Review Motorola razr 5G: Smartphone pliabil aproape cu totul nou

Acesta este review-ul start-up.ro pentru noul smartphone pliabil al Motorola, adică noul razr 5G.

Motorola razr 5G a fost anunțat de curând, printr-un eveniment online, iar acum este disponibil la precomandă și vine la pachet cu un smartwatch Motorola 360 cadou. Noi am avut ocazia să fim printre primii care testează acest smartphone pliabil și am descoperit un device mult îmbunătățit față de prima versiune, mai mult decât un update rudimentar de rețelistică. Review-ul nostru pentru primul Motorola razr este disponibil aici. 

via GIPHY

Design 

La primul razr ne-a plăcut mult designul clamshell, iar la noul razr 5G ne-a plăcut și mai mult. Acum e un smartphone învelit în totalitate în sticlă și, cu toate că și-a mai pierdut din greutatea pe care am apreciat-o mult la primul model, a devenit și un device considerabil mai polisat și mai atrăgător pentru mase. 

Bărbia a fost îngustată, iar senzorul de amprente a fost mutat pe partea din spate și oferă și un grip mai bun. Butoanele nu mai sunt toate pe marginea dreaptă acum - acolo au rămas doar cele de volum, iar cel de power e în stânga. Ecranele (cel exterior și cel pliabil, interior) au rămas la aceleași dimensiuni ca înainte. 

Motorola razr 5G e rezistent la stropire, iar noua balama nu mai scoate niciun sunet la închidere și deschidere, iar mecanismul e mult mai ușor de deschis și închis. Practic, poți face ACEA MIȘCARE (știți de care vorbesc) mult mai rapid, cu același impact vizual (și, să fim onești, nostalgie). 

Per total, numai de bine din punct de vedere al designului și modificărilor nu tocmai mici aduse de Motorola pentru noua versiune de razr. 

via GIPHY

Display

După cum ziceam și un pic mai sus, dimensiunile ecranelor au rămas aceleași ca la generația anterioară. Ecranul extern, cel QuickView, are 2,7 inch și e de tip G-OLED, iar cel pliabil, de tip P-OLED, e de 6,2 inch. Da, Motorola razr 5G e tot un telefon pliabil și nu o tabletă pliabilă. 

Pe noua versiune, Motorola a ales un panel din plastic mai calitativ - e mai luminos, mai colorat, dar și mai premium la atingere decât versiunea de pe primul razr, lucru care va bucura multă lume. E destul de ușor să uiți că display-ul nu e din sticlă atunci când folosești telefonul nepliat. 

Ambele ecrane fac treabă bună în orice lumină și rezoluția 2142x876 e mai mult decât suficientă pentru conținut video și pentru jocuri, chiar dacă formatul în sine e un pic ciudat, fiind mai lung decât ai fi obișnuit. 

Motorola pare că îmbunătățit și difuzorul față de generația anterioară. Mi s-a părut un speaker mai puternic și merită reamintit faptul că acea cutie cu adevărat specială în care vine smartphone-ul poate fi folosită ca o cameră de sunet care intensifică puterea telefonului. Iar căștile incluse în pouch-ul special sunt cu adevărat premium, chiar dacă sunt cu fir, oferind un sunet absolut excelent. 

Performanțe

Motorola s-a jucat și la performanțe. Noul Motorola razr 5G vine cu 8GB memorie RAM, cu o stocare de 256GB, iar procesorul este un Snapdragon 765G. Noul procesor nu vine doar cu o conexiune 5G, ci și cu un spor de viteză și eficiență energetică. 

Motorola razr 5G e considerabil mai rapid decât primul razr și e un device pe care îl poți folosi fără nicio problemă pentru gaming. Sarcinile de zi cu zi nu-i dau bătăi de cap, deci nu ai de ce să îți faci griji că smartphone-ul nu e dotat cu procesorul vârf de gamă de la Qualcomm. Desigur, asta nu înseamnă că Motorola razr 5G se numără printre cele mai rapide telefoane de pe piață sau că se va regăsi în topurile benchmark-urilor - înseamnă doar că e un smartphone pe care te poți baza în orice situație, care funcționează excelent cât timp îl folosești în modurile în care a fost intenționat să fie folosit. 

