REVIEW GeForce Now Ultimate - cloud gamingul nu a arătat niciodată atât de bine

Cloud gaming a venit ca o minune pe care nu o credeam posibilă. Să te joci ce vrei tu și să depinzi doar de conexiunea la internet. S-a dovedit să nu fie chiar așa: fie experiența nu era optimă, fie catalogul de jocuri era limitat. GeForce Now Ultimate se apropie de acea minune.

În ziua în care Google a închis serviciul de cloud gaming Stadia testam noul abonament GeForce Ultimate al Nvidia GeForce Now, care-ți permite să te joci în cloud la rezoluții 4K cu ray tracing până la 120 de fps sau până la 240 FPS la rezoluție FHD cu latențe mici.

Nvidia a anunțat că îmbunătățește serverele de cloud gaming cu cele mai noi plăci video RTX 4080, ce vine cu îmbunătățiri semnificative față de RTX 3080. Concret, serverele RTX 4080 ar trebui să fie de 1,7 ori mai performante decât cele cu RTX 3080.

Nu totul se reduce la performanță pură, iar acest nou abonament aduce tehnologii precum Nvidia Reflex cu suport G-Sync, DLSS 3, enconding AV1, dar și suport pentru rezoluții ultrawide.

Bănuiesc că majoritatea dintre voi sunteți familiari cu GeForce Now și nu o să mă concentrez  asupra felului în care funcționează, ci a experienței mele cu abonamentul GeForce Now Ultimate.

GeForce Now Ultimate - jocuri de ultimă generație pe Mac sau (aproape) orice PC

Pentru a vedea ce poate am testat jocuri precum CyberPunk 2077, The Witcher 3 Enhaced Edition, Control sau Dying Light 2, dar și titluri competitive precum Apex Legends sau Rocket League. Am făcut asta atât pe o conexiune ethernet, cât și wireless într-un mediu aglomerat, dar și unul liber.

Abonamentul Ultimate permite următoarele funcții:

  • Până la 1080p 240 FPS pe PC si Mac cu un monitor VRR compatibil
  • Suport pentru următoarele rezoluții ultrawide pe PC și Mac
    • 3840x1600
    • 3440x1440
    • 2560x1080
  • Streaming până la 4K 120 FPS pe PC si Mac
  • HDR în jocurile suportate pe PC si Mac 
  • Ray tracing si DLSS 3, în jocurile compatibile

În The Witcher 3 Enhanced Edition am avut un FPS situat între 70 și 140, în funcție de situație și de complexitate la rezoluție 3440 x 1440 la setări maxime și cu ray tracing și DLSS 3 activat. Jocul arată minunat și experiența de gameplay este aproape fără cusur. Pe conexiune pe fir latența a fost în jur a 30-33 de milisecunde, iar wireless pe rețea de 5GHz am văzut și valori de peste 40 ms, dar pentru casual gaming experiența nu este dramatic diferită. Pentru context trebuie să știți că un Xbox Series X are o latență de cam 63 ms în modul de 120 Hz.

Am testat GeForce Now Ultima și pe rețeaua de la birou unde sunt mai multe calculatoare legate la internet și am avut o experiență decentă cu mici blocaje.

Conexiunea de internet necesara pentru GeForce NOW

  • Cel puțin 45Mbps pentru streaming pana la 3840x2160p la 120 FPS
  • Cel puțin 35Mbps pentru 2560x1440p la 120 FPS pentru majoritatea iMac-urilor
    • sau 2560x1600p la 120 FPS pentru majoritatea MacBook-urilor
  • Cel puțin 35Mbps pentru 1920x1080 la 240fps

În Cyberpunk 2077 experiența a fost similară cu o medie de 84 de FPS în testul de benchmark cu setările grafice RTX Ultra și cu DLSS Quality. În Dying Light 2 aceeași poveste cu o medie de 89 de FPS, iar în Control FPS-ul a variat între 60 și 140 cu DLSS Quality.

