- 29 Iulie 2021
Review Lenovo Legion 5 Pro - recomandarea mea de laptop de gaming pentru 2021
2021 este probabil anul cel mai bun pentru ați achiziționa un laptop. Motivele sunt multiple, dar, pe scurt, laptop-urile de anul acesta vin cu procesoare noi de la AMD și Intel, dar și cu plăci video de nouă generație de la Nvidia sau AMD. Asta nu se întâmplă atât de des pe cât ai crede și poți vedea PC-uri cu procesoare noi, dar cu plăci video care deja sunt în urmă cu o generație sau invers.
Un al doilea motiv este faptul că nu a fost niciodată mai scump să-ți faci un desktop din cauza deficitului de semiconductoare sau din cauza mineritului de criptomonede care au dus prețul componentelor foarte sus.
DesignÎn trecut am apreciat laptop-urile de gaming Lenovo Legion deoarece aveau un look cât se poate de minimalist, un gamer sub acoperire așa. Însă probabil pentru Lenovo branding era prea subtil așa că pentru ediția de anul acesta pe Legion 5 Pro au readus acel Y mare pe spate. Not great, not terrible. În rest, se respectă liniile impuse în anii trecuți: culoarea este gri mat, majoritatea porturile sunt în spate pentru un aspect mai curat, fante pentru ventilație pe spate și pe laterale și un capac solid care se deschide cu o singură mână.
Apoi vedem o tastatură cu taste late, un trackpad mare și butonul de pornire sub ecran. Display-ul de anul acesta este unul mai mare de 16 inci, iar marginile laterale și cea de sus sunt destul de subțiri și nici cea de jos nu este prea mare. Suficient de lată pentru imprimarea numelui Legion. În partea de sus avem locul pentru camera web.
Apropo de display, acesta este probabil preferatul meu dintre toate pe care le-am văzut pe laptop-urile din ultimii ani. Este un IPS de 16 inci cu rezoluție QHD, adică 2500 x 1600 de pixeli și o rată de refresh de 165 Hz. Mai mult, luminozitatea urcă la 500 de niți, mai mult decât clasicul 300 de niți văzut pe majoritatea laptop-urilor de gaming și are și un strat anti-glare pentru eliminarea reflexiilor. Eu l-am folosit la terasă și experiența a fost una destul de bună, însă doar cu luminozitatea la maximum.
Experiența de utilizare a display-ului este una bună. Cum ziceam avem o luminozitate foarte bună pentru utilizarea la interior și decentă pentru exterior. În plus, avem unghiuri bune de vizualizare datorită faptului că este un panou IPS și acelui strat anti-glare care elimină reflexiile. Acuratețea culorilor este una bună și vine cu X-rite preinstalat și trei profile de calibrare - sRBG, Rec709 și standard. Este foarte bun pentru jocuri și consum media și cred că va fi în regulă și pentru editare foto, video dacă nu faci o colorizare foarte avansată.
Pentru că vorbim de un ecran mai înalt, avem mai mult spațiu pe verticală și asta înseamnă că pot încăpea mai multe informații pe ecran, deci mai puțin scrolling. Este foarte ok pentru multitasking sau jocuri, dar nu grozav pentru filme. Cum majoritatea filmelor sunt în format 16:9 vei avea două bari negre sus și jos atunci când te uiți la filme. Același lucru ar putea fi valabil și pentru jocuri dacă nu au suport nativ pentru rezoluția 2500 x 1600 de pixeli. Totuși, jocurile testate de mine pe Legion 5 Pro au avut suport.
Pe partea stângă avem un port USB-C și mufa de căști, pe partea dreaptă un port USB 3.2 și un slider pentru camera web, care dezactivează camera. Deci nu mai trebuie să mai lipești ceva pe ea. O soluție elegantă. Mai departe, în partea din spate avem portul de încărcare, trei porturi USB 3.2, un port HDMI și un port ethernet. O conectivitate bună, însă e de menționat lipsa unui port DisplayPort sau a unui cititor de carduri.
Lenovo Legion 5 Pro este un laptop solid, rezistent și realizat din materiale de calitate. Acest model cântărește 2,5 kilograme, ceea ce este decent pentru un asemenea model, însă să nu uităm de încărcător care este uriaș: are o putere de 300 de wați și cântărește 1 kilogram. Mi se pare puțin overkill și nu știu dacă era neapărată nevoie de un încărcător de 300 de wați pentru un laptop cu aceste componente.
Tastatura este iluminată monocrom pe acest model, însă există și o versiune RGB, la fel și simbolul de pe spate. Per total, îmi place acest look pentru un laptop de gaming și acum să vedem ce se află la interior și cum se descurcă în jocuri.
Performanță Legion 5 Pro (2021)Acest model are un procesor Ryzen 7 5800 H cu opt nuclee și 16 fire de execuție ce are o frecvență de bază de 3,2 GHz și una de boost de 4,4 GHz. Acesta este însoțit de o placă video Nvidia RTX 3070 cu 8GB memorie virtuală și de 16 GB RAM (suportă până la 32 GB RAM) și de un SSD Samsung de 1 TB (există posibilitatea adăugării unui alt SSD M.2). Deci îl poți upgrada și pe viitor. Un pachet suficient de bun pentru orice joc de pe piață din acest moment și suficient de capabil pentru editare video sau randare grafică.
Ca să vă faceți o idee cum se comportă în jocuri am testat următoarele titluri Apex Legends, Doom, Control și Cyberpunk 2077. Toate testele au fost realizate cu laptop-ul conectat la priză și în modul performance. Atât în Doom, cât și în Apex Legends am obținut fără probleme peste 160 de FPS cu diferite obțiuni grafice, iar în Doom am experimentat și cu Ray Tracing și DLSS și pe ecran puteți vedea rezultatele (vezi video). Deci acest laptop este suficient de performant pentru a rula shooterele competitive la peste 160 de fps pentru ca tu să te bucuri de rata de refresh ridicată.
