REVIEW Oppo Reno12 Pro - telefonul midrange cu AI

OPPO este cea mai recentă companie care aduce funcții de machine learning sau AI pe telefoanele sale și nu o face cu un smartphone flagship, precum Samsung, ci pe seria Reno12 cu prețuri cuprinse între 2500 și 3000 de lei.

Diferențe între Reno12 și Reno12 Pro nu prea sunt, însă trebuie să știți că versiunea Pro are o cameră telefoto 2x, o cameră selfie mai bună și sticlă mai rezistentă pe display. În rest avem aceleași specificații, cameră principală, aceleași funcții AI și așa mai departe. Dar în acest material o să vorbim despre versiunea Pro. 

Design & Display

Oppo Reno12 Pro se distinge printr-un look destul de premium cu un spate parcă făcut din valuri care prinde bine lumina și reflexiile. Marginile sunt plate, iar spatele este din plastic, dar se simte plăcut în mână, ușor și are o priză bună. Telefonul cântărește 181 de grame și are o grosime de 7,45 mm, dar asta nu înseamnă că se și strică ușor. Acesta are un structură realizată dintr-un aliaj ce ar trebui să ofere o rezistență mare la îndoire și la căzături. Noi nu aruncăm cu telefoane, nu le îndoim la review, însă am văzut cu ochii mei la evenimentul de lansare presiunea pe care acesta o poate susține și este impresionant. Nu cred că o se întâmple ceva cu el dacă te așezi pe el sau dacă-ți scapă din mână. 

Modulul camerei este unul destul de discret și conține trei camere foto și vedem scris aici AI camera system, dar despre AI intru în mai multe detalii mai târziu. În partea de sus avem un senzor infraroșu, iar jos portul de încărcare, difuzorul și slotul pentru Dual-SiM. Are două difuzoare, însă doar unul este îndreptat spre tine. 

Vă ziceam că marginile sunt plate, însă ecranul este foarte puțin curbat astfel încât să dea impresia de un display infinit, fără margini negre, care sunt acolo, dar destul de mici și simetrice. Reno 12 Pro este disponibil pe negru cu un spate în două tonuri - lucios și mat sau pe acest argintiu mov care-ți dă impresia de valuri. 

Display-ul este unul OLED cu o diagonală de 6,7 inci, rezoluție FHD+ și o rată de refresh 120 Hz, suport HDR și o luminozitate maximă de 1200 de niți. L-am folosit în Barcelona, Ibiza și București și nu am avut probleme cu luminozitatea și ecranul a fost suficient de luminos încât să folosesc telefonul în soare.  În plus, are și un PWM Dimming de 2160Hz pentru sănătatea ochiilor și funcții pentru reducerea luminii albastre.

Este un display bun pe care arată bine clipurile video și jocurile. De asemenea, vine cu o tehnologie care te ajută să-l folosești vacanța asta când ești la piscină sau la mare sau când speli vasele. Display-ul este optimizat pentru a răspunde la atingeri indiferent dacă ești ud pe mâini sau dacă acesta este ud. 

Este un design interesant, fistichiu, după cum ne-am obișnuit cu telefoanele midrange. 

Camere foto Oppo Reno 12 Pro

Pe spate are o cameră principală wide de 50 MP cu stabilizare optică, alta telefoto de 50 MP cu zoom optic 2x și una ultrawide de 8 MP, iar camera de selfie este tot de 50 MP. Accentul cu acest telefonul pare să cadă pe portrete și selfie-uri, însă e bun și pentru altfel de poze, peisaje, instantanee și are un zoom decent, însă pe la 5x imaginile sunt mai soft. 

Așa ca puncte de atracție ale telefonului la acest capitol sunt clar portretele cu o decupare excelentă a subiectului de fundal, cu tonuri naturale de piele. Altfel telefonul scoate imagini cu multe detalii, o expunere bună, culori frumoase, saturate atât pe camera normală cât și pe cea wide. 

Poate să filmeze la rezoluție 4K 30 de fps (nu și pe ultrawide) sau FHD și are un mod ultrasteady pentru cadre foarte fluide la rezoluție FHD și 60 de fps. Același lucru este valabil și pentru camera de selfie doar că modul ultrasteady este la 30 de FPS. Pe timp de noapte telefonul se descurcă ok, dar nu este punctul forte. 

Per total, Reno12 Pro cred că este un telefon foarte bun pentru portrete pentru poze în social media, iar funcțiile AI te ajută să publici și imagini mai rapid și care arată mai bine. 

Ce este AI și cum te ajută?

Ce este AI pe acest telefon Oppo? Ei bine, în fotografie te ajută să scapi de oameni sau de alte elemente nedorite în cadru. După ce ai făcut o poză intri în setări și de acolo ai AI Eraser și poți lăsa algoritmul să aleagă oamenii pe care să-i șteargă sau îi poți alege tu desenâd în jurul acestora. Poți scoate și obiecte sau anumite lucruri. De exemplu, poți elimina o mașină, dar apoi rămâne umbra, însă după poți elimina și umbra pentru un efect mai convingător. Mi se pare o funcție cool deoarece de multe ori, mai ales când ești în vacanță e greu să obți o poză fără oameni în fundal. Așa poți să-ți faci poza perfectă la turnul Eiffel sau la Casa Millo din Barcelona. În 70-80% din cazuri funcționează foarte bine, alteori trebuie să încerci de mai multe ori ca să obții ce vrei. 

