REVIEW Realme GT 2 sau Realme GT 2 Pro, pe care să-l alegi? 

În acest articol o să compar două telefoane recent lansate, este vorba despre realme GT 2 și GT 2 Pro, două modele cu pretenții de statut de flagship killer. Cele două telefoane sunt similare în multe aspecte, iar atunci când nu este cazul voi menționa. Să începem de la exterior spre interior și să vorbim despre design.

La nivel de aspect telefoanele sunt aproape identice, iar primul lucru pe care-l vei observa la aceste telefoane este faptul că spatele nu este din sticlă, ci din plastic. Da, GT 2 și GT 2 Pro au spatele realizat din plastic reciclat și au un aspect destul de cool și unic aș spune. Modulul de cameră este ieșit puțin din carcasă și are trei camere foto, iar lângă este un dreptunghi ieșit din relief pe care scrie realme și este semnătura designer-ului. Not great, not terrible și e posibil să-ți placă sau nu.

Părțile de sus și de jos sunt plate, în timp ce marginile sunt ingustate și ușor rotunjite. Telefoane sunt la fel de grele la 198 de grame și GT 2 este puțin mai gros la 8,6 mm față de 8,2 mm al lui Pro. Ambele telefoane au sisteme audio stereo,  încărcare prin USB-C și au Dual-SIM, însă niciunul nu are încărcare wireless, suport pentru cardSD sau mufă de căști.

Ecranele sunt puțin diferite. Ambele sunt AMOLED și oferă o rată de refresh de 120 Hz însă cel de pe Pro este mai bun prin prisma faptului că are tehnologie LTPO2 ceea ce înseamnă că rata ecranului poate cobor până la 1 Hz atunci când imaginea este statică, în timp ce display-ul GT 2 poate trece de la 60 sau 120 Hz în funcție de conținut. 

De asemenea, GT 2 Pro are o rezoluție maximă de QHD+, ajungând astfel la o densitate de pixeli de 509 ppi în timp ce GT 2 pro este doar FHD+. De asemenea, Pro-ul are un ecran puțin mai mare la 6,7 inci față de 6,6 inci și oferă o luminozitate maximă de 1400 de niți și este acoperit cu sticlă Gorilla Glass Victus, în timp ce GT 2 are doar Gorilla Glass 5 și ajunge la 1300 de niți. Ambele ecrane sunt bune pentru consum media și social media, însă un avantaj îl are Pro-ul.

Din setările telefonului am activat să-mi arate rata de refresh și am observat la GT 2 Pro cum poate scădea până la 1 Hz, însă asta mai rar. Mai des am văzut ca telefonul să coboare până la cel mult 10 Hz și urcă la 120 Hz când faci scrolling și trece la 30 Hz când te uiți la filme pe YouTube sau pe Netflix. Însă ciudat este faptul că în gaming, indiferent de jocul încercat, telefonul niciodată nu folosește rata de refresh de 120 Hz, ceea ce este foarte ciudat. 

Chiar și atunci când selectez rata de refresh constantă de 120 Hz, telefonul indică că este defapt la 60 Hz când mă joc. Am încercat asta în Oddmar, PUBG, Call of Duty, Vainglory, Alto, Odyssey și altele și peste tot am 60 Hz, mai puțin în PUBG unde urcă la 90 Hz, însă niciunde la 120 hz. Iar asta este valabil și la GT 2 care trece de la 60 la 120 Hz în browsing, dar în jocuri e doar la 60 Hz. Și da, alte telefoane precum Note 20 Ultra de la Samsung sau Xiaomi Redmi Note 11 Pro au stat la 120 Hz în aceleași jocuri. Bănuiesc că e un bug care sper să fie reparat printr-un update de software.

Display-urile sunt perforate în partea de sus pentru a face loc camerei de selfie și ambele au amprenta integrată în ecran și funcționează bine. Ambele display-uri sunt bune pentru consum de media și jocuri și sunt foarte luminoase pentru utilizarea afară fără probleme. Totuși sunetul stereo nu este grozav, și la volum maxim sunetul este distorsionat. Altă schimbare minoră la design este faptul că Pro are un buton pentru volum, în timp ce GT 2 are două. Important de reținut că niciunul dintre cele două telefoane nu are o certificare pentru rezistență la apă și praf.

