REVIEW HUAWEI P50 Pocket și P50 Pro: Lux high-tech

Acesta este review-ul start-up.ro pentru HUAWEI P50 Pro și HUAWEI P50 Pocket.

Anul 2022 începe cu surprize pentru fanii Huawei. Vine cu un device pe care îl așteptau de mult timp și cu un altul la care nu se aștepta nimeni. HUAWEI P50 Pro, prezentat oficial în vara anului trecut a ajuns, în sfârșit, și în România, dar nu a venit singur, ci alături de P50 Pocket, un smartphone pliabil de care efectiv m-am îndrăgostit. Cele două telefoane au unele specificații similare, plusuri și minusuri comune, dar înainte să le descoasem componentele și performanțele să le descoperim design-ul. 

Design HUAWEI P50 Pocket & P50 Pro

HUAWEI P50 Pro e mai ușor de descris. Asta pentru că, din față, seamănă cu alte smartphone-uri Huawei - are un display curbat spre margini, o perforație în partea superioară a display-ului și un senzor de amprente ascuns sub sticlă. Butoanele de volum sunt pe muchia din dreapta, pe muchia de jos e portul USB-C, acolo găsim și difuzoarele, iar îmbinările sunt aproape insesizabile la atingere, smartphone-ul părând făcut dintr-o singură bucată. Pe spate ne atrage imediat atenția ansamblul foto - camerele sunt încadrate în două unități circulare ce oferă telefonului un aspect cu adevărat unic. Arată ca un aparat foto compact cu două mici obiective. Smartphone-ul care a ajuns la noi la test este cel auriu și e luxul întruchipat - doar P50 Pocket îl depășește la acest capitol, dar ajungem imediat și la el. Revenind la P50 Pro, suprafața este una lucioasă și catifelată, dar atrage destul de multe amprente, lucru care era de așteptat. În rest, smartphone-ui este rezistent la apă și la praf, se încarcă wireless și, oferă o construcție compactă și premium din toate punctele de vedere. 

Bun, acum să trecem și la adevărata vedetă a acestui clip, adică HUAWEI P50 Pocket. Se cheamă Pocket pentru că e gândit astfel încât să încapă cu ușurință în orice buzunar. Este un telefon pliabil, dar nu unul care se transformă într-o tabletă, ci pentru acest model s-a optat pentru un design de tip ”clamshell”. Și dacă vezi acest smartphone, ai zice că cei de la Huawei au decenii de experiență în acest format de design, pentru că e un dispozitiv absolut superb căruia nu ai cum să îi reproșezi ceva din punct de vedere al aspectului sau al construcției. În primul rând, e făcut din metal texturat, oferind una dintre cele mai plăcute senzații pe care am experimentat-o vreodată ținând în mână un smartphone. La noi a ajuns versiunea Premium, realizată în colaborare cu o doamnă designer de modă celebră, dar chiar și modelul standard beneficiază de aceeași atenție la detalii și de acel sentiment de ”wow”. Cei de la Huawei se mândresc cu faptul că au reușit să facă ecranul să se plieze perfect, fără a lăsa spații între cele două jumătăți. Acest lucru l-au reușit mulțumită unui mic artificiu - mai exact, ramele care înconjoară ecranul pliabil sunt un pic ieșite în afară. Astfel, când închizi clapeta, ele se suprapun la milimetru și nu lasă praful să intre și să zgârie display-ul. 

Deschis, smartphone-ul e lung, cu un ecran generos cu format 21:9. E suficient de îngust încât să-l ții comod în mână, dar fiind lung va trebui să jonglezi un pic cu el pentru a ajunge la panoul de control sau la cel de notificări. Cuta de pe mijloc este invizibilă, în special când ai un fundal deschis la culoare și luminozitatea setată la un nivel ridicat. Din anumite unghiuri o vei vedea, dar te obișnuiești foarte rapid cu ea și în niciun caz nu e deranjantă. Se simte la swipe-uri și va fi ciudat primele dăți când vei trece cu degetul pe acolo, dar e, la fel, o chestiune de obișnuință. Camera frontală e perforată în display, butoanele sunt pe muchia din dreapta, iar butonul de power servește și drept senzor de amprente. Închis, P50 Pocket te întâmpină cu un design relativ familiar - păstrează acele cercuri de la P50 Pro, însă doar unul adăposește camere, celălalt fiind destinat unui display secundar de dimensiuni mici la care vom reveni curând. 

