- 28 Februarie 2024
REVIEW OnePlus 12 - flagship pe bani (mai) puțini?
Când zici OnePlus menționezi și expresia flagship killer. Poate mai puțin în prezent când OnePlus oferă mai multe tipuri de telefoane la diferite categorii de preț. De asemenea, în ultima vreme pare să-și fi pierdut identitatea odată cu integrarea completă în Oppo. OnePlus 12 nu este o revenire la origini, însă se potrivește ca o mănușă celor care caută un telefon de top, dar nu doresc să fie un Samsung sau iPhone.
Design & ecranAcest model nu este foarte diferit față de OnePlus 11 și păstrează cam același design. Deci dacă ți-a plăcut cum arăta 11-le atunci o să-ți placă și acesta. Doar că primul lucru pe care-l vei observa după ce-l scoți din cutie este faptul că e „a chunky boi”, conform denuminirii științifice. Glumesc, bineînțeles, însă da este un telefon mai gros decât modelul anterior sau alte flagship-uri precum S24 Ultra la 9,2 mm. E și destul de greu cu 220 de grame.
O altă deosebire este aceea că OnePlus 12 are marginile rotunjite, nu plate, cum sunt cam toate în acest moment. Mie asta nu-mi displace și cred că este bine ca oamenii să aibă de unde alege în materie de design. Spatele este foarte interesant cu un aspect de marmură și se simte mat la atingere, modulul camerei este exagerat, dar cumva frumos în ochii mei. Poate pentru că imită un obiectiv și eu sunt fan fotografie.
Altfel avem celebrul slider, două difuzoare, port USB-C, sertar pentru dual-SIM și senzor infraroșu pentru când vrei să-ți faci telefonul telecomandă. Are sticlă Gorilla Glass Victus 2 pe față și Gorilla Glass pe spate, iar rama este din aluminiu. Are certificare IP65 pentru apă și praf. Se simte plăcut în mână, însă poate fi alunecos și fiind atât de mare e greu de utilizat cu o mână.
În același stil atipic pentru acest segment de preț, OnePlus 12 vine în cutie cu încărcător de 100 de wați și cu cablu care să suporte această încărcare.
Display-ul este unul standard deja pentru astfel de flagship-uri: adică AMOLED de 6,8 inci cu o rată de refresh variabilă de la 1 la 120 Hz și cu o rezoluție și ea smart ce poate trece de la cea standard FHD+ la una mai ridicată de 1440p, în funcție de conținutul afișat. Rata de refresh chiar este variabilă și răspunde destul de repede la schimbări și trece de la 1 Hz când citești o știre, la 120 Hz în browsing, 10 Hz în setări sau 30 în YouTube și 60 Hz în jocuri.
De asemenea, telefonul este foarte luminos și se laudă cu un maximum în conținut HDR de 4500 de niți, însă în mod normal ajunge cam la un maximum de 1600 de niți. Însă oricum, e un ecran luminos și sigur va putea fi utilizat fără probleme și în soare puternic. Per total este un display foarte bun pentru tot ce ai putea face în mod normal pe un telefon.
De asemenea, difuzoarele fac o treabă excelentă și oferă un volum ridicat și un sunet plăcut pentru muzică, filme sau jocuri.
Performanță & autonomiePână acum am bifat ecran de flagship, împachetare demnă de flagship cu încărcător și un design premium, chiar dacă puțin mai gros. Performanța? Tot la nivel de flagship deoarece este dotat cu același procesor Snapdragon 8 Gen 3, 12, 16 sau chiar 24 GB RAM și un spațiu de stocare de 256,512 GB sau 1 TB. Modelul testat de mine este și cel disponibil pe magazinul oficial Oppo, adică versiunea cu 16 GB RAM și 512 GB stocare. Este un model care cred că se potrivește pentru toată lumea.
Având acest procesor este clar că performanța este similară cu ceea ce am văzut pe S24 Ultra, ROG Phone 8 Pro, însă OnePlus a decis că nu e nevoie de atât de multă putere neapărat și a ascuns o funcție numită high powered mode în setările bateriei. Fără această funcție activată, OnePlus 12 obține scoruri mai slabe în testele de benchmarking, chiar cu 20-30% mai puțin. Odată activată funcția performanța este la nivelul celorlalte telefoane care rulează cu același procesor.
Totuși, interesant este că în gaming sau în utilizarea normală nu vei observa diferența dintre cele două moduri. În Genshin Impact sau Brawl Stars nu am observat nicio diferență, însă în CarsX Street am văzut o performanță mai scăzută fără modul high performance activat cu cam 3-4 FPS în minus.
Altfel eu am jucat Torchlight aproape o oră și telefonul nu s-a încins, iar FPS-ul a fluctuat între 58 și 60, pe setări grafice high cu modul high performance activat.
În browsing, cameră, și alte aplicații nu o să observi o diferență. De ce a făcut OnePlus asta? Probabil pentru a obține mai multă autonomie.
