- 11 Noiembrie 2024
REVIEW Razer Freyja și Kraken V4 Pro: așa arată viitorul gamingului și al imersiunii?
Husa și căștile astea de la Razer e posibil să te facă să crezi în magie atunci când merg bine. Nu știu cum erai tu, dar eu când eram mic îmi îmaginam cum s-ar simți să fiu în mijlocul acțiunii dintr-un joc Call of Duty. Acum nu mai trebuie să-mi imaginez.
Ce fac Razer Freyja și Razer Kraken V4 ProRazer Freyja, că asa se numește, este o husă pe care o poți pune pe un scaun și vibrează și reacționează la elemente din jocuri și filme, iar aceste căști fac același lucru. În combinație și când merg bine mi-au făcut pielea de găină pe tot corpul.
Ambele gadgeturi au o tehnologie numită Sensa HD Haptics și oferă feedback haptic reacționând la anumite elemente precum explozii, bass profund și așa mai departe. Adică mai pe românește vibrează similar cum o face controllerul de PS5. Atunci când într-un joc video are loc o explozie o vei simți în scaun și în căști. Cât de tare? Depinde de intensitatea pe care o alegi tu din software.
Cele două dispozitive pot funcționa pe modul Audio to Haptics, prin care se convertește sunetul în vibrații și poate fi utilizat în jocuri, dar și pentru când te uiți la filme sau asculți muzică.
Al doilea mod se numește Sensa HD Games și astfel Razer Freyja și Razer Kraken V4 Pro vibrează doar în anumite jocuri ce au fost reglate chiar de dezvoltatorii acelor jocuri.
Dacă în primul mod produsele Razer vibrează la sunete cu o frecvență mai joasă, în al doilea mod dezvoltatorii jocurilor au stabilit exact și cum să vibreze la anumite acțiuni din joc. Acest mod este mai realist și mai imersiv deoarece e mai subtil ca implementare. De exemplu, în Silent Hill 2 Remake m-am zbârlit tot prima dată când m-am întâlnit cu prima creatură.
Dacă vrei să știi cum funcționează această tehnologie și dacă merită să cumperi aceste gadgeturi stai cu mine în continuare. Ca de obicei, un like, un subscribe sunt super apreciate. Acum hai să vorbim despre Razer Freyja.
Razer Freyja - îți face scaunul să vibrezeRazer Freyja este o husă care a fost prezentată prima dată la CES ca un concept, iar acum este un produs real pe care-l poți cumpăra. Aceasta este compatibilă cu o serie de scaune de gaming, dar trebuie să testezi să vezi cum se potrivește pe al tău. Eu am un scaun Razer Iskur și a stat foarte bine pe el. Are trei perechi de bretele elastice de fixare și un cablu destul de lung pentru conectarea la o priză. Da, din păcate, va trebui să stai cu un cablu pe sub birou sau să găsești o metodă de cable management, dar apoi va trebui să ai grijă să te nu te mai miști mult cu scaunul de birou.
Husa are 6 zone de acționare pentru vibrații: două pentru șezut și patru pentru spate și pe lateral are un buton pentru pornire și oprire și pentru a crește sau a scădea intensitatea feedbackului haptic. Avem și logo Razer care este iluminat. Husa este comodă și am stat ore în șir pe ea și niciodată nu am întâmpinat vreun disconfort. Singura chestie este că după mai multe ore de funcționare simțeam cum se încălzește, mai ales în zona spatelui și acum e plăcut, dar poate vara nu va fi o senzație bună.
Ca să o folosești la adevărata valoare va trebui să instalezi două programe software - Razer Synapse și Razer Chroma, de unde controlezi și vibrațiile. Aici poți să comuți între cele două moduri, să schimbi profilele de vibrație. Poate fi unul controlat, unul echilibrat și altul dinamic. Cel controlat e cel mai ok, zic eu, deoarece celelalte vibrează prea mult. Poți să-ți faci și propriul profil dacă dorești. Poți să controlezi și zonele individual, dacă asta dorești.
Din păcate, sunt puține jocuri care au suport pentru Sensa HD Haptics. Le cam numeri la o mână, iar altele urmează să primească. Și dintre cele care au suport mie mi-a mers doar în Silent Hill 2 Remake. În Hogwarts Legacy și Frostpunk 2 nu am reușit să fac cele două produse să vibreze în acest mod. Nu știu de ce, am încercat tot felul de metode, dar nu am reușit.
În modul audio haptics nu contează jocul deoarece husa și căștile răspund prin vibrații în funcțiile de frecvența sunetului, melodiilor.
În modul audio haptics în Silent Hill 2 Remake, husa vibrează cam în mod constant datorită muzicii, cu efecte mai puternice în timpul acțiunii, însă în modul Sensa HD husa vibra doar când deschideam inventarul, când mă salvam, în anumite momente de acțiune, când lovești adversarul și modul în care o faci. Este un mod mult mai eficient prin prisma faptului că nu-l simți tot timpul.
Deci cu căștile pe cap și cu aceste vibrații am fost complet absorbit în lumea jocului și foarte foarte speriat monștrii care mă așteptau în ceață. O experiență chiar imersivă și mișto.
