- 23 Noiembrie 2020
REVIEW Lenovo Legion 5P - gaming și productivitate la puterea 8
Lenovo Legion 5P este un laptop de gaming din noua serie dezvăluită de Lenovo pentru acest an. Designul nu s-a schimbat față de anii anteriori, dar nu același lucru este valabil despre componente și performanță.
DesignAm fost fan al acestui design, încă de când am văzut prima versiune a laptop-urilor de gaming din gama Legion. Îmi place că nu „țipă” gamer la tine, ci are un aspect de business cu accente de gaming. De exemplu, aici avem o tastatură RGB și pe spate avem un logo iluminat. În rest, laptop-ul este îmbrăcat într-o nuanță de gri închis. Un alt aspect pe care l-am apreciat a fost faptul că foarte multe dintre porturile laptop-ului au fost amplasate la spate, astfel încât să ai un aspect mai plăcut și nici nu te deranjează pe birou. Astfel, în spate avem două porturi USB 3.2, un port USB-C, un port ethernet pentru conexiune de internet prin cablu, un port HDMI și portul de încărcare. De asemenea, pe fiecare laterală avem câte un port USB 3.2. O conectivitate bună pentru 2020.
Un alt aspect pe care trebuie să-l menționez aici este grătarul de pe spate care arată excelent. Știu că nu o să vezi partea aia prea des, însă este frumos și ajută și la ventilație mai bună. Apropo de asta, aerul cald este eliberat prin spate și prin lateral.
În ceea ce privește dimensiunile, Legion 5P se află undeva la mijloc cu 2,3 kilograme, fără încărcător și o grosime de 2,5 cm.
Specificații & Performanță Lenovo Legion 5PLenovo Legion 5P este disponibil în mai multe variante. Noi am avut la test versiunea cu procesor Ryzen 7 4800U cu opt nuclee și 16 fire de execuție ce rulează la o frecvență de bază de 2,9 GHz și una maximă de 4,2 GHz. Acesta este ajutat în jocuri și productivitate de o placă video Nvidia GTX 1660 Ti 6 GB VRAM, 8 GB RAM și un spațiu de stocare format dintr-un SSD NVMe Samsung de 512 GB. Memoria RAM poate fi extinsă, la fel și spațiul de stocare.
Laptop-ul are un display de 15,6 inci FHD+ și cu o rată de refresh de 60 Hz. Ecranul este decent. Nu este nimic greșit la el, dar nici nu mi se pare extraordinar într-un anumit fel. Cum vezi componentele acestea îți dai seama cam care este targetul pentru acest produs: gamerii casual și cei care care au nevoie de un PC portabil pentru productivitate și sarcini mai complexe ca editare video.
Hai să trecem la gaming și să-ți spun că am fost mulțumit de performanțele obținute. Am avut peste 30 FPS pe setări Ultra cu ray tracing activat pe Wolfenstein Young Blood și peste 130 fără ray tracing. În cazul Total War: Troy am înregistrat 50 FPS pe setări ultra în scenariul battle și 69 în scenariul siege.
Deci ar trebui să poți să joci cam ce joc ai vrea cu anumite limitări. Oricum având în vedere că acest ecran are doar 60 Hz nu vei avea nevoie de mai mult de 60 FPS.
Pe partea de productivitate, am lucrat foarte bine și în Adobe Premiere cu clipuri 4K și FHD. Iar un proiect de patru minute format din clipuri 4K și FHD a fost exportat în puțin mai mult de 2 minute și 30 de secunde.
Procesorul Ryzen 7 4800H cu opt nuclee își spune cuvântul și reușește să jongleze foarte bine cu sarcini solicitante ca editarea video.
În ceea ce privește performanța și temperatura procesorului pot să spun că Lenovo Legion 5P s-a descurcat bine. În timpul unui stress test cu AIDA64, toate nuclee urcă la frecvența maximă de 4,2 GHz, însă temperatura urcă repede la 90-91 de grade. Totuși, frecvența se stabilizează la puțin peste 4 GHz pe toate nucleele, iar temperatura variază între 86 și 90 de grade celsius. Ventilatoarele se învârt repede, însă zgomotul este acceptabil, spre deosebire de alte laptop-uri care produc un zgomot infernal. Legion 5P ajunge la un maximum de 55 de decibeli.
Poate mai interesant este că laptop-ul rămâne rece la atingere, chiar și după mai multe ore de utilizare și stress test. Nu există nicio suprafață pe tastatură care să fie foarte încinsă.
Aceste date sunt valabile în regim de stress test, în gaming sau în utilizare obișnuită, temperatura procesorului nu atinge chiar acele valori și zgomotul este redus. De exemplu, în timpul testelor de PCMark10, temperatura a stat majoritatea timpului între 60 și 70 de grade celsius cu vârfuri pe la 85 de grade celsius. Placa video e mai bine răcită la 40-50 de grade celsius. Ce-i drept, în timpul testelor de rendering și visualization, temperatura procesorul a ajuns la 90 (aproximativ 100% CPU Load), iar cea a GPU-ului la 60 de grade (aproximativ 90% GPU Load).
La fel ca și în trecut, Lenovo știe să facă tastaturi de gaming. Îmi plac tastele mari și late și felul cum se simt la atingere. Sunt moi și plăcute, iar experiența de scriere este excelentă, la fel și cea de gaming. În plus, îmi place și felul în care este iluminată și RGB-ul este unul de calitate. De asemenea, apreciez foarte mult existența tastelor direcționale mari, la care mulți producători renunță.
Trackpadul este și el bun și nu am avut probleme cu el. Click-ul e satisfăcător, degetele alunecă bine pe el. Ce nu mi-a plăcut este amplasamentul acestuia. Mi se pare că este pus prea mult în stânga și când făceam click cu mâna dreaptă tindeam să apăs în mijlocul trackpad-ului și astfel nu se înregistra click-ul pe ecran. Totuși, această problemă ar trebui să se rezolve după o perioadă de acomodare.
Alte lucruri pe care trebuie să le mai știi: SSD-ul este unul destul de bun cu viteze de citire de 1,5 Gbps și viteze de scriere de 1,3 Gbps. Autonomia bateriei este undeva de 4-5 ore, în funcție de ce faci și de luminozitate se poate prelungi. În schimb are rapid charge și 29 de minute s-a încărcat 64%. Nu are cameră web.
Prețul pentru această variantă nu îl am și nici nu am găsit modelul în magazine. Însă ceva similar găsești pe la 5200 de lei, ceea ce nu este rău.
Puncte Pro
- Tastatura
- Încărcare rapidă
- Design
- Procesorul Ryen 7 4800H
- Performanțe ok
- Răcirea
Puncte Contra
- Nu are webcam (dintr-o dată a devenit important)
- Display de doar 60 Hz
- Versiunea cu 8 GB RAM nu e fiabilă pentru viitoarele jocuri.
Concluzie
Lenovo Legion 5P (varianta testată de mine) este un laptop pentru cei care se joacă, dar care nu pretenții de esports, de ray tracing sau alte setări grafice ridicate. Însă este și pentru cei care au nevoie de un laptop pentru editare video sau pentru alte sarcini ce necesită procesoare cu multe nuclee și fire de execuție. Altfel, dacă vrei esports cauta modelul cu rată de refresh de 120 sau 144 Hz. Dacă vrei ray tracing mergi pe varianta cu RTX 2060.