REVIEW Motorola Edge 30 Pro: Un adevărat flagship killer?

Acesta este review-ul start-up.ro pentru Motorola Edge 30 Pro, noul flagship al Motorola și unul dintre cele mai performante smartphone-uri lansate vreodată.

Motorola a lansat foarte multe telefoane în ultimul an, dar nu am mai văzut de ceva timp un flagship. Motorola Edge 30 Pro vine să schimbe acest lucru, iar cei de la Moto ne aduc un set de specificații foarte bune și un preț decent pentru piață.  

Design Motorola Edge 30 Pro

Din punct de vedere al designului, Motorola Edge 30 Pro nu este un etalon. E un smartphone simplu, cu un design care nu vrea să se remarce în niciun fel. Lucru care poate fi bun pentru cei care nu sunt interesați de culori orbitoare, de materiale cu caracteristici de magnet pentru amprente, de cei care pun mai mult preț pe ce se află sub o carcasă decât pe cum arată ea. 

Spatele e din sticlă, dar are un finisaj semi-mat, care conferă o senzație placută la atingere. Motorola Edge 30 Pro e un smartphone ușor, dar nu e un smartphone subțire. Se observă din prima grosimea peste media flagship-urilor, dar și acest lucru poate fi considerat un avantaj. De ce? Pentru că e unul dintre puținele telefoane de pe piață ale cărui camere sunt aproape la nivelul carcasei. Spatele este ușor convex, pentru un grip mai bun, iar logo-ul Motorola are un finisaj lucios. 

La noi a ajuns o variantă Indigo - o culoare plăcută, destul de sobră și, surprinzător, nu foarte comună pe piața aglomerată a smartphone-urilor. Telefonul e rezistent la apă și praf și, per total, oferă o calitate mai mult decât decentă a construcției. 

Mi-ar fi plăcut să văd niște margini mai mici ale ecranului, dar nu le poți avea pe toate la acest preț, bănuiesc. 

Display și sunet

Și dacă tot am pomenit ecranul, să vorbim și despre display-ul de pe Motorola Edge 30.

Cu un display generos de 6,7 inch, Motorola Edge 30 Pro este perfect pentru cei care vor un device pentru multimedia. Iar panoul este și el la standarde ridicate - vorbim despre un OLED cu rezoluție 1080x2400, rată de refresh foarte ridicată de 144Hz și compatibilitate cu standardul HDR10+. 

Ecranul e superb din punct de vedere al culorilor și contrastului, luminozitatea e suficient de ridicată, nimic de reproșat. În mod standard, ecranul este setat să își ajusteze rata de refresh automat, în funcție de conținutul rulat, dar poți opta ca inclusiv navigarea prin emailuri și meniu să se facă constant la 144Hz. E o plăcere să zburzi prin meniuri la astfel de viteze. 

Revenind la multimedia, filmele se văd superb pe ecranul mare și colorat, deci dacă ești genul care consumă mult conținut de pe platformele de streaming pe telefon, vei avea un companion potrivit pentru genul acesta de activitate. Sigur, rezoluția ar fi putut fi un pic mai mare, spre 2K, dar lizibilitatea nu este, în niciun caz, afectată iar claritatea este mare. 

Voi menționa și aici și calitatea sunetului - Motorola Edge 30 Pro este dotat cu difuzoare stereo care oferă un volum mare și o claritate foarte bună Telefonul este compatibil și cu standardele Dolby Audio, făcând experiența cinematică și mai imersivă.

Performanțe, specificații și autonomie Motorola Edge 30 Pro

Dar ce se află sub ecran? Să vorbim și despre performanțe, specificații și autonomia lui Motorola Edge 30 Pro. 

Abia la acest capitol Motorola Edge 30 Pro devine un etalon. De ce? Pentru că vine cu cea mai puternică configurație disponibilă pe piață la momentul actual. Acesta este primul smartphone care încorporează noul procesor Snapdragon 8 Gen 1, un procesor de ultimă oră bazat pe o arhitectură de 4nm și optimizat pentru jocuri și sarcini solicitante. 

Alături de acest procesor mai găsim și un cipset grafic Qualcomm Adreno, 8 sau 12GB memorie RAM și 128 sau 256 spațiu de stocare, în funcție de versiunea aleasă. Am fost plăcut surprins să văd că cei de la Motorola au integrat o funcție care îți permite să transformi o parte din spațiul de stocare în memorie RAM, pentru performanțe și mai mari, dar nu văd deocamdată care ar putea fi jocurile sau aplicațiile care să necesite acea putere suplimentară, având în vedere restul configurației. 