Mai departe, în jocuri unde nu contează atât de mult rata de refresh și vrei un aspect grafic cât mai ridicat poți obține 60 de fps constant pe setări grafice ridicate fără ray tracing și DLSS, dar și cu ray tracing și cu DLSS. Am realizat și mai multe teste sintetice cu 3D Mark și PC Mark și rezultate sunt foarte bune. De asemenea, am lucrat în Adobe Premiere Pro cu clipuri 4K și FHD și nu am întâmpinat probleme.
Un alt lucru care mi-a plăcut este faptul că nici în jocuri sau în testele sintetice, procesorul și nici placa video nu s-au supraîncălzit. De exemplu, în stress testul realizat cu 3D Mark temperatura procesorul nu a depășit 83 de grade celsius, iar cea a plăci video 80 de grade. De asemenea, în realitate, asta se traduce la zone călduțe unde îți ții în mod normal degetele. Am sesizat o zonă fierbinte doar în zona de sub ecran și deasupra tastaturii, unde oricum nu prea ai ce face cu mâinile.
De asemenea, mi-a plăcut că ventilatoarele nu sunt extraordinar de zgomotoase. Am văzut valori între 50 și 55 de decibeli, ceea ce e ok, având în vedere răcirea produsă și faptul că alte laptop-uri de la Asus sau MSI ajung lejer la 60 db în modul de răcire cel mai agresiv. Poate părea o diferență mică, însă să nu uităm o diferență de 5-6 db este o creștere sesizabilă, în ceea ce privește senzația zgomotului perceput.
Un alt lucru pe care l-am testat a fost viteza de scriere și de citire a SSD-ului încorporat și am fost surprins să aflu că e unul foarte bun cu viteze de scriere de 2,6 Gbps și de citire de 3,1 Gbps. Iar la 1 TB este destul de încăpător.
Înainte de punctele contra și pro pentru acest laptop și de concluzie, trebuie să vă mai povestesc despre experiența de utilizare și autonomie.
La fel ca și în trecut, îmi place această tastatură Lenovo, este una cu o cursă bună a tastei, ce oferă un scris satisfăcător. Tastele sunt late și moi și plăcute la atingere. Este o tastatură aerisită, ai funcții speciale, control media, numpad și chiar taste direcționale mari. Pentru mine a fost nevoie de o perioadă mică de acomodare deoarece layout-ul este puțin mai la stânga decât cel cu care eram obișnuit, însă nu este o problemă.
Ce ar putea fi o problemă, în schimb, este trackpadul uriaș de sub tastatură. Este excelent, funcționează bine și precis, însă este mutat mai în stânga decât în mod normal, iar asta face ca o bună parte din palma mâini stângi să-l atingă. Sigur, trackpadul are un soft destul de bun pentru a respinge atingerile accidentale, însă vor mai apărea și atingeri accidentale din cauza plasamentului trackpadului. În plus, de multe ori apăsam right click în loc de left click pentru că nu eram obișnuit să duc mâna atât de mult în stânga.
În ceea ce privește autonomia, fiind un laptop de gaming să nu te aștepți la prea multe, iar eu am obținut în jur de 2 ore de utilizare cu luminozitatea la maximum, rata de refresh de 165 Hz, cu modul hibrid dezactivat și cu un regim de muncă de browsing și editare de texte. Dacă treci pe modul hibrid în care este folosit procesorul grafic integrat, scazi rata de refresh și luminozitatea atunci vei mai stoarce ore din bateria mare de 80 Wh.
Vestea bună este că are rapid charge și am obționut 45% în 20 de minute de încărcare. Sunetul redat de cele două difuzoare, amplasate în partea de desubt, este unul de calitate și bun pentru gaming sau filme. Surprinzător, volumul difuzoarelor este unul ridicat.
Lenovo Legion 5 Pro are un preț de 8000 de lei, versiunea cu RTX 3060, dar nu mai e pe stoc. Versiunea cu 3070 nu am găsit-o în magazinele de pe la noi. Înainte de concluzie să vedem care sunt punctele pro și contra pentru acest laptop
Puncte Pro
- Bun pentru toate jocurile actuale
- Display QHD la 165 Hz
- Tastatura
- Sunetul
- Răcire bună
- Încărcare rapidă
Puncte Contra
- Amplasamentul trackpadului
- Poate fi greu de transportat cu încărcătorul uriaș
- Nu are porturi Thunderbolt
Revenind la titlul acestui review, Lenovo Legion 5 Pro este recomandarea mea pentru 2021 deoarece reușește să ruleze jocurile momentului bine, are un ecran cu rezoluție mare și rată de refresh bună, deci nu ești forțat să alegi între 4K la 60 Hz sau FHD la 144, 240 sau 360 Hz. Deci ocupă locul de mijloc pentru gamerii care nu sunt interesați neapărat de joc competitiv, dar vor beneficiile unei rate de refresh ridicate.
Îmi place că nu e fierbinte și nici zgomotos, iar punctele contra sunt minore. Folosești un mouse și ai rezolvat problema trackpad-ului și dacă nu ai de gând să-l transporți prea des atunci nu mai contează că pachetul cântărește 3,5 kilograme.
Ar fi fost grozav dacă avea un cititor de carduri și porturi UBS-C Thunderbolt, dar nu este sfârșitul lumii. Nu este cel mai performant laptop de pe piață, dar nici exorbitant de scump. Acestea fiind zise, dacă-l găsiți pe stoc cumpărați-l.