- 2 Februarie 2021
REVIEW Samsung Cube AX9500 - un purificator pentru București
Poluare din orașe nu o vezi, nu o simți, nu are miros și nici gust (există și excepții) sau poate te-ai obișnuit deja cu ea și drept urmare este destul de ușor de ignorat. Eu nu am alergii și nici alte probleme respiratorii, deci și mai ușor de omis.
Am testat pentru prima dată un purificator în urmă cu câteva luni, iar situația nu mi s-a părut alarmantă (poți citi review-ul aici), însă am zis să încerc și Samsung Cube, iar acesta mi-a arătat că aș cam avea nevoie de el dacă vreau să respir un aer curat.
Înainte de filtre, experiență de utilizare și altele să vă menționez câteva lucruri despre design. Samsung Cube AX9500 este un purificator destul de elegant în formă de cub și pe care dintr-o singură privire l-ai putea confunda cu un mini frigider sau cu o ladă frigorifică.
Ce îl dă de gol este faptul că are o sită în față și în spate. Prin spate trage aerul din încăpere apoi îl trece prin filtre și în scoate înapoi prin față. Purificatorul poate fi controlat prin aplicația Smart Things a Samsung, dar și manual cu ajutorul butoanelor aflate pe acesta (buton de pornire, de setarea vitezei de ventilare, de sleep, de blocare acces copii).
Purificatorul are și un afișaj LED în față unde vei putea vedea valorile înregistrate pentru PM 2.5, PM10 și gaz. Interesant este că designul acestuia permite atașarea unui alt cube peste și astfel ai un sistem de purificare a aerului mai performant. Un astfel de produs ar trebui să curețe aerul pe o suprafață de 47 metri pătrați. Deci dacă ai nevoie de și mai mult atunci poți atașa un al doilea purificator.
Cube AX9500 are un senzor Laser PM, ce monitorizează în timp real calitatea aerului, inclusiv particulele de praf ultrafine mai mici de 1 micron și un senzor de gaz, iar calitatea aerului este indicată pe telefon sau pe purificator de la 0 la 999. Valorile sub 30 indică un aer bun pentru concentrația PM10 și pentru PM1 și PM2.5 sub 15, iar ce este peste 151 în cazul PM10 calitatea aerului e slabă și peste 76 pentru PM2.5 și PM1.0.
Ca filtre, Samsung Cube AX9500 are filtru pentru praf, pre-filtru, filtru dezodorizant, HEPA și carbon activ. Adică cam tot ce ai avea nevoie la un purificator în casă. E bine că purificatorul te scapă și de mirosurile neplăcute din casă, într-o oarecare măsură. Dacă gătești curăță destul de eficient aerul, iar mirosul de țigară îl scoate din încăpere în 10-15 minute.
L-am mutat prin casă în diferite locuri să văd cum reacționează. Apropo de asta, purificatorul este destul de greu la 12 kg și ar fi fost bune rotițe pentru a-l muta mai ușor.
Ce mi-a plăcut la acest produs este faptul că orice schimbare în aer (fie că era o fereastră deschisă sau ușa de la intrare) era detectată. Prima instalare indica o calitate a aerului moderată (în sectorul 3 din București), însă o deschidere a ferestrelor indica imediat o creștere a gradului de poluare a aerului din casă.
Am testat produsul timp de trei săptămâni și în prima săptămână calitatea aerului nu a fost grozavă, dar nici critică. Ei bine, în ultimele două săptămâni, de fiecare dată când deschideam fereastra pentru a aerisi încăperea, AX9500 începe să tureze motoarele la maximum. Am văzut deseori valori de peste 150-200 indicate de acesta la doar aerisirea casei.
De asemenea, gătitul activează purificatorul și-l face să meargă la maximum, acesta detectând chiar o cantitate mai mare de gaz decât în mod obișnuit. Acesta are trei trepte de viteze (low, medium și high), dar și un mod wind free prin care se elimină senzația de vânt în încăpere. Apoi mai avem și modul sleep prin care se stinge afișajul și intră într-un mod de funcționare minimal.