Ce am mai jucat în perioada asta de testare? Păi Dragon Age The Veilguard, Call of Duty Black Ops 6, Hogwarts Legacy, Red Dead Redemption și altele. Am umblat prin setări și cred că cele mai bune rezultate sunt undeva la 2 sau 3 din 6 ca intensitate și cu setarea controlled. Astfel simți vibrațiile în timpul scenelor cu explozii, bufnituri, lovituri, nu și în altele unde o vibrație ar putea să te distragă de la ce se întâmplă pe ecran. Dar și așa, vocile profunde ale unor personaje care au o frecvență joasă le poți simți atunci când un personaj vorbește și poate fi puțin deranjant.
E mișto câ simți cum vibrează când personajul din Hogwarts Legacy dă cu o vrajă, când tragi cu pușca în Call of Duty sau în anumite scene epice din Dragon Age The Veilguard. Ca o mențiune, husa vibrează mai tare decât căștile, ceea ce e bine deoarece nu vrei să amețești după o sesiune de gaming.
Razer Kraken V4 Pro - căștile pentru imersiuneAceste căști sunt genul de căști de gaming pe care le cumperi pentru că vrei o pereche pentru cam tot, iar modelul ăsta Kraken V4 Pro se descurcă în majoritatea scenariilor bine.
În primul rând, căștile se pot conecta în mod wireless la PC, Playstation și la orice alt dispozitiv cu bluetooth. Modelul Kraken V4 Pro primește o unitate de control pe care o conectezi cu un cablu la PC sau PS5 și apoi de aici poți controla volumul, EQ-urile, intensitatea vibrațiilor și așa mai departe. E mișto și util și ai și un ecran mic OLED prin care poți afișa un screensaver. Altfel poți controla aceste funcții și pe cască și ai butoane pe partea dreaptă pentru intesitatea vibrațiilor și modul de vibrare, iar în stânga ai buton pentru pornire, rotiță pentru volum, port de încărcare, microfon și buton pentru a pune microfonul pe mute.
Are iluminare RGB pe cupe și mi se pare realizată de bun gust și foarte mișto cu aceste mici găurele din jurul logo-ului. Îmi place că microfonul se poate scoate și băga la nevoie și este moale și plăcut la atingere și-l poți îndoi în ce direcție vrei tu. Cupele sunt moi plăcute la atingere și exteriorul este din piele ecologică. Ai și puțin burete la interior și-mi place că este indicat în interior care e dreapta și stânga. Sunt confortabile și le poți purta mult timp fără probleme, deși sunt destul de mari și cântăresc aproape 400 de grame. Sunt flexibile, construite din materiale de calitate și nu am de ce să mă plâng la nivel de aspect.
Le-am pus pe cap și le-am folosit mai ales în jocuri, dar și pentru YouTube sau ascultat de muzică și am fost ușor dezamăgit de ce am auzit. Niciunul dintre profilele EQ setate de Razer nu mi-au plăcut și cel de game și music mi se pare că nu are bas aproape deloc, iar cel de movie e puțin cam înecăcios.
Așa că, necaracteristic mie, am început să mă joc cu un custom EQ, am căutat informații pe net și am început să aprofundez subiectul ca să-mi dau seama ce vreau de la sunet și am făcut ceva mai bun, cel puțin pentru urechile mele. Am făcut un profil pentru utilizare generală și gaming și un profil pentru joc competitiv în multiplayer precum Black Ops 6. Dacă vi se pare un subiecti interesant și dacă vreți să știți mai multe despre cum puteți scoate tot ce e mai bun din căștile voastre let me know și voi face un video.
Așa mi-au plăcut și le-am reglat în așa fel încât să am și bass, dar și claritate și să le pot folosi pentru casual și imersive gaming, dar și pentru ceva mai competitiv. Căștile reproduc bine sunetele din Call of Duty, pașii și cu ajutorul THX Spatial mi se pare că poți identificare bine de unde ar putea cineva veni.
În continuare o să vedeți și câteva teste cu microfonul ca să vă faceți o idee (vezi video).
În ceea ce privește tehnologia Sensa HD Haptics, aici este mai subtilă decât cea din husă și căștile vibrează ușor la bass, sub bass și frecvențe joase. Aici aportul vibrației asupra imersiunii nu mi se pare la fel de mare ca cel al husei.
Autonomia bateriei a fost cam de 3-4 zile de utilizare destul de intensă cu iluminarea activată și cu tot felul de teste. Și aici din software poți să umbli prin setări și să le personalizezi.
Razer Kraken V4 Pro e o pereche bună de căști dacă vrei ceva și pentru PC, PS5 și chiar telefon. Ai putea să preiei apeluri în timpul jocurilor. Cred că merge foarte bine pe zona asta de imersiune și sună ok pentru casual gaming, însă dacă vrei ceva mai mult pentru joc competitiv sau muzică atunci trebuie să alegi altceva.
Concluzie și preț
Împreună cele două produse fac o combinație bună. Razer Freyja este disponibilă în magazine la un preț recomandat de 1300 de lei, iar Razer Kraken V4 Pro ajunge prin decembrie pe la noi și va avea un preț de vânzare de 2300 de lei. Eu mi-aș cumpăra husa acum și aș aștepta o ofertă mai bună pentru căști pe viitor.
Mi-a plăcut feedbackul haptic și sper ca tot mai mulți producător să-l implementeze nativ în jocuri. La fel cum și controllerul Dual Sense al PS5-ului aduce un plus valoare experienței de gaming, cred că și tehnologia Sensa HD Haptics face același lucru.