În fiecare joc am petrecut cel puțin 30 de minute și experiența de joc a fost una buna, cu mici împotmoliri pe conexiune wireless. Clar mai stabilă pe conexiune ethernet, însă per total serviciu mi se pare stabil și o alternativă bună la achiziția unui PC de gaming pentru a încerca cele mai noi jocuri.

GeForce Now Ultimate poate fi util și pentru cei mai competitivi dintre voi deoarece suportă un gameplay de până la 240 FPS la rezoluție FHD și o latență minimă de 28,5 ms în Apex Legends, conform Nvidia. Asta dacă ai și un monitor de 240 Hz cu G-Sync. În cazul meu, în timpul unui meci de Rocket League am avut 33 sau 34 de milisecunde cu o conexiune pe fir.

Acesta este cel mai bun scenariu, indiferent de joc. Deoarece am întâmpinat momente în care am avut constant între 40 și 50 ms. Am avut și spike-uri de 100 ms. Însă probleme apar cel mai des pe conexiune wireless și când forțezi serverele să-ți dea ce e mai bun, adică rezoluție 3,5K, 4K până la 120 fps. Dacă alegi modul balanced ai o experiență de joc mai bună, însă nu neapărat cele mai ridicate setări.

De exemplu, pe MacBook am rulat The Witcher 3 cu totul la maximum, rezoluție 3,5K și arata fantastic pe ecranul MiniLed. La fel și în cazul Cyberpunk, dar m-am lovit și de latențe ridicate pentru câteva secunde și o degradare a calității. Altfel, în modul balance, GeForce Now a decis să treacă jocurile pe rezoluție FHD, tot cu setări maxime și poate cu HDR în cazul Cyberpunk, oferind o experiență mai fluidă de joc.

Un update pentru care m-am entuziasmat a fost suportul pentru rezoluții ultrawide deoarece atât acasă, cât și la birou am monitoare ultrawide și urăsc să văd acele bare mari negre pe lateral. Pe desktop nu am avut probleme și serviciul a recunoscut monitorul meu și jocurile s-au comportat ca atare. În schimb, pe MacBook, conectat la același monitor ultrawide prin cablu HDMI, GeForce Now recunoaște doar rezoluția nativă a display-ului laptop-ului, nu și a monitorului. Păcat, dar poate se rezolvă în timp.

În concluzie, de multe ori GeForce Now Ultimate îți oferă o experiență nu foarte diferită de acea de a te juca pe propriul PC. Experiența nu e perfectă și mai apar probleme cu conectivitatea, însă poate acestea se vor diminua pe măsură ce tot mai multe servere sunt populate cu computere de nouă generație.

GeForce Now mi se pare excelent pentru gamerii care au Mac sau pentru cei care nu mai au PC-uri de ultimă generație (motive financiare sau altele), dar care doresc să se bucure de jocuri video la setări grafice ridicate, indiferent că-l joacă pe un laptop, PC sau televizor.

Din fericire, nu avem probleme cu internetul în România, iar prețul nu este unul mare dacă stai să te gândești. Ultimate costă 20 de euro pe lună sau poți lua o ofertă cu 100 de euro pe 6 luni. Deci ai cheltui cam 1000 de lei pe an pentru acces la jocuri și 60-70 de euro pentru fiecare joc AAA. Dacă ai vrea să-ți cumperi un laptop cu RTX 3080 (mai slab decât performanța oferită de abonamentul Ultimate) atunci trebuie să dai cel puțin 10.000 de lei. Doar din această perspectivă de gaming mi se pare mai fezabil să te joci în cloud.

În acest moment sunt peste 1500 de jocuri în librărie și sunt adăugate noi titluri într-un ritm constant, dar mi-aș dori și mai multe. Per total, Nvidia face treabă bună cu GeForce Now și sper să nu renunțe cum au făcut-o alții deoarece gamingul în cloud chiar are potențial.

Upgrade-ul Ultimate începe astăzi pe măsură ce superPOD-urile GeForce NOW RTX 4080 încep să fie active, oferind performanța lui RTX 4080 în cloud. Membrii Ultimate din zona San Jose, Los Angeles, Dallas și Frankfurt, Germania, vor fi primii care vor putea experimenta puterea superPOD-urilor RTX 4080.



Citeste si