REVIEW HUAWEI FreeBuds 4: Mici minuni ale ingineriei audio

Dacă ești ca mine, probabil nu suporți mai mult de câteva ore căștile de tip in-ear, oricât de moale ar fi siliconul sau oricât de ușor ar intra pe canal. Dar căștile ”open fit”, de regulă, nu-ți permit să te bucuri doar de muzică, pentru că lasă sunetul exterior să pătrundă. De regulă, dar nu și în cazul noilor FreeBuds 4.

HUAWEI FreeBuds 4 sunt cele mai recente căști True Wireless lansate de Huawei și sunt gândite pentru cei descriși mai devreme - cei care vor confort sporit chiar și la purtarea de dimineață până seara, cei care, în același timp, nu vor să renunțe la calitatea sunetului. Sunt dotate cu Active Noise Cancelling

Dar înainte de orice, să vedem cum arată și cum au evoluat față de generația anterioară. 

Design

Încă folosesc modelul FreeBuds 3, precursorul FreeBuds 4 și diferențele estetice de la o generație actuală nu sunt enorme. Cutia de încărcare e ceva mai mică și căștile sunt ceva mai scurte. Parcă totul e mai ușor, dar cutia oferă o senzație mai premium, mulțumită texturii, dar și capacului ce oferă un ”click” satisfăcător. 

Din păcate, față de modelul anterior, noile FreeBuds 4 pierd opțiunea de încărcare wireless - e o funcție pe care, personal, am folosit-o de câteva ori, mai ales că smartphone-ul meu dispune de reverse wireless charging și încărcam căștile direct pe telefon. 

Căștile în sine sunt incredibil și au intrat perfect în urechi. La fel ca FreeBuds 3, am constatat că stau foarte fixe - pot alerga cu ele, am și adormit cu ele în urechi și când m-am trezit încă le aveam prinse. 

Designul per total e reușit, chiar dacă nu e revoluționar, dar am simțit lipsa încărcării wireless. 

Funcții și autonomie

Înainte să vorbim despre sunet și despre funcția de Active Noise Cancelling, să vedem ce funcționalități noi au primit căștile open fit de la Huawei. 

Procesul de pairing e la fel de simplu - le deschizi și, dacă ai aplicația Huawei AI Life instalată, îți va apărea un pop-up pe ecran să le conectezi. 

Când le pui în ureche, o voce te va saluta și poți începe să controlezi muzica direct prin atingeri. Din aplicația AI Life poți să alegi cum vrei să reacționeze căștile la tap dublu sau la atingere prelungă și volumul îl controlezi prin swipe-uri sus sau jos. Modelul anterior nu avea opțiunea de control al volumului, deci am apreciat faptul că pot da muzica mai tare fără să scot telefonul din buzunar. 

La fel ca și modelul anterior, căștile FreeBuds 4 se pot conecta simultan la două dispozitive. Poți asculta muzică pe laptop, iar muzica se va opri dacă primești un apel pe smartphone și îl vei putea prelua instant. 

Cei de la Huawei au reușit să diminueze și delay-ul de sunet - căștile FreeBuds 4 garantează un delay de numai 150 ms pe dispozitivele cu EMUI, ceea ce le face foarte bune și pentru sesiuni de gaming. 

În ceea ce privește autonomia, modelul FreeBuds 4i, mai ieftin, e mai impresionant, dar și FreeBuds 4 te încântă toată ziua. Mai exact, autonomia fără funcția de ANC activată este de circa 4 ore pentru căști, iar cutia le duce la un total de 22 de ore de ascutare. Cu ANC activat, autonomia scade la circa 2,5 ore și cea totală undeva spre 16. 

Totuși, beneficiază de încărcare rapidă și după numai 15 minute de încărcare te bucuri de circa 2,5 ore de autonomie. O încărcare completă durează numai 30 de minute, un alt plus. 

Tot din aplicația AI Life vei putea face setările ce țin de Active Noise Cancelling și e timpul să trecem la capitolul sunet. 

Sunet și ANC

Sunetul e bun. E foarte bun. E clar, e detaliat, e echilibrat. Volumul e mai mult decât suficient și bass-ul se simte destul de bine, chiar dacă nu e neapărat punctul forte al acestor căști. E complicat să faci căști open fit la care să bubuie bass-ul. 

Dar la fel de complicat e și să faci căști open fit cu ANC și totuși HUAWEI a reușit asta, pentru a doua oară. 

Eu am fost profund impresionat de funcția de noise cancelling de pe FreeBuds 3 și FreeBuds 4, cu a lor tehnologie nouă Active Noise Cancelling Open Fit 2.0 îmbunătățesc ceva ce deja era bun. Am testat căștile în mai multe medii zgomotoase și, mulțumită funcție AEM (Active Ear Matching) și a microfoanelor incorporate care ascultă ce se întâmplă în jur, pot spune că FreeBuds 4 anulează cu succes mare parte din zgomotele obișnuite - hărmălaia de birou, traficul de pe stradă, chiar și vuietul metroului. 

Nivelul de anulare a zgomotului nu este la fel de pronunțat ca la căștile de tip in-ear, dar e impresionant ce au reușit să facă cei de la Huawei cu un model deschis. 

Că tot am menționat microfoanele, în apeluri am fost auzit foarte clar, chiar și în condiții de vânt destul de puternic, mulțumită tehnologiilor de anulare a zgomotului de fundal integrate de Huawei.

Preț și concluzie

Căștile HUAWEI FreeBuds 4 sunt disponibile la un preț special de 599 de lei. Este un preț foarte bun pentru ce oferă - sunet premium, inovație pe partea de Active Noise, design reușit și autonomie bună per total. 

Dacă căștile de tip ”dop” te deranjează de regulă, atunci FreeBuds 4 ar putea fi căștile perfecte pentru tine. 



Citeste si