- 15 Martie 2022
REVIEW Motorola Moto G200: Telefon accesibil, putere la superlativ
Gama Moto G de la Motorola s-a remarcat mereu prin device-uri care oferă un raport excelent specificații-preț, iar Moto G200 este cel mai remarcabil smartphone din această gamă pe care l-am testat până acum. Dar să începem cu începutul și să vorbim despre ce se vede, adică despre design.
Review Moto G200 - DesignMoto G200 nu e un smartphone care să-ți taie răsuflarea cu aspectul lui, dar trebuie să-i felicit pe cei de la Motorola pentru faptul că l-au diferențiat de alte smartphone-uri din gamele mid-range și mid-range premium nu doar prin colorit, ci și prin formă.
În partea din față observăm un display mare, din păcate înconjurat de margini groase, și o cameră perforată în ecran. Partea din spate are o formă interesantă - mai exact, camera este ieșită în afară, dar inginerii de design de la Motorola nu au lăsat un ”camera bump” clasic doar în locul lentilelor, ci au înălțat un pic o parte din carcasă în marginea din dreapta. Rezultatul este unul cel puțin interesant - e un aspect pe care nu l-am mai văzut la alte smartphone-uri și primește un punct pentru originalitate.
Altfel, spatele este făcut dintr-un plastic translucid, cu o textură fină la atingere, și cu o culoare albastră elegantă. Și cadrul este din plastic, din păcate, dar cei de la Motorola trebuiau să reducă din costuri cumva. Butoanele sunt pe marginea din dreapta, cel de power adăpostind și senzorul de amprente al smartphone-ului.
Per total, din punct de vedere al designului, nu e extrem de dificil să-ți dai seama că nu ai de a face cu un flagship în adevăratul sens al cuvântului, dar calitatea construcției este cel puțin la nivelul prețului.
Display-ul Moto G200 este unul mai mult decât generos. Vorbim despre un smartphone cu ecran de 6,8 inch, aproape cât o tabletă de acum mai mulți ani. Marginile groase din jurul acestuia nu avantajează neapărat dimensiunile telefonului, dar display-ul în sine este unul calitativ.
Moto G200 are un ecran LCD cu rezoluție fullHD+, cu o rată de refresh de 144Hz și compatibilitate cu standardul HDR10. Nu e AMOLED, dar se iartă, pentru că oferă o luminozitate ridicată, un contrast bun și culori vii. Sincer, nu mi-am dat seama din prima că nu e un panou de tip AMOLED iar asta zice multe.
Rata de refresh foarte ridicată oferă o fluiditate excelentă atât în meniuri cât și în jocuri, iar standardul HDR10 este responsabil pentru o calitate foarte bună a imaginilor în aplicațiile de streaming video.
Nu am nimic de reproșat la capitolul display, dar sunt sigur că se vor găsi cârcotași care să se plângă de lipsa AMOLED-ului.
Ce se află sub carcasă și sub display contează, poate, cel mai mult la Moto G200. Asta pentru că aduce componente și performanțe de flagship la un preț de mid-range premium.
Mai exact, „motorul” acestui telefon este un Snapdragon 888+ 5G, un procesor de top, cu 8 nuclee și arhitectură de 5nm, capabil să facă față celor mai pretențioase jocuri și celor mai chinuitoare scenarii de multitasking.
Alături de procesor mai găsim și 8GB memorie RAM, dar și 128GB spațiu de stocare. Per total am fost mai mult decât mulțumit de performanțele lui Moto G200 - atât în materie de gaming, cât și când a fost vorba despre sarcini de productivitate sau consum de conținut multimedia. Se descurcă aproape la fel de bine ca vârful de gamă Moto Edge 30 Pro, chiar dacă în testele sintetice nu va atinge aceleași performanțe.
La conectivitate vine cu tot ce trebuie - 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC. Numai radio nu are - asta în cazul în care vin iar cei care nu știu de existența TuneIn Radio.
La capitolul autonomie, lucrurile stau bine, dar nu uimitor de bine. Telefonul duce o zi întreagă de folosire și se încarcă și rapid, dar numai la 33W. Mi-ar fi plăcut să văd, sincer, o încărcare și mai rapidă, dar nu am simțit nevoia unei baterii mai mari. Per total, utilizatorii care vor G200 pentru muncă sau browsing, nu pentru distracție, se pot duce lejer în 1,5 zile de utilizare departe de priză.
Ca un scurt capitol la capitolul performanțe merită punctat faptul că Moto G200 este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață în categoria lui de preț, dar se bate la performanțe și cu flagship-uri de două-trei ori mai scumpe.
Aici se simte cel mai mult compromisul. Pentru că știm deja că smartphone-uri cu preț mai mic de 2.000 de lei care bat flagship-uri de 5.000 există doar în poveștile de marketing. La capitolul foto, Moto G200 e folosibil. Și uneori oferă chiar și rezultate bune, și poți face poze decente și seara cu camera principală.
Camera principală are 108MP cu F/1,9 și există și o cameră ultrawide de 13MP cu F/2,2. Mai e și un senzor de 2MP, folosit pe post de senzor de profunzime. Camera principală nu strălucește la capitolul acuratețe a culorilor, poate nici la claritate și nu îți va oferi cele mai bune capturi HDR, dar are mult potențial și dacă ai un pic de răbdare cu ea poți obține chiar poze bune. Noaptea are puțin zgomot și surprinzător de multe detalii, deci aici primește un punct în plus.
Camera ultrawide e bună doar ziua și nici atunci nu impresionează, fiind chiar un downgrade față de cea de pe Moto G100 de anul trecut, care venea cu 16MP și care oferea ceva mai multă claritate.
La filmare nu am mare lucru de spus - telefonul știe 4K la 60 și 30 de cadre pe secundă și imaginile sunt stabilizate electronic. De la înserat, calitatea scade drastic, lucru de așteptat de altfel. Dar pentru ocazionalul story sau pentru clipurile de TikTok, Moto G200 e decent. Există și un mod 8K, dar acolo nu există deloc stabilizare și frame-rate-ul e foarte scăzut.
Camera de selfie-uri e și ea un downgrade față de Moto G100 - e o singură cameră în loc de două și acuratețea portretelor e considerabil mai scăzută. Nu te decupează extraordinar de bine de fundal, iar noaptea rezultatele nu sunt cele mai plăcute.
Deci nu avem aici un contender pentru camera-phone-urile consacrate și nici nu ar trebui să ne așteptăm la acest lucru, având în vedere că vorbim clar despre un smartphone care pune accentul pe performanțe.
La capitolul preț, Moto G200 strălucește - îl găsești la circa 1.800 de lei la ofertă și, având în vedere procesorul de top și ecranul extraordinar de rapid, poți considera acest smartphone drept cel mai bun telefon pentru jocuri până în 2.000 de lei.
Are, însă, destul de mulți competitori pe acel segment - Realme GT, de exemplu, se încarcă la 65W (dar are bateria mai mică), are display AMOLED, mai mult RAM și mai multă stocare. Există telefoane cu procesoare mai slabe dar cu camere mai bune sau modele gândite să ofere mai multe celor care prioritizează display-ul/sunetul sau care vor un design mai jucăuș.
E un segment aglomerat, dar Moto G200 este, însă, un smartphone care merită luat în considerare. Brandul Motorola se ridică, încet-încet, și vedem device-uri din ce în ce mai interesante în fiecare an. Iar dacă ești în căutarea unui device Moto care nu mai face compromisuri, vezi și review-ul nostru pentru Moto Edge 30 Pro.