Mi-ar fi plăcut să am posibilitatea să sting afișajul și să las purificatorul în modul wind free, de exemplu, peste noapte în dormitor. Dar nu pot pentru că lumina îmi deranjează somnul. Tot aici aș vrea să spun că amplasarea afișajului astfel este incomodă deoarece trebuie să te apleci dacă vrei să vezi calitatea aerului sau să te uiți pe telefon.
Din aplicație poți programa pornirea și repornirea acestuia și poți vedea când este cazul să schimbi filtrele. Apropo de asta, poți șterge și spăla filtrul unde se adună praful, însă celelalte filtre trebuie schimbate contra cost după o anumită perioadă de timp. Când? Greu de spus, iar asta depinde de mediul în care acesta este amplasat. Eu aș zice că la un an sau an și jumătate ar trebui schimbate.
Pe modul low sau wind free, nu prea auzi purificatorul, însă pe modul high devine destul de zgomotos și poate fi deranjant dacă merge multă vreme astfel.
Aceștia sunt câțiva dintre indicii cu care sunt măsurați calitatea aerului. Astfel PM1 indică particule cu dimensiunea mai mică de 1 micron (exemple - praf, bacterii, viruși), PM2.5 indică particule cu dimensiunea mai mică de 2,5 microni (exemple - polen, spori și alte particule organice), iar PM10 indică particule cu dimensiunea mai mică de 10 microni (exemple - praf, fum etc). Cum este normal, PM 10 indică și celelalte tipuri de particule adică cele mai mici de 1 micron și cele de 2,5 microni.
PM 10 este, de obicei, direct corelat cu praf de la șantiere, de pe drum etc. Cele PM 2.5 pot proveni de la mașini, incendii de vegetație, alte tipuri de emisii.
Calitatea aerului din casă după o aerisire de 20 de minute
În prezent, OMS și UE monitorizează nivelurile de PM 2.5 și PM 10 și raportează asupra efectelor negative pe care aceste particule le pot avea asupra sănătății noastre. Însă cele mai periculoase particule sunt cele mai mici de un micron deoarece pot fi inhalate și se pot depune pe plămâni, apoi în sânge și se pot răspândi la organe. În cel mai rău caz, aceste particule poate contribui la boli letale, cum ar fi atacurile de cord, cancerul pulmonar, demența, emfizemul, edemul și alte boli grave, ducând la moarte prematură, potrivit producătorului de soluții de curățare a aerului Camfil.
O întrebare pe care o primesc de multe ori este dacă purificatorul face ceva, dacă te ajută într-un fel. Am așteptat o săptămână după ce am returnat Samsung Cube pentru cum se schimbă aerul, dacă mă simt altfel, dacă o să-i simt lipsa, ca să zic așa. Iar răspunsul este nu. Nu am simțit că aerul s-a înrăutățit sau că respiram un aer mai curat când era pornit (doar în cazul mirosului se poate observa asta). Dar asta este și „șmecheria”, dacă îmi permiți să zic așa, un purificator nu are un impact direct, palpabil asupra ta, însă sunt de părere că efectul se va vedea de-a lungul anilor asupra sănătății.
Filtrul de praf după trei săptămâni de utilizare
Puncte Pro
- senisibil la schimbările din aer
- design modern și modular
- curăță aerul rapid și eficient
Puncte Contra
- afișajul
- poate fi destul de zgomotos
Samsung Cube AX9500 nu este un purificator deloc ieftin și poate că mulți nu vor considera să cumpere un asemenea produs, dar eu zic ca dacă stai în București atunci e mai bine să investești într-un purificator ca să stai mai liniștit. Acest model este disponibil în acest moment la mai mulți retaileri la un preț de 2900-3000 de lei.