Performanță: Snapdragon 8 Gen 1 vs Snapdragon 888

La nivel de specificații, cum era de așteptat, Pro vine cu componente mai bune, dar nici GT 2 nu este de lepădat. GT 2 Pro are cel mai nou și performant procesor Snapdragon, anume 8 Gen 1 pe 4 nanometri, alături de 8 sau 12 GB RAM, ce pot fi extinși cu memory boost și un spațiu de stocare UFS 3.1 de 128, 256 sau 512 GB. Realme GT 2 are vârful de gamă de anul trecut, Snapdragon 888, 8 sau 12 GB RAM și spațiu de stocare UFS 3.1 de 128 sau 256 GB. Bateriile sunt la fel de mari la 5000 mAh și se încarcă rapid la 65 de wați. Ambele vin cu Wi-Fi 6, 5G, bluetooth 5.2 sau NFC.

Uitându-ne la aceste date ne dăm seama că GT 2 Pro este mai rapid, iar asta se vede și în testele de benchmark. În 3DMark, procesorul Snapdraon 8 Gen 1 este mai rapid și a obținut un punctaj maxim de aprope 9800 de puncte, astfel realme GT 2 Pro fiind printre cele mai rapide telefoane de la acest moment, în timp ce Snapdragon 888 a avut un maxim de 5900 de puncte. În termeni mai concreți, în testele 3DMark GT 2 Pro a avut între 39 și 74 de FPS, iar GT 2 între 25 și 44 de FPS. 

Pe de altă parte, diferența este mai mică în Geekbench, unde Snapdragon 8 Gen 1 câștigă cu abia 100 de puncte la single core, însă pierde la multicore. La testele de compute, Snapdragon 8 Gen 1 câștigă detașat. Deci pare că noul procesor se descurcă mai bine pe partea grafică. 

În PCMark rezultatele sunt similare, adică ambele telefoane au obținut în jurul  a 12400 de puncte. În utilizarea obișnuită nu vei observa o diferență între ele, ambele se descurcă bine cu aplicațiile și jocurile preferate. Vei putea face multitasking fără probleme pe oricare. În jocuri, totuși, situația este similară.

În PUBG, realme GT 2 Pro a stat constant la 58-60 de fps pe setări HD și framerate extreme. În ceea ce privește căldura, dispozitivul s-a încălzit destul de tare și după 10 minute de joc muchia de sus era încinsă și sistemul indica 43 de grade celsius. În cazul lui GT 2, am avut tot 58-60 fps, însă dispozitivul nu s-a încălzit la fel de tare și era mai plăcut la atingere după 10 minute de joc, iar temperatura indicată de sistem era de 38 de grade celsius. 

În Genshin Impact, pe setări grafice high și cu limită maximă de fps de 60, gt 2 pro a avut o medie de 40 de fps, coborând chiar și până la 32 de fps, mai ales după 5-10 minute de joc când procesorul se încince și se reduce performanța. Astfel, după 5 minute GT 2 Pro era fierbinte, iar sistemul indica 45 de grade celsius. GT 2 cu Snapdragon 888 s-a descurcat mai bine și cu aceleași setări a avut o medie FPS mai ridicată spre 45-50 de fps și s-a încins mai greu. După 10 minute indica 44 de grade celsius, însă la atingere nu ardea la fel de tare ca GT 2 Pro cu 8 Gen 1.

Uitându-mă la teste și la experiența în gaming, aș spune că Snapdragon 8 Gen 1 nu rupe gura târgului. Da, în unele teste iese mai bine, însă în gaming se comportă la fel ca 888 și se încinge mai rău decât anteriorul. Asta se întâmplă pe acest terminal, dar este posibil să fie altfel pe alte terminale. 

Cum ziceam, bateriile sunt la fel și se încarcă la fel de repede, ceea ce este excelent. Ambele telefoane ajung de la 0 la aproape 100% în 30 de minute, iar autonomia este similară, adică undeva la 4 ore de screen on time. Aș spune că-l poți folosi o zi întreagă cu un regim de muncă mediu fără probleme. GT 2 Pro poate sta mai slab la acest capitol dacă folosești rezoluția QHD+. 

Camere foto realme GT 2 și realme GT 2 Pro

Și acum să vorbim despre camerele foto. Modelul Pro are două camere de 50 MP, una wide la f/1.8 cu stabilizare optică și alta ultrawide la f/2.2, iar alături este o cameră microscop de 3 MP. GT 2 are aceeași cameră principală wide de 50 MP, însă ultrawide este de 8 MP și camera microscop a fost înlocuită cu una macro de 2 MP. 

