- 20 Februarie 2020
Review Huawei Mate 30 Pro: Există viață și după Google!
Huawei Mate 30 Pro a mai trecut pe la noi, înainte de a fi lansat oficial în România, și am vorbit despre el în maratonul nostru Infinite Review. Acum a revenit cu noi actualizări, noi aplicații, dar aceleași specificații și design de care ne-am îndrăgostit prima dată.
Controversa din jurul Huawei Mate 30 Pro se învârte în jurul lipsei aplicațiilor și serviciilor Google. Eu am vrut să văd dacă există viață și după Google Play Services, dar în același timp am încercat să limitez instalarea din surse necunoscute. Concluzia mea? O aflați mai târziu. Mai întâi să vorbim despre design.
Din punct de vedere al designului, Huawei a mizat pe elemente simple îmbinate într-un mod elegant. Mate 30 Pro este un smartphone din sticlă și metal, cu margini foarte curbate care oferă senzația că e mai mic decât este de fapt. Noi am testat varianta Space Silver, care oferă nuanțe violet sau bleu și reflexii puternice. Spatele oglindă strânge rapid amprente, lucru de așteptat, dar în cutie am găsit și o carcasă slim, semi-transparentă, care rezolvă această problemă, oferă un plus de aderență și protejează dispozitivul.
Tot pe partea din spate observăm și camera foto cvadruplă integrată într-un cerc negru ieșit în afară, înconjurat la rândul lui de un inel care reflectă lumina diferit față de restul spatelui. E cu siguranță un design fresh, care îmi place, dar nu știu dacă e neapărat pe gustul tuturor. Probabil unul dintre cele mai importante elemente de design ține de butoanele de volum - acestea nu există, cel puțin nu fizic. Le poți accesa printr-un tap dublu pe marginea display-ului de tip waterfall, în orice parte preferi sau cu ce mâna preferi.
Revenind un pic la display-ul waterfall, acesta se curbează puternic spre margini și este îmbinat de partea din spate doar printr-o fâșie foarte subțire de metal, lucru care conferă un corp mai compact, dar și senzația că ții în mână un device realizat dintr-o singură bucată de material, Notch-ul de tip breton este destul de mare și merge cumva împotriva curentului, dar ascunde o mulțime de tehnologii pe care le vom detalia mai târziu. Mate 30 Pro are rezistență la apă și la praf, dar și încărcare wireless, deci bifează tot ce trebuie la aceste capitole.
Suficiente despre design. Hai să vedem ce altceva mai aduce display-ul Huawei Mate 30 Pro în afară de marginile foarte curbate.
Cu o diagonală de 6,53 inch, ecranul Huawei Mate 30 Pro vine cu o rezoluție atipică, de 2400x1176, un fel de Ful HD ++. Rezoluția este mai mult decât suficientă pentru această diagonală, iar panoul este unul de tip OLED care oferă negru foarte profund, culori vii și luminozitate foarte mare. Pentru cei pasionați de diverse setări, Huawei permite reglarea culorilor în funcție de preferințe.
Notch-ul nu este ideal, dar nici nu deranjează, mai ales că îl poți ascunde din setări, lucru care va da impresia existenței unei margini mai mari în partea de sus. Apropo de margini, dacă nu ești un fan al ecranului cascadă, poți dezactiva afișarea de conținut pe întreaga suprafață a curburii. Display-ul de pe Mate 30 Pro e bun pentru clipuri video și pentru jocuri, pentru browsing și lucruri de productivitate, atât în lumina puternică a soarelui cât și în medii mai puțin luminate.
Contează mult și ce este sub display. Deci să vorbim și despre specificațiile lui Mate 30 Pro, despre performanțe, despre autonomie.
Huawei Mate 30 Pro este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață la ora actuală. E o adevărată bestie din punct de vedere al specificațiilor, cu un procesor Kirin 990 cu opt nuclee și o memorie RAM de 8GB. Este un smartphone care duce orice și, din experiența mea, va duce orice mult timp.
Am fost utilizator de Huawei P9, P10, P20 Pro, Mate 20 Pro și acum folosesc zi de zi un Huawei P30 Pro. P30 Pro are aproape un an de utilizare și simt că smartphone-ul se mișcă la fel ca în prima zi, ceea ce o garanție că Mate 30 Pro va oferi aceeași performanță mult timp. Acest lucru se datorează funcțiilor de Inteligență Artificială integrate atât la nivel de procesor cât și la nivel de interfață. Jocurile se mișcă excelent, trecerea dintr-o aplicație în alta se face instant și totul este foarte rapid. Spațiul de stocare este de 256GB și e mai mult decât suficient pentru conținut multimedia.