Ca un sumar pentru această configurație? Motorola Edge 30 Pro este posibil cel mai rapid smartphone cu Android pe care l-am testat în ultimele 6 luni, cu siguranță în top 3. Se mișcă ireproșabil în jocuri, în aplicații, nu sughite în multitasking, nu se împiedică de nimic. Și nu am văzut să se încingă nici când a fost foarte solicitat. Cei de la Motorola au și software special pentru gameri, unde îți poți optimiza experiența și poți să te asiguri că ai parte de sesiuni de gaming fără întreruperi. Iar noul procesor vine și el cu noi tehnologii de randare și cu optimizări de tot felul care în combinație cu ecranul de 144Hz transformă Moto Edge 30 Pro în smartphone-ul perfect pentru gameri și nu numai. 

La capitolul autonomie, Moto Edge 30 Pro iar stă bine. Bateria de 4.800 mAh ține o zi cap-coadă și la utilizare mai intensă, dar nu la gaming intens. Pentru utilizatorii mai business, aș spune că depășește chiar o zi, dar nu cu foarte mult. Bineînțeles, aceste performanțe scad dacă optezi să stai cu ecranul în permanență la 144Hz, dar vestea bună este că se încarcă mai rapid decât orice alt smartphone Motorola lansat până acum. Telefonul are în cutie un charger care poate pompa până la 67W, iar 15 minute în priză oferă 50% din capacitatea totală a acumulatorului. Sigur, nu se compară cu telefoanele care oferă încărcare la peste 100W, dar e o performanță bună și e de apreciat faptul că Motorola își aliniază prioritățile cu cele ale utilizatorilor și ale pieței. Edge 30 Pro beneficiază și de încărcare wireless la 15W și oferă și reverse-wireless charging, ca să-ți încarci căștile sau ceasul direct pe telefon. 

Smartphone-ul vine cu capacități 5G, cu dual SIM, cu Bluetooth și NFC și cu funcția Ready For care permite conectarea telefonului la un monitor sau la un televizor, pentru productivitate mai bună sau pentru gaming mai intens. 

Camere foto / video Edge 30 Pro

Cei de la Motorola nu au ignorat nici camerele foto de pe noul lor flagship, deci nu le vom ignora nici noi. 

Motorola Edge 30 Pro se laudă cu cele mai bune camere implementate pe un smartphone Moto până acum. Dar cum se raportează la ceilalți jucători mari de pe piață? Pe spate are un senzor principal de 50MP cu lentilă wide și stabilizare optică, un senzor de 50MP cu lentilă ultrawide și un senzor de profunzime de 2MP. Observăm din prima absența unui senzor cu lentilă telefoto, un minus important din punctul meu de vedere, eu folosind considerabil mai mult camera de zoom decât cea ultrawide. 

Dar nu fiți descurajați. Cele două camere de pe spate se descurcă bine spre foarte bine, chiar dacă sunt convins că Motorola Edge 30 Pro nu ar prinde un loc în top 3 cele mai bune smartphone-uri pentru fotografie. Nu am avut telefonul la test pentru foarte mult timp, dar pot să spun că fotografiile realizate în orice condiție de lumină cu senzorul principal ies excelent. Și camera ultrawide se descurcă foarte bine, dar numai dacă lumina e potrivită. În condiții sub-optime, rezultatele nu impresionează și se observă clar o pierdere destul de mare a detaliilor. Avantajul ei este că poate face și fotografii macro la nevoie. 

La nivel de culori, contrast și claritate, ambii senzori stau bine - nu am observat nimic deranjant și chiar reușești să scoți cadre spectaculoase în lumina potrivită. HDR-ul este și el bun, oferind detalii pe care nu le vezi nici cu ochiul liber. 

Pe partea de filmare, Motorola a băgat mai multe noutăți. Smartphone-ul știe să filmeze și 8K, există și stabilizare destul de bună la rezoluții mai mici, iar calitatea per total este decentă. Nu e genul de telefon cu care vei face filme artistice, dar pentru filmări de social vei reuși să ieși în evidență cu ajutorul lui. Există și moduri care îți permit să filmezi concomitent cu camera wide și cu cea ultrawide, cu camera principală și cu cea frontală. Sunt funcții utile pentru TikTokeri sau pentru vloggeri și sunt binevenite. 

Camera frontală e de 60MP și dispune și ea de tehnologia QuadPixel, iar selfie-urile sunt surprinzător de bune, chiar și în condiții de lumină mai puțin prietenoase. De ce e util? Pentru că poți folosi smartphone-ul pentru apeluri video de calitate mare, iar funcția Ready For transformă telefonul într-un înlocuitor de PC pentru astfel de sarcini. 

Preț și concluzie

Am spus tot ce era de spus despre Motorola Edge 30 Pro, dar nu am vorbit despre preț. Este un smartphone care costă aproximativ 4.000 de lei - un preț foarte bun pentru specificațiile pe care le-am reamintit, un preț competitiv pe o piață în care flagshipurile depășesc de multe ori valoarea de 5.000 de lei. Motorola Edge 30 Pro este un merită pe care merită cel puțin să-l iei în considerare dacă ești în căutarea unui telefon de top nou. 



Citeste si