- 19 Noiembrie 2023
REVIEW Nokia G42 - pentru cei care pun preț pe reparabilitate
Nokia G42 5G nu se remarcă prin performanță sau camere foto, ci prin gradul mare de reparabilitate. În ultimii ani trendul telefoanelor care se pot repara de către utilizatori la ei acasă crește și asta mă bucură. Primele smartphone-uri se puteau repara mai ușor, puteai să dai jos carcasa de pe spate apoi scoteai și bateria.
Apoi treptat lucrurile s-au schimbat. Producătorii au renunțat la asta și au trecut la un sistem de producție închis și greu de accesat pentru utilizatori. Dacă autonomia unui telefon nu mai este la fel după doi-trei ani de zile de utilizare, puteai să o schimbi și telefonul era din nou la parametrii buni.
Acum dacă vrei să faci asta nu prea poți. HMD Global merge în direcția asta a sustenabilității și reparabilității și are deja câteva modele ce pot fi reparate ușor chiar de utilizatori. De exemplu, pentru acest telefon poți să-i schimbi bateria, portul de încărcare sau chiar ecranul.
HMD Global a făcut un parteneriat cu cei de la iFixit și acolo găsești tutoriale, pas cu pas cu poți face aceste lucruri. Spre surprinderea mea, lucrurile sunt mai puțin complicate decât credeam și cred că oricine poate urmări aceste tutoriale și executa reparațiile. Tot ce ai nevoie este de câteva unelte potrivite și răbdare.
Ecranul este cel mai complicat de scos, însă asta pentru că sunt foarte multe piese pe care trebuie să le scoți înainte să ajungi la el.
Sper ca această abordare să ajungă și pe telefoanele scumpe deoarece astfel ai putea să prelungești foarte mult viața unui dispozitiv. E bine că asta se întâmplă pe telefoanele mai ieftine, însă acestea au cumva o durată de viață limitată deoarece procesoarele nu sunt cele mai puternice și aplicațiile nu vor rula bine cu acestea pentru mult timp. Pe când procesoarele flagship de acum câțiva ani, încă sunt foarte bune și acum.
Revenind la telefonul nostru acesta este unul entry level cum spuneam și în acest moment îl găsești la reducere și versiunea cu 6 GB RAM și 128 GB stocare este disponibilă la 800 de lei.
Nokia G42 5G are un aspect conservator și ușor învechit cu ecranul cu notch-ul în formă de lacrimă al display-ului. Pe spate avem un modul de cameră mic cu trei lentile, deși doar camera principală contează. În partea de jos a telefonului avem un port de încărcare USB-C, mufă de căști de 3,5 mm și singurul difuzor. Nu este un telefon cu dual-SIM, ceea ce ar putea fi un punct negativ pentru clienții din această categorie de preț, însă are suport pentru card microSD. Pe lateral, butonul de pornire funcționează și ca senzor de amprentă și se descurcă foarte bine.
În ceea ce privește culoarea este un model mai funky cu un albastru mov interesant.
Ecranul este unul IPS LCD de 6,56 de inci și o rezoluție HD, dar cu o rată de refresh de 90 Hz, ceea ce îmnbunătățește experiența de browsing. Luminozitatea este decentă pentru utilizarea la interior sau pe o vreme noroasă, însă în lumină puternică de vară e posibil să nu vezi foarte bine pe ecran.
Display-ul este standard, bun pentru citit știri, browsing. Nu este extraordinar pentru video, dar își face treaba ok. Îmi place rata de refresh mare care face ca experiența să fie mai fluidă. Apropo de asta.
La interior avem un procesor Snapdragon 480+ 5G și există modele cu 4 GB sau cu 6 GB RAM și 128 GB stocare. 4 GB RAM mi se pare cam puțin în 2023 și îți recomand modelul cu 6 GB. Tehnologia a evoluat destul de mult și telefoanele au devenit foarte performante, chiar și modelele mai ieftine. Nokia G42 nu o să te impresioneze în jocuri, dar oferă o experiență de utilizare destul de fluidă. Se mai agață puțin când ai deschise multe aplicații sau în jocuri cu grafică avansată.
Software-ul curat ajută și el la o utilizare fluidă, însă nu mi-a plăcut că vine cu instalații preinstalate precum ExpressVPN, Quick a celor de la GoPro sau Spotify. Măcar le poți șterge dacă nu ai nevoie de ele.
Bateria este mare, de 5000 mah, și se încarcă destul de rapid la 20W. Având în vedere procesorul și bateria, autonomia telefonului este mare și vei avea cam 2 zile de utilizare fără probleme și cu 5G activat.
Cum spuneam, are trei lentile pe spate deoarece are o cameră principală de 50 MP, una pentru detectarea adâncimii de câmp de 2 MP și alta tot de 2 MP pentru poze macro. Eu am rămas plăcut surprins de Nokia G42 la acest capitol. Face poze destul de bune pe timpul zilei cu multe detalii datorită celor 50 MP și se descurcă bine și cu modul de fotografiere nocturnă, cu o imagine bine iluminată și cu puțin zgomot. De asemenea, are și un mod portret care face o treaba bună cu un bokeh plăcut vizual și o separare destul de bună a subiectului de fundal. Nu este cel mai rapid telefon în a face poze, dar se descurcă decent.
Personal cred că Nokia G42 5G este un telefon bun pentru categoria sa de preț. Nu e cel mai arătos sau cel mai rapid telefon, dar face poze decente și se poate repara ușor. Deci dacă ai un buget mic și ții la acest aspect atunci Nokia G42 poate fi o soluție.