La nivel de autonomie, lucrurile iar stau foarte bine. Mate 30 Pro e un smartphone care pe mine, utilizator hardcore, mă ține o zi și jumătate. Asta înseamnă folosire intensă de rețele sociale, două conturi de email sincronizate constant, smartwatch și căști legate mereu prin bluetooth. Un utilizator obișnuit poate scoate lejer două zile de utilizare. În plus, Mate 30 Pro se încarcă ultra-rapid, la 40 de Watti, prin încărcătorul inclus în cutie, și la 27 de Watti, printr-un încărcător wireless.
Huawei Mate 30 Pro este un smartphone pe care mulți îl vor alege pentru camerele foto. Să vedem ce știu să facă, atât cele frontale cât și cele principale.
Pe spatele Huawei Mate 30 Pro găsim patru camere. Cea principală are 40 de megapixeli, diafragmă F/1.6 și stabilizare optică a imaginii. Mai există o cameră telefoto, de 8MP cu F/2.4 și zoom optic 3X, dar și una ultrawide, de 40 de megapixeli cu f/1.4, precum și un senzor Time of Flight, pentru profunzime. Acum să traducem un pic toate aceste detalii tehnice. Huawei are deja o tradiție de a face cameraphone-uri, iar Huawei Mate 30 Pro nu se îndepărtează de această tradiție ci vine cu unele îmbunătățiri importante față de Huawei P30 Pro. În momentul de față, Huawei Mate 30 Pro se numără în pozițiile fruntașe din topul DxOmark, fiind unul dintre cele mai bune smartphone-uri pentru fotografie disponibile în acest moment.
Huawei a păstrat colaborarea cu Leica, dar și senzorul RYYB de dimensiuni mari prezent și pe Huawei P30 Pro. Huawei Mate 30 Pro e de neînvins pe timp de noapte, oferind cele mai luminoase și mai detaliate fotografii nocturne, atât în modul auto, cât și în modul night-mode. În timp de zi, ai puține șanse să nimerești un cadru care să mișcat sau nefocalizate - Mate 30 Pro focalizează foarte rapid și stabilizează foarte bine, atât atunci când faci fotografii normale, de tip portret sau fotografii cu zoom. Personajele sunt decupate aproape perfect de peisaj, iar AI-ul camerelor își face treaba bine în orice situație. Bonus, beneficiezi de un zoom hibrid 5x, dar și de un zoom digital de până la 30x - chiar dacă aceste valori decât în cazul Huawei P30 Pro, tot sunt cifre impresionante cu rezultate spectaculoase.
Ce mi-a plăcut personal a fost faptul că Huawei a acordat mai multă atenție părții de înregistrare video. Huawei Mate 30 Pro este primul device Huawei capabil să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă, iar stabilizarea pe video nu se rezumă doar la camera principală, ci funcționează foarte bine și la filmarea cu zoom.
Rezultatele pe video sunt foarte bune pe timp de zi, noaptea am observat o tendință de a supracompensa valorile ISO. Pe scurt, cu toate că e poate cel mai bun smartphone pentru fotografie, nu poate fi numit cel mai bun smartphone pentru video, dar îți faci cu brio treaba cu el.
Un truc distractiv de arătat la petreceri, dar fără o utilitate majoră în viața de zi cu zi, vine sub forma filmării slow-motion la 7680 de cadre pe secundă. E spectaculos să vezi scânteile unei brichete țâșnind în slow-motion.
Camera frontală nu e singură, de unde și acel notch mai mare. Ea este de 32 de MP și e însoțită și ea de un senzor Time Of Flight 3D. Acestă combinație asigură unele dintre cele mai bune selfie-uri la care ai putea spera, permițându-ți să realizezi cele mai bune autoportrete cu fundal blurat în care ești decupat perfect de fundal. Camera frontală se descurcă excepțional la lumină puternică, beneficiind și de HDR, și mai mult decât decent în medii mai puțin luminate. Senzorul Time Of Flight e folosit și pentru identificarea facială și funcționează indiferent de lumină, dacă porți ochelari de soare sau nu. Același senzor va ține ecranul aprins cât timp te uiți la el, dar va bloca și orientarea ecranului în funcție de cum te uiți la ecran.
Și acum să vorbim despre lucrurile care îi interesează pe mulți - să vorbim despre interfață, despre sistemul de operare, despre aplicații, funcții, despre lipsa Google Play Services și despre alternative.
Înainte de orice, merită menționat faptul că nu am recurs la instalarea Google Play Services nu pentru că nu s-ar putea face asta în câțiva pași simpli, ci pentru că internetul este plin de review-uri care ilustrează acei pași. Am vrut să văd care ar fi modalitatea cea mai sigură și mai simplă de a avea un smartphone pe care să mă pot baza. La urma urmei, țelul Huawei este de a renunța definitiv la Google Play Services și compania nu pare dispusă să renunțe la locul ei în topul producătorilor de smartphone-uri. Între noi fie vorba, Huawei avea șanse să ajungă foarte curând producătorul numărul 1 pe piața de telefoane dacă nu intervenea războiul economic dintre SUA și China, precum și decizia controversată a lui Trump de a trece Huawei pe lista entităților cu care companiile nu au voie să facă schimburi de tehnologie.
