- 10 Iunie 2022
REVIEW HONOR X8: Smartphone foarte bine echilibrat cu preț decent
HONOR X8 e genul de smartphone care-și trădează destul de greu prețul și limitările. Cei de la HONOR știu că segmentul din care face este unul aglomerat, așa că au făcut tot posibilul pentru a se asigura că acest dispozitiv se va diferenția de concurență.
Să vedem cum se remarcă la capitolul design.
HONOR X8 vine cu un aspect similar și familiar, simplu dar atrăgător. E un smartphone dintr-un policarbonat de calitate. Spatele e lucios și imită sticla un pic prea bine (versiunea neagră fiind un adevărat magnet pentru amprente), iar marginile par făcute din magneziu, fiind mate și oferind o aderență ridicată mulțumită texturii ușor rugoase. Tot pe spate observăm camera foto cvadruplă, cu lentilele încadrate într-un pătrat cu colțuri rotunjite, dar și logo-ul HONOR.
Marginea din dreapta are butoanele de volum și cel de power cu senzor de amprentă integrat, iar marginea inferioară aduce o supriză - pe lângă difuzor și portul de încărcare USB-C există și un port Jack de 3,5mm, pentru căști. A trecut destul de mult timp de când am testat ultima dată un smartphone cu mufă Jack pentru căști și sunt convins că destul de mulți utilizatori vor aprecia acest ”feature”.
Partea din față e spectaculoasă pentru un smartphone din această categorie de preț. Asta pentru că HONOR X8 are un ecran aproape lipsit de margini, care sporește imersivitatea și impresia de premium. Faptul că și ecranul este unul foarte generos ajută mult, dar revenim curând la display. Camera frontală este perforată, poziționată central și nu deranjează, iar pe marginea de sus este integrat un difuzor pentru apeluri pe care nici nu-l observi dacă nu te uiți cu atenție.
Per total, din punct de vedere al designului, HONOR X8 e mult peste concurență, iar marginile aproape inexistente din jurul display-ului contribuie cel mai mult la acest aspect. Telefonul e plăcut de ținut în mână, e compact, e ușor și e subțire, având o grosime de numai 7,45 de milimetri.
Display-ul este un alt punct forte pentru HONOR X8. Panoul nu e de tip OLED, dar e un IPS LCD bun, mare și rapid. Ecranul HONOR X8 are o diagonală de 6,7 inch - e un ecran foarte generos, bun pentru filme, bunt pentru jocuri, bun pentru emailuri sau orice altă sarcină. Rezoluția e bună, FullHD+, iar rata de refresh este și ea ridicată - 90Hz. Asta se traduce într-o experiență mai fluidă și într-o experiență mai plăcută per total. Ecranul nu e cel mai luminos, dar face față și utilizării în soare direct, dar și la lumina neoanelor. Culorile sunt vii și contrastul e ridicat.
Per total, din punct de vedere al display-ului, HONOR X8 este la nivelul competitorilor direcți, chiar peste unii dintre ei.
La nivel de specificații, lucrurile stau cam cum te-ai aștepta de la un smartphone de acest nivel. Procesorul este un Snapdragon 680 4G, realizat pe o arhitectură de 6nm, iar memoria RAM este de 6GB (dar, de fapt, este de 8GB - revin cu o clarificare imediat). Spațiul de stocare este de 128GB, un atuu al smartphone-ului, având în vedere că majoritatea telefoanelor cu preț similar oferă, în medie, doar 64GB de stocare rapidă.
Acum, că rămăsesem dator cu o clarificare - HONOR X8 are 6GB de memorie RAM, dar mulțumită tehnologiei HONOR Turbo RAM, telefonul ”împrumută” 2GB din spațiul de stocare pe care îi folosește pe post de RAM în situațiile foarte solicitante.
Per total, smartphone-ul se mișcă surprinzător de bine în majoritatea situațiilor. E bun pentru productivitate și socializare pe orice rețea socială, e bun și în jocurile mai puțin pretențioase, iar rata de refresh de 90Hz ajută și ea mult în experiența totală.
La capitolul autonomie, am fost plăcut impresionat. Cu toate că telefonul are o baterie de numai 4.200 mAh care, totuși, rezistă spre două zile pentru utilizatorii mai temperați. Eu am reușit să-l folosesc cel mai mult o zi și jumătate fără a-l reîncărca, iar asta se datorează și procesorului foarte eficient.
Apropo de încărcare, smartphone-ul se încarcă rapid, la 22,5W și ajunge la 100% cam în 75 de minute, dar cu 15 minute în încărcător primești suficientă baterie pentru 3 ore de redare video.
Voi mai menționa aici și sistemul de operare - HONOR X8 vine cu Magic UI 4.2 și cu sistemul de operare Android 11. Are serviciile Google incluse, aplicațiile Google (Youtube, Youtube Music) preinstalate, iar interfața este curată, prietenoasă, rapidă și bine-optimizată.
La capitolul foto/video, supriza plăcută o reprezintă camera principală de 64MP. Este, cred eu, cel mai mare senzor disponibil pe un smartphone din acest segment de preț și un atuu clar în fața competitorilor. Alături de ea, pe spate, mai găsim o cameră de 8MP cu lentilă ultra-wide, o cameră de 2MP macro și încă o cameră de 2MP cu rol de senzor de profunzime.
Acum să vorbim și despre rezultate. Fotografiile realizate cu camera principală ies mai mult decât bine în condiții de lumină puternică, iar seara rezultatele sunt decente. Senzorul are o deschidere mare, de F/1.8, iar combinat cu modul nocturn și cu inteligența artificială, reușește să scoată poze ce pot fi folosite fără probleme pe rețelele sociale.
Camera wide e plăcut de folosit ziua, dar în condiții de lumină mai scăzută nu o pot recomanda neapărat, iar cea macro poate fi distractivă.
De filmat, HONOR X8 filmează doar fullHD, cu rezultate decente la lumină bună, dar fără stabilizare.
Camera de selfie e de 16MP, filmează fullHD, dar poate fi folosită de către cei pasionați de vlogging și în modul ”Dual View”, în combinație cu camera principală pentru a surprinde atât ce vede utilizatorul cât și utilizatorul în sine.
”Cât costă, HONOR X8?”, te vei fi întrebat deja de câteva ori. Prețul acestui telefon este de circa 1.100 de lei. Impresiile mele finale ar fi următoarele: este un smartphone foarte echilibrat care reușește să se remarce pe segmentul său de preț prin ecranul mare, rapid și fără margini, prin spațiul de stocare crescut, prin memoria RAM extinsă, dar și prin senzorul mare al camerei principale. Are suficiente atuuri încât să convingă mai multe tipuri de cumpărători, fie că vorbim despre tinerii pasionați de streaming video, fie că ne uităm către persoane care vor un telefon de pe care să-și poată face treaba fără probleme.