- 30 Iulie 2020
REVIEW Mercusys MR50G AC1900 - un router gigabit cu un raport calitate/preț excelent
Noi l-am instalat, l-am testat și am rămas plăcut surprinși de rezultate. Înainte de toate, să vedem cum arată routerul și cum stă la capitolul conectivitate.
Cum l-am scos din cutie, routerul m-a surprins cu un aspect frumos, agresiv, care aduce mai mult cu un dispozitiv de gaming, decât cu un router obișnuit. Este negru, micuț (cât două palme), are un singur LED (care indică funcționarea), un logo și câteva dungi. Pentru a transmite semnalul mai departe în locuință are șase antene omni direcționale fixe. Are un port WAN (unde bagi firul de internet) și doar două porturi LAN și un port pentru alimentare. Nu poate fi montat pe perete.
Spuneam că are doar două porturi LAN, iar asta ar putea fi un punct minus pentru anumiți utilizatori. Eu am ocupat un port LAN cu un cablu care ducea către desktop și astfel a rămas doar unul singur pentru o altă conexiune pe fir. Asta nu este o problemă pentru mine doarece pe routerul anterior aveam patru porturi LAN, însă ani de zile am folosit doar unul și rareori pe al doilea. Ar putea fi o problemă pentru cei care au mai multe desktop-uri sau console pe care vor să le lege la internet prin fir.
Instalarea a mers fără cusur (deși cam lentă, paginile se încărcau greu) și nu a trebuit decât să conectez routerul la fir apoi să intru pe adresa mwlogin.net și am urmat pașii de acolo. Mi-am setat cele două rețele wireless și gata.
Și acum să trecem la lucrurile mai tehnice. Routerul Mercusys MR50G oferă o viteză la internet până la 1900 Mbps pe cele două benzi (până la 1300 Mbps pe banda 5 GHz și până la 600 Mbps pe banda de 2,4 GHz). Banda de 5 GHz are acoperire mai mică și este recomandată pentru dispozitive care au nevoie de internet rapid (TV, consolă, laptop), iar banda de 2,4 GHz este mai stabilă și e potrivită pentru dispozitive care nu au nevoie de viteză mare (dispozitive inteligente etc).
Dacă nu vrei să te complici, poți să faci o singură rețea și routerul, prin funcția smart connect, decide pentru tine care dispozitiv are nevoie de un internet mai rapid. Descarci ceva pe laptop? Îl trece pe 5 GHz, faci browsing pe tabletă? Funcționează pe 2,4 GHz. Tot la capitolul tehnologii încorporate trebuie menționate 3x3 MU-MIMO, astfel routerul poate comunica simultan cu dispozitive multiple și eviți problemele cauzate de congestionarea dispozitivelor.
Modelul beneficiază de suport IGMP Proxy / Snooping, Bridge și Tag VLAN pentru a optimiza streamingul IPTV, iar utilizatorii pot beneficia și de serviciile IPv6 oferite de ISP-ul propriu și pot accesa site-urile IPv6. De asemenea, suportă beanforming și cele șase antene reușesc să răspândească un semnal puternic în toată locuința.
Ce viteze obții cu Mercusys MR50G AC1900Internetul meu este unul Fiberlink 1000 care vine cu viteze maxime de download de 940 Mbps și de upload de 450 Mbps, deși eu am înregistrat viteze și mai mari decât acestea. Conexiunea pe fir este una bună și pe desktop am obținut constant între 940 și 1000 Mbps pe download și intre 500 și 600 pe upload.
Și pe wireless lucrurile au stat bine și am întâlnit viteze bune. Ca să nu înșir o serie de numere, o să atașez două grafice unde puteți vedea și voi vitezele. Am făcut mai multe sesiuni de teste, apoi am făcut media rezultatelor.
Cea mai mare viteză înregistrată pe wireless a fost de 510 Mbps pe laptop. Netflix recomandă o conexiune de cel puțin 25 Mbps pentru vizionarea de filme 4K, deci ceea ce avem noi aici este mai mult decât suficient. Iar YouTube are nevoie de o conexiune recomandată de 20 Mbps.
În viața reală, am descărcat pe banda 5 GHz la viteze de până la 90 MB/s atât de pe torrente, cât și de pe platforme precum Steam sau Uplay. Nici mie nu mi-a venit s[ cred, așa că am atașat o fotografie, ca să mă credeți voi.
Bineînțeles, toate aceste valori fluctuează în funcție de traficul de pe rețea și în timp ce descărcam pe laptop un joc cu 25 MB/s, viteza pe telefon (pe banda de 5 GHz) nu a mai fost atât de ridicată și s-a situat undeva la 90 Mbps.
De asemenea, am avut viteze de upload mari, chiar mai mari decât cele de download în multe cazuri. Viteza de download e bună pentru lucruri precum vizionare de filme în regim de streaming, descărcare, iar cea de upload e bună pentru încărcare de fișiere în cloud, trimitere de mailuri cu fișiere mari etc.
De ce ai nevoie de viteze mari? Eu vreau un internet rapid pentru streaming la calitate 4K, dar și pentru descărcarea de jocuri. Nu mai obișnuiesc să cumpăr jocuri din magazine, ci le descarc online și vreau să am o conexiune bună.
AC1900 vs AC1200
Routerul personal este unul din categoria AC1200, adică din start promite viteze mai mici (867 Mbps pe 5 GHz și 300 Mbps pe 2,4 GHz) și am fost curios să văd care este câștigul real. Am făcut teste pe telefon, laptop și TV și peste tot am înregistrat viteze mai mari pe routerul Mercusys, în unele cazuri chiar de 3,5 ori mai mari. De exemplu, cu routerul vechi, pe banda 5 GHz, am avut viteze de download de 80-90 Mbps pe telefon, iar cu Mercusys MR50G am atins constant viteze între 280 și 330 Mbps. În alte cazuri, diferența nu a fost atât de mare. Pe telefon, pe banda de 2,4 GHz, la distanță de câțiva metri (două ziduri și cu ușile închise), am avut o viteză de 40-60 Mbps pe routerul vechi, iar pe cel nou am avut 70-85 Mbps.
De asemenea, acoperirea este mai bună acum și se vede diferența pe care o fac cele două antene extra (routerul Mercusys are 6, iar celălalt 4). Într-un loc aveam o viteză de downlod de 2,2 Mbps pe routerul din categoria AC1200, iar pe acesta viteza a rămas neschimbată la 80 Mbps.
Poate că routerul nu are tehnologii mai avansate cum le au alte modele mai scumpe, însă, sincer, nici nu ai nevoie de ele într-un regim de folosire obișnuită. Singurul minus pe care l-aș vedea este faptul că ai puține porturi LAN.
Într-un final, Mercusys MR50G AC1900 este un router de calitate, ce oferă viteze bune, care nu costă mult și este potrivit pentru cei care vor să profite de internetul de mare viteză și care vor să vadă filme 4K de pe Netflix fără întreruperi și pentru un download rapid.
Prețul recomandat este de 250 de lei, dar acum îl găsești la eMAG cu 199 de lei.