- 19 Iulie 2021
REVIEW moto g100 + dock-ul Motorola Ready For: Un telefon ca un PC portabil
moto g100 este un mid-range premium ce pare gândit pentru gaming, dar și pentru performanțe pe termen lung. Vine și cu funcția Ready For, un mod desktop similar cu cele ale Samsung sau Huawei, care îl transformă într-un PC portabil pentru gaming, multimedia sau productivitate.
Dar înainte să vorbim despre specificații și funcționalități să vedem ce e la suprafață și să vorbim despre design.
Din punct de vedere al design-ului, moto g100 nu iese în evidență cu nimic față de alte smartphone-uri Motorola din gama mid-range. Are un corp din plastic lucios, în culori frumoase și o formă alungită.
Pe spate vedem camera cvadruplă în colțul din stânga sus, logo-ul Motorola și atât. În față observăm display-ul mare cu o cameră dublă frontală perforată în ecran. Marginile din jurul ecranului sunt destul de mari - la smartphone-urile între 1.000 și 1.500 de lei nu e ceva ce mă deranjează neapărat, dar moto g100 e ceva mai piperat ca preț și m-aș fi așteptat să văd un display mai întins până în margini.
Pe marginea din dreapta avem butonul de power cu senzor de amprentă integrat și butoanele de volum, iar pe marginea de jos avem portul USB-C și mufa jack.
Per total, designul e în regulă, dar nu e cel mai reușit aspect al acestui smartphone.
Display-ul, pe lângă marginile destul de groase, are multe plusuri. Este un LCD IPS de 6,7 inch foarte luminos, colorat și care oferă un contrast puternic. Chiar dacă nu e un display AMOLED, calitatea afișajului e mare - e compatibil cu standardul HDR 10 și unghiuriile de vizualizare sunt foarte bune.
Ce mi-a plăcut în special este frecvența de 90Hz. Nu e cel mai rapid display de pe piață, dar aduce un spor de performanță, în special în gaming.
Despre ecran, per total, numai de bine - e bun pentru multimedia și pentru gaming și oferă un spațiu generos.
La acest capitol moto g100 chiar strălucește. Surpriza cea mare o reprezintă procesorul Snapdragon 870 5G. E un procesor de flagship care oferă performanțe nesperate pentru un smartphone cu un preț de numai 2.000 de lei.
Alături de procesor mai găsim 8GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 128GB. Per total, din punct de vedere al performanței, moto g100 e o bestie undercover. Duce orice joc, orice aplicație, oferind o experiență foarte plăcută în orice sarcină.
E și un smartphone pe care te vei putea baza mai mult timp, având în vedere că procesorul va rămâne performant chiar și după doi ani de utilizare.
La nivel de autonomie lucrurile iar stau foarte bine. Bateria de 5.000 de mAh va aduce aproximativ două zile de utilizare moderată și cel puțin o zi întreagă de folosire intensă. Bateria se încarcă rapid, dar numai la 20W, deci un ciclu complet de încărcare va dura spre două ore.
Totuși, per total, dacă vrei un smartphone foarte puternic, dar nu ești dispus să dai circa 1.000 euro pe un flagship consacrat, acest model de la Motorola cu siguranță nu te va dezamăgi.
Camera principală e cvadruplă, dar vei poza doar cu două dintre module - vorbim despre un senzor principal de 64MP cu F/1.7 și de unul cu lentile ultrawide, de 16MP cu F/2.2. În afară de aceste două camere, moto G100 vine cu senzor ToF și cu un senzor de 2MP pentru profunzime.
Per total, rezultatele sunt bune spre foarte bune. Camera principală se descurcă excelent în orice condiție de lumină și portretele ies extraordinar. Modul nocturn își face foarte bine treaba și obținem fotografii bune în orice condiție de lumină. Camera ultrawide se descurcă bine în lumină naturală puternică, dar e mai puțin impresionantă noaptea. Totuși, are un atuu important - o poți folosi pe post de cameră macro.
Mulțumită procesorului, poți filma 6K la 30 de cadre pe secundă sau 4K la 60.
Camerele pentru selfie oferă și ele rezultate foarte bune. Există un senzor de 16MP cu F/2.2 și un altul de 8MP, cu lentile ultrawide, tot cu F/2.2. Deci poți face și selfie-uri cu fundal blurat, dar și selfie-uri de grup reușite.
După cum ziceam la început, moto g100 vine cu funcționalitatea Ready For dezvoltată de Motorola. E o funcție de care te poți bucura oricând cu ajutorul unui cablu USB-C / HDMI sau USB-C / USB-C, în funcție de ce monitor ai.
Cu Ready For poți transforma un televizor non-smart în unul capabil să-ți redea filmele și serialele preferate de pe Netflix. Poți transforma telefonul într-o consolă de jocuri, atașându-l la orice ecran și legându-i un controller. Poți avea un instrument de productivitate foarte performant, capabil de multitasking, oriunde și oricând. Și poți să beneficiezi de camerele frontale ale moto g100 în apelurile video, dar pe un ecran mare.
Fiecare dintre aceste activități are un mod dedicat pe care îl poți alege imediat ce conectezi cablul la smartphone.
Dock-ul Ready For nu este disponibil în România, însă merită menționat că acesta este un stand cu ventilator, menit să țină telefonul la temperaturi normale în timpul sesiunilor intense de gaming sau în timpul apelurilor video lungi. Introduci cablul în el, la fel și telefonul, îl orientezi cum vrei mulțumită prinderii magnetice a suportului și te bucuri de modul desktop.
Cum ziceam, totuși, te poți bucura de Ready For și fără acel dock și nici nu e musai să legi vreun accesoriu la smartphone ca să îl poți folosi în acest mod. Ecranul se transformă într-un trackpad și poți controla, astfel, aplicațiile de pe ecranul mare.
Per total, experiența oferită de platforma Motorola Ready For este una foarte plăcută, chiar dacă nu este o premieră pe piață.
Cu siguranță aduce plus valoare și e bine de știut că, dacă pleci în vacanță, de exemplu, poți conecta smartphone-ul la TV-ul din camera de hotel și poți avea acces la conținutul multimedia, la instrumente de productivitate, chiar și la sesiuni de gaming.
Preț și concluzieDupă cum ziceam și mai devreme, moto g100 are un preț de circa 2.000 de lei. E un preț foarte bun pentru ce oferă acest smartphone la nivel de performanțe. Modul Ready For reprezintă și el un atuu pe gama sa de preț și nici camerele foto nu sunt de ignorat la acest model.
g100 e o achiziție perfectă pentru cei tineri, interesați de multimedia și de gaming, dar și pentru cei care pun preț pe productivitate și autonomie, care își doresc un smartphone ce va rezista cel puțin câțiva ani.