- 3 August 2021
Review LG Gram 16 (2021) - un laptop ca un fulg
Acesta este review-ul start-up.ro pentru LG Gram, un laptop care m-a impresionat și după ce l-am folosit câteva zile îmi dă impresia unui produs aflat la intersecția dintre o jucărie și tehnologie de înaltă clasă, dar să nu ne grăbim și să le luăm pe rând. Să vorbim despre design.
LG Gram este un tip de laptop de tip business cu un aspect elegant și minimalist, însă și puțin cam plictisitor, am putea zice. Avem un laptop negru mat, iar pe carcasă scrie doar gram. Imediat cum îl ridici de pe birou îți dai seama ce-l face special.
Acest laptop de 16 inci cântărește doar 1,190 de grame, adică foarte puțin, cam cât un laptop ultrabook de 14 inci, ceea ce este extraordinar. Acest lucru se datorează și faptului că laptop-ul este realizat din aliaj de magneziu, un material mai ușor decât aluminiul. În același timp, laptop-ul are o grosime de 1,7 cm.
Asta îl face incredibil de ușor de transport și atunci când ai la tine mult echipament fiecare gram contează și umerii și spatele tău îți vor mulțumi. Încărcătorul acestuia este unul micuț, dar cred că se putea mai bine și ar fi fost frumos să vedem unul de tip USB-C pentru telefon cum are Asus sau Huawei, de exemplu.
Conectia este decentă având în vedere dimensiunile și spre deosebire de Asus, care pe unele modele nu mai include mufa de căști pe motiv că nu au loc, LG păstrează acest element foarte important. În materie de conectivitate vorbim de 2 porturi USB-C Thunderbolt, două porturi USB 3.2, un cititor de carduri microSD, un port HDMI și o mufă de căști. Un set de porturi ok pentru un asemenea laptop. Ai loc suficient pentru un card reader, un mouse și poți și să-l contezi ușor la un proiector. Acesta are și două difuzoare în partea de jos și se aud ok și nu distorsionează la volum maxim.
Când deschidem capacul, care se deschide cu o singură mână apropo, ni se dezvăluie un trackpad mare în mijloc și o tastatură cu numpad deasupra. Vedem și stickerul Intel Evo, ceea ce înseamnă că îndeplinește anumite criterii de performanță, autonomie și portabilitate. Aspectul tastaturii mie nu mi-a plăcut, fontul folosit de LG nu mi se pare potrivit, însă poate ție îți place. Ce mai trebuie să mai știi este faptul că este iluminată monocrom și butonul de pornire este și un senzor de amprentă.
Ecranul este mare subțire, iar marginile negre sunt și ele suficient de mici. În partea de sus avem o camera, însă calitatea imaginii nu este extraordinară. LG, ca și Lenovo, a implementat o funcție prin care poți dezactiva microfonul și camera pentru momentele când vrei să elimini toate riscurile de a fi spionat. În timp ce corpul este destul de solid și prea se flexează, capacul este destul de fragil și se poate îndoi ușor.
Apropo de display, acesta este unul IPS LCD de 16 inci și cu o rezoluție QHD de 2560 pe 1600 de pixeli, cu un raport 16:10 și cu o rată de refresh standard de 60 de Hz. Acoperă 99% din gama de culori DCI-P3, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie bun și pentru creatorii de conținut, pentru cei care lucrează cu imagini foto și video. Este un display destul de luminos, însă nu este extraordinar în lumina soarelui din cauza faptului că nu are un strat anti-glare și astfel are cam multe reflexii. Ceea ce este păcat deoarece este un laptop creat pentru mobilitate și utilizare în diferite medii.
E cu dus și întors acest design și faptul că e atât de ușor. Pe deoparte este super plăcut de luat cu tine datorită faptului că e așa ușor, pe de altă parte am impresia că se poate strica foarte facil. Nici nu vreau să-mi imaginez ce se întâmplă dacă te așezi pe el din greșeală.
Performanță LG GramȘi acum să trecem la performanță, autonomie și experiența de utilizare a lui LG Gram.
La interior regăsim un procesor Intel Core i7-1165G7 cu o frecvență de bază de 2,8 GHz și una turbo de 4,7 GHz, 16 GB RAM DDR4 (ce sunt integrați în placa de bază, deci nu vei putea face upgrade) și un SSD NVMe de 1 TB.
