- 22 Iulie 2021
REVIEW OnePlus Nord 2 - întoarcerea la origini a OnePlus?
La acest capitol Nord 2 nu se diferențiază foarte mult de flagship-urile OnePlus 9 și 9 Pro, ceea ce este bine deoarece este un design clasic, plăcut ochiului.
Telefonul pe care la-m testat are o culoare plăcută și calmă de albastru-turcoaz și are un aspect semi-lucios. În mijloc este logo-ul OnePlus, iar în partea de sus modulul de cameră cu trei senzori și un bliț. Semănă cu spatele OnePlus 9 sau 9 Pro doar că aici modulul este ceva mai mic și nu mai scrie Hassleblad pe el.
Acesta are o greutate plăcută în mână, de 189 de grame, și e suficient de subțire la 8,2 mm cât să fie confortabil de ținut și de utilizat. Avem butoanele de pornire și de volum, dar și slider-ul care trece telefonul de la silent, la vibrații, apoi pe mod sunet, pe care-l apreciez foarte mult.
Ecranul este AMOLED de 90 Hz, cu o diagonală de 6,43 de inci, adică suficient de mare pentru consum media, dar nu atât de mare încât să simți că folosești o tabletă. Rezoluția este FHD+ și densitatea pixelilor este foarte bună, la 410 ppi. Display-ul are o perforație în partea de sus pentru camera de selfie.
Avem încărcare foarte rapidă la 65 de wați prin UBS-C, difuzoare stereo și Dual SIM, dar fără card microSD.
Alături de acest telefon, am primit și trei huse. Una clasică pe negru, alta în gradient pentru un plus de culoare și una mai funky, cu un aspect ușor 3D.
E un telefon frumușel și îmi place această nuanță de albastru. De asemenea, carcasele sunt destul de cool pentru acest model.
Performanță și autonomieTelefonul funcționează cu ajutorul unui procesor MediaTek Dimensity 1200-AI, are o baterie de 4500 mAh și va fi disponibil cu 6/8/12 GB LPDDR4X RAM și 128/256 GB stocare UFS 3.1. Acest model are 12 GB RAM și 256 GB stocare, adică overkill pentru un asemenea telefon. OnePlus vine din nou cu expresia „flagship killer”.
În trecut, asociam MediaTek cu procesoare low sau midrange, însă au făcut progrese în ultima perioadă iar Dimensity 1200-AI este un procesor destul de potent, realizat pe 6 nm și care ar putea fi considerat echivalentul lui Snapdragon 870. Adică suficient de performant pentru orice joc sau aplicație din Playstore.
Sună destul de bine ideea de „flagship killer”, nu? În practică, este cu dus și întors. Poți rula ce aplicații și ce jocuri vrei tu din PlayStore, însă nu neapărat la cele mai ridicate setări grafice sau de performanță, cum o poți face pe flagship-uri. Și nici răcirea nu este extraordinară.
Ce vreau să spun cu asta este că în jocuri precum Wild Rift nu vei putea alege modurile de joc la 90 sau 120 FPS cum o poți face pe flagship-uri, însă rulează bine la 60 de fps pe setări grafice ridicate. Și în Call of Duty poți seta max frame rate și high graphic quality.
Totuși, dacă joci pe cele mai ridicate setări vei simți telefonul încălzindu-se după 20-30 de minute de gaming.
În testele sintetice cu 3D Mark vedem scoruri de 4200 de puncte, adică la fel ca Oppo Reno6 Pro+ 5G sau vivo X60 Pro, ambele telefoane cu Snapdragon 870. Pe de altă parte, când am rulat stress test, telefonul nu obținea un punctaj mai mare de 1200 de puncte și nu înțeleg de ce. În termeni de temperatură, acesta se încălzește destul de tare și după 20 de minute de Wild Life temperatura a ajuns la 45 de grade Celsius. Fiebinte. În jocuri am văzut o temperatura de 38-39 de grade. Deci mai bine. O altă veste bună este că în utilizarea normală nu am sesizat ca telefonul să se încălzească. Deci ar trebui să fie ok dacă nu ai de gând să te joci prea mult.
Telefonul are și conectivitate 5G și funcționează bine pe Orange cu viteze mari și în zone unde semnalul nu este chiar grozav. Alte lucruri pe care trebuie să vi le spun este faptul că are sunet stereo și difuzoare bune, un motor de feedback haptic de calitate, rulează Android 11 cu OxygenOS și va primi 2 update-uri de sistem și 3 ani de update-uri de securitate.
În legătură cu autonomia, te poți aștepta la o zi sau o zi și jumătate de funcționeare cu o încărcare, însă încărcarea este atât de rapidă la 65 de wați, încât nu o să-ți mai peste de autonomie. Pui telefonul la încărcat 10 minute înainte să pleci și ești gata.
Camere foto și video OnePlus Nord 2Și aici OnePlus aduce un element de flagship pe un telefon cu preț accesibil este vorba despre senzorul Sony IMX 766 de pe OnePlus 9 și 9 Pro și stabilizare optică. Acesta era folosit pentru camera ultrawide pe 9 și 9 Pro, însă aici este pe wide. Așadar, camera de 50 MP are stabilizare optică și o deschidere maximă a diafragmei de f/1.8, iar alături este un ultrawide de 8 MP f/2.2 și un senzor monocrom.
