pentru filmări dinamice.

Poți filma în slow-motion la 120 de cadre pe secundă atât cu camera principală cât și cu cea de selfie, lucru pe care l-aș fi apreciat ceva mai mult dacă aș fi avut părul lung și m-aș fi putut preface că fac reclamă la șampon toată ziua. Dar părul scurt nu m-a oprit din a mă juca cu ea, după cum se poate observa. 

Per total, edge+ este cel mai bun camera phone lansat vreodată de Motorola, unul dintre cele mai bune de pe piață la momentul actual. Are câte ceva pentru fiecare fotograf amator și, dacă ești de părere că cel mai bun aparat e cel pe care îl ai mereu la tine, edge+ e un aparat pe care te poți baza în multe situații.



Citeste si