Drept concluzie pentru capitolul design, voi zice că HUAWEI P50 Pocket e o bijuterie, un statement phone care spune despre tine că îți pasă în egală măsură de tehnologie și de modă, un accesoriu high-tech care te va scoate în evidență. Iar acum să vorbim și despre ecranele acestor smartphone-uri. 

REVIEW HUAWEI P50 Pocket & P50 Pro: Display

HUAWEI P50 Pro vine cu un ecran generos de 6,6 inch, similar cu cel de pe HUAWEI P40 Pro, dar îmbunătățit în câteva privințe. Este un OLED absolut superb ce oferă 1 miliard de culori, compatibilitate cu standardul HDR10, și o rată de refresh de până la 120Hz. Ecranul e în top 3 cele mai bune disponibile pe un smartphone la momentul actual și nu ai cum să îi găsești vreun cusur. Imaginile sunt afișate senzațional, conținutul e redat foarte rapid, iar atingerile sunt înregistrate instant. E bun și în lumină naturală puternică și își păstrează fidelitatea culorilor și în medii cu lumină artificială. 

Ecranul principal de pe P50 Pocket este tot un OLED dar, evident, unul pliabil. Are o diagonală enormă, de 6,9 inch, care-l face perfect pentru filme și jocuri, iar formatul de imagine de 21:9 contribuie și el la acest aspect. Rata de refresh este tot de 120Hz, rezoluția este de 2790x1188 de pixeli și imaginile redate sunt impecabile. Ecranul secundar, cel circular, are doar 1,04 inch și o rezoluție de 340x340 de pixeli. Arată precum cadranul unu smartwatch de dimensiuni mici și poți personaliza wallpaperul pe care îl afișează, dar are și o serie de funcții utile. De exemplu, poți controla muzica direct de pe el sau îl poți folosi pe post de oglindă pentru selfie-uri, accesând aplicația de cameră. Vezi rapid cum e vremea, ce notificări ai mai primit sau ora. Lucruri de bază, dar care îți fac viața mai ușoară. 

Ambele smartphone-uri sunt dotate cu display-uri de top, iar cei de la Huawei nu au făcut niciun compromis din acest punct de vedere. Iar acum este timpul să ne uităm mai în profunzime și să vedem ce se ascunde sub ecrane. Să vorbim, deci, despre specificații, performanțe, autonomie și conectivitate. 

Specificații, autonomie și performanțe

Atât HUAWEI P50 Pro cât și HUAWEI P50 Pocket sunt disponibile în versiuni cu 8 sau 12GB memorie RAM și 256 sau 512GB spațiu de stocare. La noi au ajuns un P50 Pro cu 8GB memorie RAM și 256GB stocare și un P50 Pocket cu 12GB memorie RAM și 512GB stocare. Procesoarele pentru ambele telefoane sunt de la Qualcomm, din păcate. De ce zic din păcate? Din două motive. În primul rând, pentru că procesoarele Kirin și-au dovedit, pentru mine, rezistența și performanțele în timp. Și, în al doilea rând, pentru că din cauza restricțiilor impuse de SUA, niciunul dintre telefoane nu beneficiază de conexiune 5G. Ele sunt construite în jurul unor procesoare Snapdragon 888, construite pe arhitectură de 5nm, însă acestea sunt doar în variantă 4G. Având în vedere starea rețelei 5G în România, lipsa acestei tehnologii e o non-problemă, dar e o lipsă care merită menționată. În plus, cei de la Huawei spun că au optimizat cât au putut acele cipuri și că oferă viteze ceva mai crescute decât majoritatea smartphone-urilor 4G și au compensat pe partea de conectivitate cu tehnologia WiFi 6, mai rapidă și destul de rapid adoptată în multe localuri, companii și, evident, locuințe. Smartphone-urile dispun de Bluetooth 5.2 și de NFC și de opțiuni de conectare rapidă cu alte dispozitive Huawei. 