Acest procesor Intel din generația 11-ea l-am mai testat anterior pe alte două modele de laptop-uri de la Asus și mi-a plăcut cum s-a comportat, iar aici a fost la fel. Are un procesor grafic integrat Iris, ceea ce înseamnă un plus de performanță în jocuri și editare foto/video față de clasicul UHD 620.
Pentru browsing și office work este foarte bun și nu vei vedea să se poticnească cu Chrome cu 20 de taburi deschise, Word și altele. L-am încercat chiar și în jocuri și editare video și se descurcă decent. Adică poți juca foarte bine titluri mai puțin pretențioase precum Brawlhalla sau HotShoe Racing la peste 60 de fps pe setări grafice ridicate la rezoluție QHD. Însă pentru Apex Legends a trebuit să reduc rezoluția la una HD și setări grafice low pentru o experiență fluidă.
La editare video poți lucra cu clipuri FHD fără probleme și chiar și cu cele 4K, în anumite limite, și poți face un edit de bază destul de ușor. Dacă adaugi mai multe efecte atunci procesul va fi îngreunat. La fel ca și pe modelele Asus, procesorul Intel se încinge destul de tare și poate atinge și 94 de grade celsius, apoi m-ai scade din frecvența de funcționare. În același timp, trebuie să înțelegi că vorbim de un laptop portabil și subțire, deci cu un sistem de răcire nu foarte performant, dar nici foarte zgomotos.
După o oră intensă de utilizare cu stress test, gaming și browsing, laptop-ul s-a încălzit, însă nu extraordinar de tare și nu cred că va fi o problemă pe termen lung. S-a încins tare, sub ecran și deasupra tastaturii, iar o parte din căldură s-a strecurat și în jos spre tastele de funcții speciale. Cei 16 GB RAM sunt suficienți pentru un flux de lucru normal, însă e bine să știi că pe viitor nu vei mai putea face upgrade la acest capitol. SSD-ul este unul rapid de tip NVMe și încăpător la 1 TB. Acesta este destul de rapid cu viteze de scriere de 1,2-1,4 Gbps și de citire de 2,8 - 3 Gbps.
Autonomia este una buna, LG susține 22 de ore de redare video cu o singură încărcare. În realitate, cu o luminozitate ridicată, Wi-Fi, browsing ajungi la 7-8 ore de funcționare. Ceea ce e bine și umple o zi de muncă. În schimb, încărcarea nu este grozav de rapidă și am obținut 46% în 40 de minute. Cu acest procesor la interior, LG Gram se descurcă bine în sarcinile obișnuite și ai putea face și ceva gaming sau editare video, în anumite limite, bineînțeles. Înainte de final să vă povestesc și despre experiența de utilizare.
Dacă aspectul tastaturii nu-mi place, ceea ce îmi place, în schimb, este modul de utilizare al acesteia. Tastele sunt late și ferme și oferă o cursă destul de bună. Experiența de scris este una de calitate, iar faptul că sunt iluminate îi adaugă un plus de utilitate.
Trackpadul este excelent. Unul dintre cele mai bune pe care le-am folosit în acest an. Are un click satisfăcător, degetele curg bine pe el, este plăcut la atingere și rapid și precis.
LG Gram prețÎnainte să enumerăm punctele pro și contra pentru LG Gram să vorbim despre preț.
Această greutate redusă a unui laptop de 16 inci înseamnă și un preț crescut. Modelul acesta de LG Gram l-am găsit la Altex la 10.300 de lei, un preț prea mare, în opinia mea, pentru un laptop de tip ultrabook. Mai ales că în această sumă găsești tot felul de modele interesante de la alți competitori. Totuși, dacă greutatea este principalul aspect pe care-l ai în vedere la un laptop, atunci LG Gram ar putea fi pentru tine.
Puncte Pro
- Performanța
- Portabilitate
- Autonomia
- Trackpad-ul
Puncte Contra
- Preț ridicat
- Display-ul glossy
Așadar, LG Gram este un laptop ultra portabil și potrivit pentru cei care se deplasează mult și au nevoie de un laptop performant (în anumite limite). Totuși, prețul mi se pare prea mare, însă poate aș fi trecut asta cu vederea dacă ecranul era anti-glare și dacă aveai posibilitatea să schimbi memoria RAM în viitor.