- 28 Septembrie 2020
REVIEW Intel NUC 10i5FNH: Un PC foarte mic pentru sarcini mărețe
A trecut mult timp de ultima dată de când am testat un Intel NUC - am pus mâna prima dată pe un astfel de dispozitiv la scurt timp după lansare și chiar l-am considerat a fi un ”Next Unit of Computing”. Noul NUC 10i5FNH îmi demonstrează că acest form factor și-a găsit o piață a sa și că PC-urile de dimensiuni mici își au și ele locul într-o lume dominată ba de ultrabook-uri, ba de PC-uri supradimensionate de gaming.
Intel NUC 10i5FNH se remarcă, în primul și primul rând, prin dimensiunile sale extrem de reduse. E doar un pic mai mare decât mouse-ul pe care îl folosesc de zi cu zi și încape în palmă, în rucsac, pe colțul biroului, în sertar, pe spatele monitorului. E făcut din materiale premium, elegant, potrivit într-un mediu de business sau pe masa biroului de acasă. Biroul meu de acasă e în sufragerie, iar de regulă folosesc un laptop conectat la un monitor pentru a-mi face treaba - cu Intel NUC, biroul meu ar fi mult mai liber și mai aerisit, fie că aș opta să-l las direct pe blatul de lucru, fie că l-aș prinde cu suportul VESA de spatele monitorului.
Cu un corp din metal și un capac superior negru, lucios, noul NUC se potrivește bine și lângă un TV cu diagonală mare, pe post de dispozitiv multimedia. Versatilitatea e cuvântul cheie în cazul platformelor miniPC, iar acest model e exemplul perfect în acest sens.
La partea de conectivitate, PC-ul nu o duce bine, ci extrem de bine, mai ales dacă luăm în considerare dimensiunile sale. Are două porturi USB 3.1 în partea din spate, un port pentru cablu de rețea, port HDMI, dar și un port USB-C Thunderbolt. În față mai găsim un USB 3.1 și un USB-C, dar și un port Jack. Pe lateral am găsit și o surpriză plăcută - un cititor de carduri SD. Ai tot ce ai putea avea nevoie pe un PC, inclusiv Wi-Fi și Bluetooth, iar asta contează când vorbim despre gadgeturi pentru productivitate.
Un ultim punct de atins la acest capitol ar fi alimentarea - Intel NUC 10i5FNH vine cu un power brick de dimensiuni mici, similare cu cele de la laptopuri, dar mi-ar fi plăcut mult ca alimentarea să se facă printr-un cablu USB-C, nu printr-un port proprietar.
Aici sunt importante câteva mențiuni. Platforma NUC este una personalizabilă, iar din acest motiv, vine doar cu placa de bază, cu procesorul și cu placa video integrată. Asta înseamnă că va trebui să îți achiziționezi separat memoria RAM și spațiul de stocare. Cu toate acestea, unii retaileri vând și NUC-uri gata echipate cu aceste componente.
La noi, Intel NUC 10i5FNH a venit ”de-a gata” cu 16GB de memorie RAM și cu un SSD rapid, dar în mod normal ai la dispoziție două porturi SATA III și un slot M.2, precum și două sloturi pentru memoria RAM de tip SODIMM.
Procesorul din acest model este un Intel Core i5-10210U. Este un procesor de laptop, iar performanțele oferite vor fi similare cu cele ale unui laptop cu aceeași configurație. Procesorul de ultimă generație vine cu 4 nuclee și 8 thread-uri, iar frecvența de bază este de 1,6Ghz. Când sarcinile devin foarte solicitante, Intel NUC 10i5FNH poate ajunge până la 4,2Ghz, dar e puțin probabil să atingi aceste valori. Aerisirea e foarte bună, mai bună decât la un ultrabook, iar asta se simte când vine vorba despre sarcini mai greoaie, și nu vei întâmpina throttling.
Acest procesor este perfect pentru munca de birou în aplicații de office sau de gestiune, dar poate duce și editare foto la dimensiuni rezonabile. Nu e un sistem de gaming, dar poți juca ceva light între task-uri, dar poate fi un device pentru media 4K, placa integrată Intel UHD făcând față cu brio acestor sarcini. Mai departe depinde de tine - ce SSD alegi, ce memorie RAM alegi.
Intel NUC 10i5FNH are un preț de circa 1.700 de lei în varianta ”cheală”, adică fără RAM și fără SSD. Prețul variază în funcție de alegerile pe care le faci. Pentru birou, un NUC e o alegere excelentă, pentru că îți permite un cable management foarte bun și îți eliberează mult spațiu în jurul monitorului. E un device silențios, care nici nu se încinge foarte mult, deci scapi de probleme și din acest punct de vedere. Îl poți lua după tine oriunde, dacă ai un set mouse/tastatură și un cablu HDMI disponibil și îl poți lega la TV-ul din camera de hotel atât pentru muncă cât și pentru a lua cu tine filmele preferate. Prețul nu e tocmai mic, dar nu e nici prohibitiv, rămâne doar să decizi dacă ai nevoie de portabilitatea extinsă a unui laptop sau de un birou mai aerisit.