La nivel de performanțe, nu sunt multe lucruri de zis. Totul e impecabil, fie că vorbim de multimedia, gaming sau browsing. Iar ambele smartphone-uri vin cu EMUI 12 perfect optimizat. Nu știm de ce nu rulează Harmony OS, dar suntem siguri că noul sistem de operare al Huawei va fi disponibil pe aceste modele relativ curând. Revenim imediat la EMUI și ecosistemul software al Huawei. 

La nivel de autonomie, P50 Pro vine cu o baterie de 4360 mAh cu încărcare rapidă la 66W și încărcare wireless rapidă la 50W. Această baterie îți oferă o zi de utilizare completă, chiar și dacă ești genul care nu se desprinde o secundă de telefon. Iar încărcarea rapidă îți asigură ore întregi de folosire în câteva minute de conectare la priză, în cazul în care chiar reușești să termini bateria telefonului înainte să te duci la culcare. 

P50 Pocket vine cu o baterie de 4000 mAh și poate părea mică capacitatea acumulatorului dacă o raportezi la ecranul imens al smartphone-ului. Într-adevăr, dacă folosești P50 Pocket ca pe un smartphone obișnuit nu vei prinde o zi întreagă de utilizare, dar genul acesta de telefoane sunt gândite astfel încât să-ți reducă interacțiunile cu ecranul principal, deci și nevoia unei baterii enorme. Și P50 Pocket se încarcă rapid, dar numai la 40 de W și nu dispune de încărcare wireless din cauza carcasei metalice.

Deci totul bine și la capitolul performanțe, să vorbim și despre camerele foto. 

HUAWEI P50 Pocket & P50 Pro: Foto/Video

Pentru că avem două dispozitive din gama P, știm deja că s-a pus mult accent pe partea de foto-video. HUAWEI P50 Pro este, în acest moment, cel mai bun smartphone disponibil pe piață pentru pasionații de fotografie și nu o zicem doar noi, ci o zic și experții de la DxOMark, care situează P50 Pro pe locul 1 în topul lor. Pentru a ajunge la această performanță, cei de la Huawei și-au menținut colaborarea cu Leica și aduc următoarea configurație: un senzor principal de 50MP cu lentilă wide, F/1,8 și stabilizare optică; un senzor de 64MP cu periscop telefoto, zoom optic 5,3x și F/3,5; senzor de 13MP cu F/2,2 și lentilă ultrawide și un senzor alb-negru de 40MP cu F/1,6. 

Această configurație oferă rezultate spectaculoase în majoritatea situațiilor și o acuratețe a culorilor pe care nu o vei mai întâlni pe alte smartphone-uri. Pe timp de zi, P50 Pro te ajută să surprinzi scenele aproape cum le vezi cu ochiul liber - culorile sunt naturale, contrastul e ridicat, claritatea e impresionantă, iar HDR-ul își face treaba excelent. Iar asta se aplică tuturor senzorilor. Te poți apropia de subiect până la 200x mulțumită zoom-ului digital și poți prinde un landscape în totalitate cu camera ultra-wide. Noaptea, lucrurile iar stau foarte bine, în special când vine vorba despre fotografiile surprinse cu camera foto principală. La capitolul stabilizare și focalizare lucrurile iar stau deosebit de bine și e greu, la lumina potrivită, să surprinzi cadre mișcate. La filmare, Huawei încă nu e rege - a nu se înțelege că smartphone-ul nu se descurcă bine. Filmează până la 4K la 60 de cadre pe secundă, iar stabilizarea optică își face simțită prezența și HDR-ul se observă imediat. 

Camera frontală este de 13MP cu o lentilă wide ce oferă un câmp vizual de 100 de grade. Smartphone-ul poate fi folosit pentru selfie-uri ziua și noaptea, dar și pentru vloguri, mulțumită stabilizării electronice. 

