- 7 Octombrie 2021
REVIEW Motorola Defy: Smartphone rugged cu accent pus pe design și rezistență
Motorola ne-a obișnuit, în ultimii ani, cu smartphone-uri mid-range bune, foarte bine poziționate pe preț, dar care nu și-au asumat foarte multe riscuri din punct de vedere al designului sau al specificațiilor. Defy ne demonstrează că Motorola nu se teme să experimenteze și că are posibilitatea de a colabora cu alte branduri pentru a oferi plus-valoare utilizatorilor.
Design și rezistență Motorola DefyPrimul lucru pe care îl observăm la Defy este designul - complet atipic pentru un mid-range Motorola. E oarecum butucănos, dar nu seamănă cu niciun alt smartphone rugged pe care l-am mai văzut sau l-am mai testat. Mai exact, arată ca un smartphone obișnuit peste care a pus cineva o carcasă rezistentă, dar elegantă. De fapt, chiar așa a fost gândit smartphone-ul încă din stadiul de concept - e învelit într-un înveliș rezistent, capabil să facă față trântelor și căzăturilor, situațiilor în care posesorul uită că-l are în buzunar și se așază pe el.
E construit în colaborare cu cei de la Bullit Group, companie recunoscută pentru smartphone-urile sale rugged, deci avem garanția rezistenței din acest punct de vedere. Mi-au plăcut mult striațiile de pe carcasă, dar și materialul oarecum catifelat al acesteia, care oferă împreună un grip foarte bun. Tot la capitolul design mai merită menționată și ”gaica” prin care se poate insera șnurul de siguranță inclus în pachet, ce asigură un grip și mai bun în situațiile în care telefonul poate fi scăpat ușor (cum ar fi la marginea unei prăpastii, după ce ai escaladat un versant).
E făcut să reziste căzăturilor de la o înățime de 1,8 metri, dar ceva îmi spune că ar rezista și impacturi considerabil mai dure, fiind construit după standarde militare (MIL-SPEC 810H). Ca fun fact merită menționat faptul că cei de la Motorola și Bullit nu s-au sfiit deloc să terorizeze telefonul în timp ce era în stadiul de proiectare, așa că l-au aruncat din mers de pe motocilete, l-au azvârlit de la diverse distanțe, l-au trecut, metaforic (dar și la propriu) prin foc.
Smartphone-ul are certificare IP68 și rezistă scufundat la 1,5 metri timp de 35 de minute, și poți chiar să-l speli cu săpun, cum te-ai spăla și pe mâini în mod normal, dacă vrei să-l dezinfectezi.
Partea din față arată ca cea a unui smartphone obișnuit, dar cu margini ceva mai groase, iar carcasa e un pic ieșită în afară, pentru a proteja ecranul în caz de impact.
Smartphone-ul e dotat cu mufă jack pentru căști, are și buton dedicat pentru asistentul Google și toate butoanele sunt suficient de pronunțate încât să le poți simți și prin mănuși de muncă.
Cred că designul m-a impresionat cel mai mult la Motorola Defy, iar faptul că nu ai nevoie de o carcasă suplimentară pentru a-l ști protejat îl face un smartphone bun și pentru cei care nu lucrează neapărat pe șantiere sau în medii extreme.
DisplayLa capitolul display, Motorola Defy nu strălucește. Din contră, cam dezamăgește. Are un panou de 6,5 inch de tip LCD, dar problema e rezoluția - e numai 700 x 1600. Iar pentru un smartphone lansat în 2021, alegerea e cel puțin ciudată, mai ales că vorbim despre un smartphone mid-range, nu de unul entry level.
Înțeleg că nu e un telefon pentru multimedia, dar claritatea textului e afectată direct de rezoluție, mai ales la o diagonală atât de mare. În rest, luminozitatea, contrastul și culorile sunt decente.
Nu l-am testat prea mult în soare, dar aș zice că se descurcă și în lumină mai puternică.
Display-ul este și el protejat, fiind acoperit cu Gorilla Glass Victus, pentru a asigura acea rezistență la căderile pe beton de la 1,8 metri menționată anterior.
La nivel de performanțe și specificații, avem aceeași configurație ca în cazul Motorola G9 Power sau Moto G30.
Are 4GB memorie RAM, 128GB spațiu de stocare și un procesor Snapdragon 662 cu 8 nuclee. Această combinație oferă performanțe decente, bune pentru majoritatea situațiilor uzuale. Poți folosi Motorola Defy pentru aplicații de socializare, de productivitate, pentru Youtube și pentru jocurile puțin pretențioase.
Având în vedere că atât G9 Power cât și G30 au prețuri considerabil mai mici, probabil Motorola putea să mai pluseze un pic la capitolul specificații, dar îți faci treaba și cu Defy.
La capitolul autonomie avem o baterie de 5.000 mAh care ține două zile lejer dacă nu folosești smartphone-ul pentru activități multimedia intense. Beneficiază și de tehnologia de încărcare rapidă Turbo Power la 20W, deci nu vei sta mult timp cu el lângă priză.
În ceea ce privește camerele foto, avem următoarea configurație: camera principală are un senzor de 48MP cu F/1,8 și lentilă wide, un senzor de 2MP cu lentilă macro și un senzor de 2MP folosit pe post de senzor de profunzime; camera frontală are 8MP și F/2,2.
La nivel de camere, lucrurile sunt destul de ”basic” după cum vedem și în specificații. Totuși, camera principală de 48MP se descurcă bine ziua și decent noaptea, deci o vei putea folosi în mai multe condiții. Apoi, nu sunt neapărat fan al camerelor macro, dar în contextul muncii ”pe teren” văd utilitatea acestei camere - poate trebuie să pozezi un cod inscripționat pe un echipament, de exemplu, și să-l trimiți mai departe, iar genul acesta de fotografii beneficiază de pe urma unei lentile macro.
Sigur, poți să-ți fotografiezi și colegii de muncă cu modul portret, dar rezultatele nu vor fi sclipitoare, și poți filma Full HD, ceea ce mi se pare suficient pentru contextele în care va fi folosit cel mai mult acest smartphone.
Camera frontală e și ea decentă și se descurcă okay în call-uri video.
Nu pot spune că sunt suprins de performanțele foto ale Motorola Defy, nici dezamăgit. It is what it is.
Motorola Defy costă 1400 de lei. Acest preț îl vei plăti pentru design-ul lui foarte solid și pentru liniștea ta sufletească - știi că dacă îl dai de pământ sau dacă îl scapi în apă nu va trebui să îți iei altul. E un smartphone de nișă, cu un anume public în vizor și pot înțelege asta.
Dar dacă te uiți la specificațiile lui Motorola Defy și apoi la preț, îți dai seama că există telefoane Motorola cu aceleași performanțe dar cu prețuri mult mai bune. Sau că există telefoane rugged de la alte companii care nu sunt la fel de atrăgătoare vizual, dar care oferă rezistență bună și specificații ceva mai bune la un preț mai mic.
E un smartphone care îmi place? Da, e atipic. E un smartphone pe care eu mi l-aș cumpăra? Nu neapărat.