REVIEW Huawei Y6P - cât de bun este un telefon ieftin

Huawei Y6P este cel mai nou smartphone accesibil al Huawei. Cât de bun este un telefon ieftin și pentru cine este Y6P?

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Seriile P sau Mate de la Huawei sunt cele mai interesante, aduc cele mai noi tehnologii, însă cele mai vândute telefoane în România sunt cele mai ieftin, cum ar fi smartphone-urile din seria Y. Azi vorbim despre un nou membru al gamei, Y6P.

În mod normal am fi vorbit prima dată despre design, însă cred că este cazul să vedem care e treaba cu sistemul de operare și ce înseamnă că nu ai acces la Google Play. Înainte să primesc telefonul credeam că e o bătaie de cap mai mare să instalezi și să folosești Facebook sau WhatsApp, însă e chiar simplu.

Avem aici un telefon cu Android 10, peste care este aplicată interfața EMUI 10, însă nu are Google Play Store și nu suportă aplicațiile Google. Ca să instalăm aplicațiile pe care în mod normal le-am utiliza trebuie să facem următorul lucru: Intrăm în AppGallery, magazinul Huawei, căutăm ceea ce dorim. În cazul de față APKPure, apoi instalăm. Deschidem APKPure și căutam Facebook, Instagram, WhatsApp etc și le instalăm. Apoi acestea pot fi folosite.

Totuși, înainte de toate acestea ar trebui să instalezi o soluție de securitate ca Bitdefender, pe care o găsești în App Gallery. De asemenea, e important de știu că Huawei scanează pentru vulnerabilități aplicațiile din magazinul propriu, dar și de la terți. E mai bine să fii safe than sorry când umbli cu APK-uri. 

Alte aplicații precum Gmail sau YouTube nu pot fi folosite, însă serviciile le poți accesa din browser de exemplu, iar adresa de mail o poți introduce într-un client de mail. Alte aplicații ca ING Homebank sau Uber nu pot fi instalate, dar pot fi rulate ca Quick Apps.

Pentru mine, de exemplu, este un inconvenient faptul că nu pot să lucrez la fel de eficient cu aplicațiile Google pe care le folosesc precum Google Drive, Photos sau widgetul de căutare Google. Însă, important, nu sunt inutilizabile.

Nu o să să-ți zic că e perfect. Sunt anumite probleme, trebuie să folosești anumite alternative pentru aplicațiile pe care le foloseai în mod normal. Utilizatorii mai puțin familiarizați cu Android vor avea probleme, însă nici nu mi se pare o tragedie. Și acum să trecem la design.

Design

Până nu demult, următoarea sintagmă era adevărată: telefon ieftin egal telefon urât. Huawei demonstrează prin Y6P că un smartphone care nu te costă mult poate să arate bine. Noi am primit modelul verde și arată excelent. Îmi place foarte mult spatele și felul în care se schimbă nuanțele de culoare și modul în care lumina se reflectă atunci când îl miști. Nu avem sticlă, ci plastic, însă nu se simte rău. Tot pe spate avem și un senzor de amprentă, ce este confortabil de utilizat și foarte rapid.

Rămânem la spate și observăm un sistem foto cu trei senzori în partea de sus, dispus pe verticală, un flash și un senzor de amprentă. Pe laterale avem două butoane și slotul pentru cartela SIM și pentru card microSD, iar în partea de jos avem un difuzor, mufă de căști și slot de încărcare microUSB.

Ecranul este unul IPS LCD cu notch de tip lacrimă și cu muchii negre relativ înguste. Are o diagonală de 6,3 inci, o rezoluție HD și o densitate de pixeli de 278 de pixeli per inci.

Per total, Huawei Y6P este un pachet destul de arătos și ai spune că este mai scump decât pare. Și acum să trecem la specificații tehnice, performanțe și autonomie.

Specificații Huawei Y6P

Pentru acest telefon, Huawei nu a folosit un procesor Kirin sau Qualcomm, ci a mers pe mâna unui Mediatek MT676R Helio P22. În ceea ce privește memoria RAM, există variante cu 3 și cu 4 GB RAM, iar spațiu de stocare poate fi de 32 GB sau de 64 GB.

Modelul acest are 3 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare. Și se descurcă relativ bine în taskurile obișnuite. Poți face browsing, să dai mailuri și ceva light gaming, însă să te mai aștepți la anumite poticniri ale telefonului.

L-am trecut prin testul de benchmark PCMark și am obținut scorul de 4383, ceea ce este surprinzător având în vedere că Sony Xperia L4, pe care l-am testat recent, a obținut un punctaj de 5252, deși au un procesor similar și același accelarator grafic, PowerVR GE8320. Totuși, experiența de utilizare din realitate este similară.

Cei 3 GB RAM o să-și arate limitarea când ai mai multe aplicații, iar spațiul de stocare se poate umple ușor, dar bine că-l poți extinde cu un microSD.

În schimb, bateria este uriașă, 5000 de mAh și ar trebui să-ți asigure o autonomie de două zile de utilizare. În testul de autonomie al PCMark, telefonul a obținut un scor de 22 de ore cu luminozitatea ecranului la jumătate. În viața reală, asta se traduce în 2 zile de utilizare cu 4G, Wi-Fi, notificări pornite și așa mai departe. Încărcarea se face destul de lent și mi-aș fi dorit un port USB-C.

Camere foto

Și acum să trecem la camerele foto. Cum se descurcă la fotografie un telefon Huawei entry level precum Y6P. În cazul de față avem de-a face cu un senzor principal de 13 MP f/1.8, un senzor ultrawide de 5 MP f/2.2 și un senzor de adâncime de 2 MP. În față avem o singură cameră de 8 MP f/2.0.

Nu este un sistem foto impresionant, dar își face treaba atunci când ai nevoie de poze pentru vacanță, ceva selfie-uri în lumină bună, însă camerele nu se descurcă la fel de bine în fotografiile contre-jour sau în după ce lumina dispare de afară. Surprinzător, acest Huawei nu are un mod de fotografiere nocturnă. Câteva exemple de fotografii realizate cu Y6P poți vedea aici.

Mai jos poți vedea diferența dintre o fotografie realizată cu senzorul principal (wide) și cel ultrawide.

De asemenea, poate filma doar Full HD la 30 de cadre pe secundă. Per total, nu este un telefon pe care să-l recomanzi pentru fotografie, însă este unul care nu prea dă rateuri și cu care vei putea scoate niște fotografii decente.

Per total, Huawei Y6P face bine ceea ce face pentru prețul pe care-l plătești pentru el și ar putea fi ușor de recomandat pentru toată lumea dacă ar fi avut toate serviciile Google. Altfel, Y6P este un smartphone de buget bun pentru cei care nu consideră prea complicat să instaleze aplicațiile de care au nevoie cum am spus mai sus.

Îl poți cumpăra de aici, iar în acest moment costă 600 de lei.



Citeste si