Deși au aceeași cameră principală de 50 MP, telefoanele nu fac același lucru. GT 2 Pro poate filma 8K la 24 fps, în timp ce GT 2 doar 4K până la 60 fps, ceea ce este ciudat deoarece procesorul poate duce filmare 8K, la fel și senzorul. Iar asta mă face să cred că a fost o limitare impusă pentru a crea o diferențiere mai mare între cele două modele. 

Totuși, la poze, telefoanele se descurcă la fel și rezultatul este unul destul de bun cu poze cu culori saturate, gata să fie postate pe social media. Pentru gustul meu, culorile sunt prea aprinse, tinde să facă imagini HDR, chiar și atunci când funcția este oprită, însă poate vouă o să vă placă. Se descurcă decent și în luminozitate scăzută sau seara, însă nu extraordinar. 

Portretele ies decent, iar separarea subiectului de fundal e destul de bună, însă pentru un efect mai realist ar trebui să alegi un nivel de blur mai redus, pe care-l poți regla din software înainte de a face fotografia.

La ultrawide, câștigă Pro-ul cu acel senzor de 50 MP ce face poze mai detaliate și au mai puțin zgomot în imagine decât senzorul de 8 MP de pe GT 2. De asemenea, GT 2 Pro are o funcție numită fisheye prin care lărgește și mai mult câmpul vizual pentru cadre ultrawide mai artistice, dacă vrei.

Al treilea senzor pe GT 2 Pro este cel microscop care-ți poate da posibilitatea să vezi lucrurile mai de aproape. E un trick cool, dar după cam o săptămână o să te plictisești de el și nu o să-l mai folosești. La fel am zis și la Oppo Find X3 Pro și la iPhone 13. GT 2 nu-ți permite să te apropii la fel de tare de obiecte ca Pro deoarece are un senzor macro, însă ideea e aceeași. Și acesta e inutil. Aș fi preferat un telefoto 2x pentru poze portret sau pentru situațiile în care nu te poți apropia prea mult de subiect. 

Modurile de fotografiere sunt aproape la fel pe ambele telefoane și ai night mode, street, de unde poți alege rapid dacă vrei să tragi jpg sau raw, să faci poze de 50 MP, slow-motion sau starry mode, însă PRO vine cu un mod numit 3D photo și astfel fotografiezi un om sau un obiect și telefonul face un clip scurt unde mimează mișcarea pentru un efect 3D. Rezultate mixte.

Demn de menționat este că realme GT 2 Pro te lasă să faci fotografii pe 10 biți și astfel camera captează mai multe informații și poți face un edit mai dramatic fără să pierzi la fel de mult din calitate. Într-un final, GT 2 Pro câștiga lupta camerelor, însă ambele telefoane puteau veni cu un modul de cameră mai bun.

La final, în loc să enumăr punctele pro sau contra pentru fiecare model, o să enumăr motivele pentru care ai vrea GT 2 sau pentru care ai alege GT 2 Pro.

GT 2

  • Preț foarte bun
  • Performanță bună
  • Android 12
  • Camere decente
  • Încărcare foarte rapidă

GT 2 Pro

  • Ecran LTPO 2
  • Cel mai nou procesor
  • Android 12
  • Camera microscop dacă ești pasionat
  • Filmează 8K dacă e important pt tine
  • Încărcare foarte rapidă.
  • Performanță bună
Concluzie și preț

Prețul recomandat pentru GT 2 Pro este de 3500 de lei, însă acum pe eMAG este un pachet promo cu tabletă RealMe Pad la pachet pentru 3800 de lei, iar realme GT 2 are un preț recomandat de 2300 de lei. 

Având în vedere tot ce am zis până acum și aceste prețuri aș spune că Realme GT 2 se duce în zona de best buy, iar GT 2 Pro are un preț bun luând în considerare ca are elemente de flagship ce se vând la 5000-6000 de lei, precum acel procesor, ecranul AMOLED LTPO și încărcare foarte rapidă, însă are și minusuri precum lipsa încărcării wireless, lipsa unui slot pentru card microSD sau faptul că nu are certificare de rezistență la apă.

Asta a fost tot din partea mea și sper că ți-am fost util în decizia de cumpărare și dacă vrei să mai vezi și alte clipuri asemănătoare ar fi bine să te abonezi. Pe data viitoare.



Citeste si