O altă funcție utilă adusă de Oppo este pentru fotografiile de grup și retușează automat fețele oamenilor pentru a recupera detalii și pentru a le face să arate mai sharp, apoi dacă o persoană are ochii închiși într-o poză de grup îi poate deschide. Asta funcționează doar dacă are un punct de referință. Deci trebuie să faci mai multe poze, apoi AI-ul folosește imaginea unde are ochii deschiși persoana respectivă pentru poza în care are ochii închiși. De menționat că această funcție nu este disponibilă în acest moment, dar va veni în curând cu un update

De asemenea, mai există aplicați AI Studio în care poți exersa cu generarea a diferite imagini pornind de la una orginală. Ca niște filtre pentru poze cu care poți schimba stilul. Și aceasta va veni în urma unui update. 

Și în realizarea fotografiilor este folosit AI-ul, iar în aplicația de cameră ai AI bokeh pe poze și pe video, însă pe video doar la rezoluție HD. Rezultatul este bun, însă bokehul iese și la fel de bine dacă folosești modul standard portret. Pe video este decent bokehul, însă faptul că e la rezoluție HD e puțin cam dezamăgitor. 

Mai are și alte utilizări în browser, înregistrare audio sau productivitate. În browser îți poate rezuma un anumit articol, chiar și unul în română, îți chiar poate dicta un rezumat dacă asta dorești și poți alege și vocea. Funcționează destul de bine. De asemenea, în aplicația de înregistrare audio poate face rezumate în anumite limbi precum engleză. Deci ai putea înregistra o discuție, o întâlnire apoi AI-ul să-ți facă un rezumat. Aici depinde mult și de calitatea sunetului, cât de zgomotos a fost locul și așa mai departe, dar te poate ajuta să fii mai rapid să scoți niște idei principale. 

Potrivit Oppo, și mai greu de testat, AI-ul este implicat și în îmbunătățirea conectivității și a semnalului. Telefonul are 9 antene amplasate pe toate părțile astfel încât să ai semnal bun indiferent de modul în care ții telefonul. Asta te poate ajuta și în gaming ca să nu blochezi semnalul când ții telefonul cu două mâini. Funcția se numește AILinkBoost și este menită să ajute telefonul să păstreze un semnal mai bun în locuri aglomerate sau cu semnal prost. Astfel promite o conectivitate mai bună la concerte, meciuri sau atunci când mergi cu liftul.

O funcție interesantă este Beacon Link și ar trebui să te ajute să realizezi un apel, chiar și atunci când nu ai semnal, însă pe o distanță limitată de 200 de metri, prin intermediul bluetooth-ului. Te-ar putea ajuta să vorbești la telefon în metrourile acelea cu mai multe vagoane sau când încerci să dai de prietenul tău aflat într-o mulțime de oameni. Utilizări de nișă, dar e bine că există și aceste funcții. 

Cum se descurcă când vine vorba despre performanță și autonomie? Bateria acestuia este de 5000 mAh și s-ar putea încărca foarte rapid la 80 de wați. Totuși, trebuie achiziționat încărcătorul separat, asta dacă nu profiți de oferta de lansare, despre care-ți zic la final. 

Performanță & concluzie

Altfel, telefonul are un procesor Mediatek Dimensity 7300 Energy, 12 GB memorie RAM și 512 GB spațiu de stocare. Cei de la Oppo ne spun că acest procesor a fost creat în parteneriat cu MediaTek și optimizat pe acest telefon și pentru funcțiile AI. Ce pot să vă spun este că în perioada de review sistemul a fost foarte fluid și nu am văzut blocaje, iar funcțiile AI sunt destul de responsive. Nu sunt instant, dar nici nu te plictisești așteptând după ele.

Am rulat un test în Geekbench 6 și am avut 506 puncte pe single core și 2019 pe multicore, iar în 3DMark Wild Life am văzut 3162 de puncte. Deci nu cele mai mari scoruri, dar nici nu cred că este nevoie dacă acesta funcționează ok în aplicațiile uzuale. 

În ceea ce privește jocurile, Oppo Reno12 Pro se descurcă bine și am instalat noul joc Star Wars Hunters și am avut în jur de 40-50 de FPS pe setări grafice high, iar în PUBG a fluctuat în jurul a 40 de FPS. Deci Este un procesor destul de bun și pentru gaming, însă perfect pentru utilizarea zilnică, pentru poze, browsing și așa mai departe. De asemenea, mi-a plăcut că nu s-a încins deloc în utilizarea zilnică, iar în PUBG, după 20 de minute, abia se încălzise puțin. 

În ceea ce privește autonomia, telefonul are o autonomie de 15 ore și 42 de minute, conform testului PCMark, un rezultat bun. Iar în utilizarea zilnică eu zic că te poți aștepta la o zi de utilizare în mod intens, altfel cred că în jur de două zile cu o singură încărcare este foarte probabilă. 

Oppo Reno12 Pro este disponibil în magazinele partenere sau pe site-ul companiei la un preț de 2999 de lei și în această ofertă de lansare este inclusă o husă, un încărcător și chiar o pereche de căști Oppo Enco Air3 Pro.

Oferta de lansare mi se pare bună, însă există competiție mare la acest preț, însă Oppo aduce aceste funcții AI care poți să-ți ușureze sau să-ți îmbunătățească viața în anumite scenarii. Depinde și de tine cât de mult preț pui pe ele. Acesta a fost review-ul start-up.ro pentru Oppo Reno12 Pro și nu uita să te abonezi pentru că mai avem și multe alte review-uri ce urmează să apară curând.



Citeste si