Camera frontală este cea mai mare, în termeni de megapixeli, folosită de OnePlus pe un telefon de-al lor. Este una de 32 MP și f/2.4.
Stabilizarea optică este importantă deoarece fotografiile vor ieși mult mai bine în mai multe situații de fotografiere, dar vei avea parte și de filmări mai line. Ce trebuie să vă mai spun este că telefonul poate filma 4K, dar doar la 30 fps și FHD până la 60 fps, iar pe modul selfie doar FHD la 30 fps.
Un alt lucru cu care OnePlus s-a lăudat, pe care l-am văzut și la alți producători, este aducerea AI-ul în fotografie, iar camera poate recunoaște până la 22 de scene și optimizează culorile pentru asta - peisaj, flori, pisici etc. În general, face în așa fel încât culorile să fie mai aprinse și mai contrastante.
Apropo de imagini și culori, telefonul scoate poze foarte bune pe timp de zi și mi-au plăcut detaliile, culorile și luminozitatea. Mai mult, pentru că avem un senzor luminos și cu stabilizare optică, și pozele pe timp de noapte sau în luminozitate scăzută mi-au plăcut. De fapt, modul de noapte de pe acest telefon este mai bun chiar decât cel de pe OnePlus 9. Apropo de asta, este super ciudat că 9 nu are stabilizare optică pe niciun senzor, dar Nord 2 are. Iar diferența de preț între cele două e de vreo 1000 de lei. Pentru fotografierea nocturnă există și ceva numit tripod mode prin care timpul de expunere poate crește până la 45 de secunde.
Senzorul ultrawide e bun în lumină, dar cum îl folosești în situații slab iluminate sau nocturne imediat observi zgomot în imagine. Modul portret este bunicel și poți regla nivelul de bokeh în funcție de preferință. Decupează destul de bine subiectul de fundal. Apropo de bokeh, aici este prezent și modul Bokeh Flair Portret prin care se încețoșează fundalul pe filmare. Rezultatul e mixt în opinia mea și e mai util pentru cadre statice când nu vrei să arați ce ai în fundal. Merge și pe camera frontală.
Pe video mai trebuie să menționez modul dual-video prin care poți să filmezi cu camera de pe spate și cu cea frontală și poți poziționa imaginea frontală pe oval, dreptunghi sau poți împărți imaginea în două.
Preț OnePlus Nord 2Un sistem foto destul de capabil, dar am simțit lipsa unui senzor telefoto deoarece vei întâlni destule situații când vrei să dai un zoom pentru o încadrare mai bună sau pentru un detaliu anume, iar zoom-ul digital e în regulă doar pe timpul zilei și la 2, 3x.
Înainte de a vorbi despre preț, vreau să vă întreb pe voi dacă vi se pare util senzorul monocrom implementat pe aceste telefoane. Este deja al treilea model OnePlus care are așa ceva. De ce? Pentru cine?
OnePlus Nord 2 are un preț recomandat de 1999 de lei pentru versiunea de bază (8 GB RAM + 128 GB stocare) și cred că este un preț corect. De acești bani primești o performanță bună, o cameră excelentă pe timp de zi, încărcare foarte rapidă și un design calitativ. Versiunea cu 12 GB RAM și 256 GB stocare costă 2499 de lei.
OnePlus organizează o sesiune de precomenzi pentru fanii care vor să achiziționeze OnePlus Nord 2 5G înaintea vânzărilor clasice. Precomenzile încep pe 22 iulie, ora 18:00 pe http://onepl.us/romania și se încheie în noaptea lui 27 iulie. Toți clienții care cumpără OnePlus Nord 2 5G pe oneplus.com în perioada de precomandă vor fi primii care vor primi dispozitivul cu livrare anticipată, începând cu 26 iulie. Avantajele suplimentare includ reduceri de 10% la husa și folia de ecran Nord 2 și reduceri de 50% pentru OnePlus Buds Z.
OnePlus Nord 2 5G va fi disponibil în România de pe 28 iulie, pe onepl.us/romania și de pe 4 august, la eMAG. 1999 de lei versiunea cu 8 GB RAM și 128 GB stocare și 2499 modelul cu 12 GB RAM și 256 GB stocare.
Puncte Pro- Încărcare rapidă
- Design premium
- Camera cu stabilizare optică
- Software curat
- Ecran AMOLED 90 Hz
- Se poate încălzi destul de tare
- Nu are cameră telefoto
Spre deosebire de Nord CE 5G, nu aș spune că Nord 2 este best buy la 1999 de lei deoarece este un spațiu aglomerat unde vei găsi multe alternative de la Xiaomi precum Poco F3 sau Mi 10T sau de la Moto G100 de la Motorola,, sau Xperia 10 III de la Sony, review-uri pe site. Fiecare dintre aceste telefoane au propriile puncte forte și slabe.
Niciunul dintre acestea nu mi se pare cu mult mai bun decât altul, iar alegerea unuia se va reduce la preferințe personale și nevoi specifice: vrei mufă de căști, vrei ecran AMOLED sau poate vrei stabilizare optică pe cameră. Tu vei decide.
Pentru mine, dintre toate telefoanele menționate preferatul este chiar acesta deoarece îmi plac designul, încărcarea rapidă și camera cu stabilizare optică și nu-mi pasă de mufă de căști, slot pentru carduri microSD, nu mă joc atât de mult, încât să mă deranjeze că se încălzește.