Și da, telefonul este excelent la acest capitol cu două zile de utilizare în regimul meu obișnuit de lucru. Am rulat și testul PCMark și ajungea la autonomia mare de peste 19 ore de funcționare pe care a obținut-o ROG Phone 8 Pro, însă am avut o eroare la final și nu am mai putut efectua din nou testul. Bateria este destul de mare la 5400 mAh și se încarcă foarte repede la 100 de wați, iar în cam 25-30 de minute ajungi de la 1 la 100%. Mai mult, anul acesta OnePlus aduce și încărcarea wireless și nu orice încărcare wireless, ci una super rapidă la 50 de wați, însă îți trebuie încărcătorul special al OnePlus.
Deci OnePlus 12 este genul de telefon cu care nu o să mai ai griji în privința bateriei. Ceea ce e un mare plus din punctul meu de vedere.
Revenind la procesor, pentru că deja l-am testat deja de mai multe ori, și aici se comportă la fel și OnePlus 12 are un sistem de răcire bun, ce nu lasă telefonul să se încingă prea tare, nici în stress test. În 3D Mark am văzut un maximum de 43 de grade celsius, iar telefonul să încălzește mai tare în zona camerei. Totuși, interesant de observat că performanța fluctuează destul de mult și telefonul taie din puterea procesorului pentru a ține temperatura sub control.
Camere foto & videoOk, deci avem și performanță de flagship cu autonomie foarte bună. Acum hai să trecem la camere și la punctul mai puțin forte al companiei. Și pentru această serie este continuat parteneriatul cu Hasselblad și avem culori calibrate cu ajutorul companiei suedeze. Am mai discutat într-un alt clip de aceste parteneriate și dacă sunt sau nu doar marketing. Nu avem cum să știm sigur ce se întâmplă, însă personal cred că OnePlus scoate niște culori foarte mișto decât există acest parteneriat cu Hasselblad. Am ieșit într-o seară cu telefonul prin București și am început să fac poze. Mie mi se pare că OnePlus 12 are culori naturale, mai apropiate de ceea ce scoate o cameră foto. Nu am văzut culori exagerate, contrast prea mare, iar zgomotul din imagini este aproape non existent. Se descurcă bine pe cam toate camerele și m-am jucat și cu diferitele culori introduse de compania suedeză sau cu acest mod numit X-Pan care imită felul ultrawide în care o cameră Hasselblad scoate poze.
Nu am comparat OnePlus 12 cu S24 Ultra sau cu iPhone 15 Pro Max și nu știu dacă se descurcă mai bine sau la fel de bine în diferite scenarii de fotografiere, dar judecându-l de sine stătător mie îmi place și aceste culori calibrate aduc un plus de personalitate, care de multe ori lipsește în zona asta de fotografie cu telefonul.
Pentru că nu am menționat, telefonul are un senzor principal de 50 MP f/1.6 cu stabilizare optică, senzor telefoto 64 MP f/2.6 cu zoom optic 3x și un ultrawide 48MP f/2.2. Camera de selfie este de 32 MP f/2.4. Are și un zoom nebun de până la 120x, dar de la 50x încolo vei face poze doar așa pentru curiozitate pentru că nu le vei posta pe social media deoarece nu arată bine.
Poate filma 8K la 24 FPS, 4K până la 60 FPS și are modurile standard de fotografiere, portret, night mode, slow motion și așa mai departe. Clipurile video sunt bune, stabile, cu suficiente detalii.
Ce nu are OnePlus 12?Ce îi lipsește cu desăvârșire acestui telefon și alte telefoane de top din 2024 au? Funcții AI. Nu există pe acest telefon nicio funcție AI de rezumare, transcriere sau de editare poze. Deci dacă ți-a plăcut ce pot face noile S24 pe partea asta, ei bine o să fii dezamăgit de acesta.
Ce are în schimb este o integrare cu Google Lens pentru căutare direct din poze și posibilitatea de a decupa obiecte sau oameni din cadru. Ce îmi place este că poți să salvezi acest decupaj în file dock apoi să-l trimiți pe un mail sau pe un serviciu de mesagerie.
Software-ul este aproape de cel al Google: curat, plăcut de utilizat și destul de ușor de schimbat. De exemplu, mie nu mi-a plăcut că un swipe în jos pe ecran deschide acel Shelf al OnePlus, care mie nu-mi place și am schimbat să-mi aducă notificările și setările.
Concluzie & prețDeci puncte de flagship și la cameră. Ce-i lipsește? Păi să zicem că nu are acel design cu margini plate al telefoanelor de top din 2024 (dar asta e pur subiectiv), poate că nu are acel zoom excelent de pe S24 Ultra, nu e la fel de performant dacă nu activezi modul de high performance, nu are funcții AI și nici camera de selfie nu impresionează. Dacă oricare dintre elementele astea nu sunt importante pentru tine atunci poate ar fi cazul să te uiți să cumperi OnePlus 12 deoarece are un preț bun.
Acest model este disponibil la 5700 de lei în acest moment, iar dacă-l comanzi primești și căști Buds Pro 2. De banii ăștia nu poți lua un S24 Ultra sau iPhone 15 Pro max, doar poate modele de anul trecut precum S23 Ultra sau iPhone 14 Pro.
Mersi că ai urmărit review-ul și dacă ai întrebări le aștept în comentarii și voi încerca să răspund. Stați pe frecvență că urmează și multe alte review-uri. Pe data viitoare.