S-a umblat și la baterie. Noul razer 5G vine cu o baterie de 2800 mAh, cu încărcare rapidă la 15W. Motorola spune că smartphone-ul e gândit pentru a fi folosit mai mult cel de-al doilea ecran decât cel principal, flexibil. Telefonul ține de dimineață până seara fără probleme chiar și dacă stai mult cu el desfăcut, poate chiar mai mult de o zi dacă îți verifici notificările pe ecranul mic. Singurul minus real aici e lipsa încărcării wireless. 

Cameră foto

Motorola a primit destul de multe critici la primul model de razr din cauza camerei foto care nu era tocmai strălucită. Pe razr 5G, senzorul a fost mult îmbunătățit. Acum avem un senzor wide de 48 de MP cu f/1,7 și stabilizare optică a imaginii. Acest senzor e asistat de unul ToF, care ajută extrem de mult la efectul de bokeh din portrete. Fotografiile ies bine spre foarte bine, iar mulțumită modului nocturn, Motorola razr face fotografii decente și noaptea. 

Camera frontală de 20MP e și ea destul de bună, dar nu ai motive să o folosești când poți face selfie-uri cu fundal blurat cu camera principală, privindu-te în ecranul secundar. La fel ca la primul razr, ai opțiunea de a afișa niște emoticoane simpatice pe ecranul secundar când faci fotografii cuiva, ceea ce e foarte simpatic. 

via GIPHY

Funcții speciale

razr 5G vine din cutie cu Android 10. Sistemul de operare e foarte puțin modificat și vine cu o serie de gesturi și funcționalități proprii Motorola, dar fără brizbrizuri de prost gust, fără aplicații inutile sau alte lucruri care ar putea încetini sistemul de operare.

Pentru că are două ecrane, Motorola razr 5G funcționează într-un mod inedit. La fel ca în cazul primului model, ecranul cel mic poate fi folosit pentru a ”trage cu ochiul” la notificări, pentru a vedea rapid cine te apelează, pentru a răspunde rapid la mesaje sau pentru a te ajuta să realizezi cele mai bune selfie-uri. Ecranul știe când te uiți la el și se aprinde pentru a-ți permite să vezi dacă e o vibrație importantă fără să te desprinzi de la treabă, iar dacă vrei să accesezi o notificare, odată ce ai selectat-o și comuți la ecranul interior aplicația va fi deja deschisă.

via GIPHY

Un swipe spre dreapta pe ecranul QuickView deschide camera și am apreciat că poți face o fotografie apăsând direct pe ecran, fără să mai cauți butoane - la fel de ușor poți înregistra și un video-selfie fără a deschide telefonul. Camera poate fi declanșată și printr-o rotire a încheieturii, iar blițul îl folosești pe post de lanternă prin scuturarea telefonului. Acestea se numesc moto gestures și sunt disponibile pe multe dispozitive Motorola.

Dacă primești un apel vocal sau video și deschizi clapeta, răspunzi instant persoanei care te apelează, iar dacă închizi clapeta, apelul este terminat. E o senzație extraordinar de satisfăcătoare. Dușmanii știu de ce.

De asemenea, dacă pornești navigarea pe ecranul principal, când închizi clapeta vei putea vedea indicațiile și pe ecranul exterior. Totul este gândit pentru simplitate și pentru utilitate. 

Motorola a extins lista aplicațiilor ce pot fi folosite pe ecranul QuickView și există și un joc simpatic cu ajutorul căruia timpul trece mai repede. 

Concluzie

Motorola razr 5G nu e doar un upgrade la modelul anterior. E aproape alt telefon creat în spiritul celui anterior - un remake la remake. Cu numeroase îmbunătățiri semnificative, conectivitate de viitor și funcții unice, Motorola razr 5G nu mai e doar pentru cei care vor un statement piece, ci pentru toți iubitorii de tehnologie bună și futuristă. Prețul e de circa 7000 de lei, dar dacă îl precomanzi în această perioadă primești cadou un smartwatch Moto 360. 



Citeste si