- 3 Iunie 2024
REVIEW realme 12 și realme 12+: pe care să-l alegi?
Sincer, nici nu mai știu unde să le încadrez că acum la midrange băgăm și telefoanele de 3000 de lei, apoi mai e un segment mid-range premium și tot așa.
Pe scurt, avem realme 12 5G cu 8 GB memorie RAM și 256 GB spațiu stocare la 1300 de lei și realme 12 + 5G cu 12 GB RAM și 512 GB stocare la 1800 de lei. În acest video o să vedem diferențele dintre cele două modele, cum se comportă în utilizarea zilnică și ce fel de poze fac. Hai să începem cu designul
Designul telefoanelor este inspirat din ceasurile elvețiene de lux, ne spun cei de la realme, și putem observa asemănarea. Ambele telefoane au modulele camerelor în centru cu lentile circulare cu peste 500 de modele de gradient. De asemenea, pe mijloc putem observa această dungă ce împarte telefonul în două. Unul are piele vegană, iar altul are un spate mat. Ambele sunt protejate împotriva amprentelor, însă recunosc că realme 12+ cu piele ecologică se simte mai bine la atingere și este o noutate să avem un astfel de design la acestă categorie de preț.
Marginile telefonului sunt din plastic, dar sunt finisate cu PVD (Physical Vapor Deposition), o tehnică utilizată în mod obișnuit la carcasele ceasurilor premium. Acest proces avansat, aplicat pe rama centrală a telefonului, imită rama metalică a ceasurilor. Asta le face să strălucească în lumină și să iasă în evidență. Dacă îți place cum arată depinde de fiecare, însă cu toți cred că putem aprecia simetria acestor telefoane.
Realme 12+ are în partea de jos sertarul pentru SIM, portul de încărcare și un difuzor, iar în partea de sus mufă pentru căști și senzor infraroșu și două butoane pe lateral. Realme 12 are și el aceleași elemente, doar că mufa de căști a fost mutată jos și sertarul pentru SIM sus. O altă diferență este că modelul plus are senzor de amprentă în display în timp ce realme 12 are senzorul inclus în butonul de pornire.
Ca dimensiuni, cele două telefoane sunt similare, dar cu mici diferențe. Într-un mod ciudat realme 12 este ușor mai mare decât versiunea plus cu un display de 6,7 inci, în timp ce modelul 12+ are 6,67 de inci. Modelul realme 12 este mai ușor la 188 de grame și mai subțire la 7,7 mm, în timp ce 12+ are 7,9 mm grosime și cântărește 190 de grame. Ambele au certificare IP54 la apă și praf, adică nu te panichezi dacă le stropești, dar nici nu faci singing in the rain cu ele.
Display-urile celor două telefoane sunt diferite și aici cred că va difiza posibili cumpărători ai acestor telefoane. Realme 12 are un panou UPS LCD cu o rată de refresh de 120 Hz și rezoluție FHD+ și cu o luminozitate maximă de 950 de niți, în timp ce modelul 12+ merge cu un AMOLED de 120 HZ, rezoluție tot FHD+, dar cu un maximum de luminozitate de 2000 de niți. Astea sunt datele pe hârtie, în realitate, telefoanele sunt foarte aproape ca luminozitate, ba chiar modelul LCD are o funcție de extra brightness pentru vizibilitate mai bună.
Unde vei observa o diferență este la nivel de culori și unghiuri de vizualizare. Realme 12+ având un ecran OLED are unghiuri de vizualizare excelente și imaginea arată la fel, indiferent cum ai privi telefonul, pe când panoul IPS LCD se întunecă seminificativ atunci când nu-l privești direct. De asemenea, modelul AMOLED are tonuri de piele mai naturale și un contrast mai ridicat, deși ambele telefoane au același balans de alb setat.
Performanță realme 12 și realme 12 +Ambele mi se par destul de frumoase și arată mai scumpe decât sunt. Personal îmi place mai mult realme 12 + datorită spatelui din piele ecologică. Există diferențe la nivel de hardware între ele? Hai să ne uităm la fiecare dintre ele și să le punem la test.
Telefoanele au procesoare de la Mediatek, construite pe 6nm, dar sunt diferite.
realme 12+ 5G are un chipset MediaTek Dimensity 7050 5G, 12 GB RAM și un spațiu de stocare de 512 GB. De asemenea, are o baterie mare de 5000 mAh, ce se poate încărca rapid la 67W și o încărcare completă se face în doar 48 de minute.
Realme 12 vine cu un procesor Dimensity 6100+ cu 8 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare. Bateria este tot de 5000 mAh, dar se încarcă mai lent, însă tot rapid, la 45 de wați, iar în 30 de minute ajunge la 50%.