Apoi, mai merită menționat faptul că Huawei a lucrat din greu la alternative, prin Huawei Mobile Services, dar și prin AppGallery, alternativa la Google Play. Iar acest lucru se vede. De când am pus prima dată mâna pe Mate 30 Pro și până acum, divizia din România a companiei a reușit să atragă peste 40 dintre cele mai utilizate aplicații românești, precum și o serie de aplicații internaționale, iar listele cresc pe zi ce trece.
La prima pornire a smartphone-ului, am făcut ce ar face majoritatea utilizatorilor - am ales opțiunea de a importa datele și setările de pe smartphone-ul anterior. Asta mi-a populat din start telefonul cu o serie de aplicații importante care merg fără niciun fel de problemă. La deschidere am găsit aplicații precum Facebook Messenger, Pages Manager, WhatsApp, aplicații de editare de fotografii, de comandat mâncare, etc. Deja mă simțeam aproape ca acasă. Una dintre marile surprize găsite pe Mate 30 Pro după ce am transferat setările și aplicațiile de pe P30 Pro a fost Waze. Mă așteptam ca aplicația să nu funcționeze fără serviciile Google - la fel ca aplicațiile Android Auto și Google Analytics, care au fost copiate, dar nu rulează - însă merge perfect fără nicio intervenție, fără nicio explicație.
Apoi am început să caut alternative sigure pentru a umple golurile. Am instalat, în primul rând, aplicația de antivirus Bitdefender, direct din AppGallery. Am găsit și aplicații de divertisment, precum TikTok, dar și aplicații utile, precum cele de banking, dar și câteva locale pentru știri. AppGallery e un work-in-progress și se dezvoltă treptat, dar semnele de îmbunătățire se văd de la o lună la alta.
Pentru că servicii precum Uber sau Bolt depind de Google Maps, deci nu pot rula pe Huawei Mate 30 Pro fără instalarea Google Play Services, a trebuit să găsesc alternative. Și le-am găsit. Yango e în AppGallery, la fel și aplicația de taxi StarTaxi. Mai mult, reprezentanții Huawei au promis că și aplicația FreeNow ar putea fi disponibilă curând, existând discuții la nivel internațional.
Pentru navigare din postura de pieton, am găsit aplicația Maps.Me care funcționează bine și care nu m-a dus în alte locuri decât cele în care trebuia să ajung, chiar dacă are nevoie de un pic de timp de acomodare.
Pentru muzică am găsit Spotify în AppGallery, pentru Youtube mi-am creat o scurtătură de browser pe ecranul principal. Din păcate, pentru HBO Go și Netflix nu am găsit soluții - ele nu pot funcționa momentan fără Google Play Services. Pentru Netflix se lucrează la o soluție, pentru HBO Go nu cunoaștem progresul.
Acum urmează partea un pic - dar doar un pic - mai ”neortodoxă”. Nu am vrut să-mi instalez un magazin de aplicații de genul AppToide, unde aplicațiile sunt practic piratate și încărcate de către alți utilizatori, dar încă aveam câteva goluri în folderele mele. Așa că am instalat, printr-un APK oficial de pe site-ul Amazon, magazinul de aplicații Amazon AppStore. Mi-am luat de acolo Amazon Prime, Instagram și Facebook, dar sunt multe alte aplicații utile, verificate și sigure. Pentru un plus de siguranță, pentru a nu mă baza exclusiv pe antivirusul Bitdefender, după ce am terminat cu sesiunea de instalare am oprit opțiunea de a instala aplicații din alte surse.
Concluzia mea după o săptămână de utilizare în acest fel? Există viață după Google Play Store. Este vorba despre o scurtă perioadă de acomodare, de câteva zile, la niște noi aplicații și la absența câtorva.
Cred că Huawei va reuși într-un timp util să convingă marii dezvoltatori de aplicații să își aducă produsele în AppGallery, să se plieze pe Huawei Mobile Services. Dar, în același timp, cred că oricine își dorește să instaleze Google Play Services este liber să o facă - e un lucru care se făcea de mult timp, pe telefoane de la Xiaomi, Oppo și alte companii chinezești care rulau fără GMS.
3.700 de lei e prețul actual al Huawei Mate 30 - iar la acești bani vorbim de un best-buy la nivel de hardware. La nivel de software, cred că v-am lămurit deja - decideți voi.