Per total, P50 Pro este o bestie a fotografiei, un smartphone foarte bun pentru video, un device care îți va înlocui o cameră foto/video compactă în călătorii și cu care îți poți construi o prezență spectaculoasă pe social media. 

Trecând la P50 Pocket, observăm din prima că lipsește camera periscop pentru zoom optic, iar numărul total de camere din modulul principal este 3. Avem un senzor principal de 40MP cu F/1.8 și lentilă wide, un senzor de 13MP cu lentilă ultrawide ce poate face și fotografii macro și un senzor de 32MP pe care Huawei îl numește Ultra Spectrum. Și P50 Pocket mai are o surpriză interesantă - un bliț special ce proiectează o lumină fluorescentă ce poate da naștere, în întuneric total, unor fotografii foarte interesante. E o funcție ce nu o vei folosi foarte mult, dar e distractiv să știi că o ai. 

Revenind la camera principală, aceasta e perfectă pentru portrete și peisaje și se descurcă excelent în orice lumină. Rezultatele sunt comparabile cu cele oferite de camerele de pe P50 Pro, asta pentru că ambele smartphone-uri vin cu tehnologia True Chroma Image Engine, care oferă o naturalețe mai mare a culorilor și o claritate ridicată, cu ajutorul inteligenței artificiale. Avantajul P50 Pocket constă în faptul că poți folosi camera principală și pentru selfie-uri, când telefonul e pliat, iar rezultatele sunt remarcabile. Camera de selfie-uri, frontală, este de 10,7 megapixeli și are o apertură F/2.2 iar rezultatele oferite sunt decente, dar sigur o vei folosi mai mult pe cea principală pentru autoportrete. 

La capitolul filmare, telefonul se descurcă decent, dar nu oferă rezultate care să te dea pe spate. Stabilizarea electronică e okay, dar uneori se simte lipsa stabilizării optice. 

Per total, P50 Pocket e smartphone-ul perfect pentru portrete și autoportrete, deci un smartphone numai bun pentru Instagram, dar și unul instagramabil în sine. 

Ce mai e de zis despre aceste smartphone-uri, înainte de a trece la concluzie? Hai să vorbim un pic despre EMUI 12, despre Huawei Mobile Services și despre cât de ușor e de folosit acest ecosistem lipsit de Google în 2022. 

EMUI 12 și HMS

În primul rând, numărul de aplicații din AppGallery s-a mărit considerabil - și vorbim atât despre aplicații internaționale, dar și despre aplicații locale. Ai Bolt și Bolt food pentru transport și mâncare, ai aplicații de la numeroase bănci românești și posibilitatea de a plăti contactless prin ele, sau prin aplicația Curve care suportă orice altă bancă. Ai Petal Search și Petal Maps pentru căutări și pentru navigat prin oraș, și aplicațiile din surse terțe se instalează mai ușor ca oricând. Ecosistemul Huawei a ajuns într-un punct în care nu mai dificil pentru nimeni să se bucure de toate aplicațiile preferate într-un timp foarte scurt. Iar odată ce ai trecut de configurarea inițială, vei avea la dispoziție un hardware absolut excelent. 

Și acum urmează discuția despre prețuri. Prețuri pe care puteam doar să le intuim la momentul filmării acestui review, dar pe care acum le știm. HUAWEI P50 Pocket costă 6.499 de lei în varianta standard cu 8 GB de RAM și culoare albă, iar HUAWEI P50 Pro costă 5.499 de lei în România. Dacă vei precomanda produsele de astăzi vei primi cadou o pereche de căști FreeBuds Pro sau FreeBuds Lipstick, la alegere. 

Totuși, având în vedere designul superb al acestor device-uri, hardware-ul puternic și camerele de top, ele sunt foarte competitive pe segmentele lor de piață. Lipsa serviciilor Google chiar nu mai contează, trebuie doar să fii deschis la ideea aceasta, doar conectivitatea 5G - sau lipsa ei - reprezentând un minus real, dar și acolo lucrurile sunt relative. 



Citeste si