Deși vorbim de chipseturi construite pe același proces de fabricație de 6nm diferențele în termeni de performanță sunt mari, modelul plus, având frecvențe mai mari pe două nuclee și un GPU mai performant. Astfel, atât în Geekbench, cât și în 3D Mark rezultatele lui realme 12 sunt la jumătate față de cele obținute de realme 12+, însă lucrurile nu sunt grave. În utilizarea normală a celor două telefoane nu prea vei observa diferențe. Aplicațiile se deschid la fel de repede, sunt responsive și foarte rar am observat mici poticniri din partea modelului realme 12.
M-am jucat puțin pe cele două telefoane în Brawl Stars și GenShin Impact și am văzut rezultate similare în ceea ce privește performanță. Aproape 60 de FPS constant în Brawl Stars și în jur de 40-50 FPS pe setări grafice low în Genshin. Totuși modelul 12+ pare să mențină acest framerate mai mai mult timp decât celălalt model și fără să se încingă.
Interesant este că acest realme 12+ are un sistem de răcire este format dintr-o cameră de vapori din oțel inoxidabil și un strat de grafit ce ajută la disipare a căldurii în șapte straturi. Genul acesta de răcire îl vezi pe telefoane mult mai scumpe. Totuși, neavând un procesor foarte puternic nu o să ai probleme cu supraîncălzirea oricum.
Software-ul este unul onest, funcțional, dar cu mult blotware, aplicații extra pe care nu le dorești și pe unele nici nu le poți șterge. Rulează Android 14 cu interfața realme UI 5 aplicată. Amândouă telefoanele vin cu opțiuni deja obișnuite de multitasking, floating windows, smart sidebar și așa mai departe.
Camere fotoDeci ai un plus de performanță cu realme 12 + însă nu este o diferență dramatică, după cum am văzut în scenariile de utilizare reală. Și la nivelul camerelor foto sunt diferențe și realme a făcut niște alegeri interesante cu aceste două modele.
Dacă ne uităm la modulele camerelor vei zice că avem câte patru camere pe fiecare, dar nu este așa. Pe modelul de bază avem 2 camere foto, un bliț și un desen, iar pe realme 12+ avem trei camere foto, un desen, iar blițul este mutat în partea de sus.
realme 12+ 5G este echipat cu primul senzor Sony LYT-600 cu OIS din segment ce permite un zoom 2x in-sensor, apoi mai include o cameră ultrawide de 8 MP și una macro de 2 MP. Camera de selfie este una de 16 MP.
Realme 12 are o cameră de 108 MP f/1.8 și un senzor pentru detectarea profunzimii de câmp de 2 MP, apoi camera de selfie este de 8 MP.
Acestea fiind zise ambele smartphone-uri fac poze corecte pentru social media cu imagini luminoase, culori puternice și detalii bune. Pentru mine, unele poze ies prea saturate, însă pentru unii dintre voi ar putea fix ce trebuie. De asemenea, niciunul dintre aceste telefoane nu excelează la a face poze HDR, sunt cam supraexpuse cu o lipsă de detalii în zonele prea luminoase. Câteodată sharpnessul este prea mare și îți dai seama că imaginile au fost făcute cu telefonul. Portretele făcute cu camerele frontale au ieșit suprinzător de bine în lumină bună cu o decupare bună de fundal a subiectului. În lumină scăzută se pierde din claritate și apare zgomotul.
Pe partea video, avem stabilizare optică pe ambele camere principale, deci vei avea filmări destul de stabile cu cele două telefoane, doar că nu excelează la acest capitol, iar cu realme 12 vei putea filma doar la rezoluție FHD, nu și 4K.
ConcluziePer total, ambele telefoane sunt capabile pentru categoria lor de preț și este clar că trăim vremuri în care telefoanele ieftine ca acestea pot satisface nevoile multor oameni și nu este necesar să cheltuim 1000 de euro pentru a fi mulțumiți de smartphone. Există o diferență de 600 de lei între cele două modele și asta se vede în specificații, camere foto, display și aspect.
Dacă-ți permite bugetul o extindere atunci te-aș sfătui să alegi modelul plus deoarece îmi place mai mult display-ul, aspectul și camerele sunt puțin mai bune. Dacă vrei doar un telefon pentru apeluri, ceva social media, facebook sau TikTok și cam atât modelul de bază este ce trebuie. Singura nelămurire este cum vor rezista aceste smartphone-uri în timp.
Realme 12+ este chiar un concurent bun și pentru celebrul Samsung A35 și ar putea fi un înlocuitor. De ce? Păi au cam display și camere foto, doar că realme are o baterie care se încarcă mai rapid și are mai mult RAM și spațiu de stocare, dar Samsung are un design ușor mai premium și acum un preț ușor mai mic, la 1500 de lei versiunea cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.
realme 12 5G în varianta cu 8GB RAM și 256GB de stocare are un preț recomandat de 1299 lei, în timp ce realme 12+ 5G în varianta cu 12GB RAM și 512GB de stocare are un preț recomandat de 1799 lei. Mersi că ai urmărit acest video și sper că ți-am fost de folos.