REVIEW Sonos Arc - de ce ai vrea un soundbar cu Dolby Atmos

Soundbar-urile au început să înlocuiască sistemele audio complexe și pe bună dreptate: au început să fie din ce în ce mai bune și mai performante și au încorporate și tehnologii ca Dolby Atmos. Ce înseamnă acest standard audio, de ce l-ai dori, cât de mult contează în experiența cinematografică de acasă și cât de bun este Sonos Arc?

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Cu toții știm că imaginea primează atunci când vine vorba de filme, însă pentru o experiență excelentă avem nevoie și de un sunet de calitate asigurat de un sistem audio dedicat sau de un soundbar.

Arc este cea mai recentă propunere din partea Sonos pentru un sistem de tip home-cinema/smart speaker. Totodată este și primul produs al companiei care încorporează tehnologia Dolby Atmos.

Design - Sonos Arc

Prima dată când l-am scos din cutie am rămas surprins de greutatea acestuia, dar și de cât de mare este.

Are o lungime de aproximativ 115 cm și o lățime de 11,5 cm. De asemenea, e destul de înalt la 8 cm, iar dacă ai un tv cu un stand mic, soundbarul iti va acoperi din imagine. Ca să-ți faci o idee, este mai mare decât un televizor cu diagonală de 126 cm. Are un design eliptic și este acoperit aproape în întregime cu un grilaj de plastic, ce lasă sunetul să explodeze în încăpere.

În mijloc avem logo-ul Sonos și trei butoane tactile pentru pornire și oprire și controlul volumului.  Per total, Arc are un design minimalist, ce mie îmi place și care cred că se potrivește într-o casă modernă. Este disponibil pe negru sau alb.

Soundbar-ul se instalează ușor, conectându-se la rețeaua Wi-Fi. Îl bagi în priză, îl conectezi la TV și instalezi aplicația, apoi urmărești pașii de instalare. Durează câteva minute și gata.

Sonos Arc este primul soundbar al companiei care este compatibil cu standardul audio Dolby Atmos. Ce înseamnă asta și de ce ar trebui să te intereseze

Sonos nu doar că a implementat această tehnologie pe soundbar, ci a creat Arc în așa fel încât să redea cât mai fidel Atmos, prin implementarea a două difuzoare ce împing sunetul în sus.

Asta înseamnă că o parte din sunet este redat în sus pentru a se lovi de tavan ca apoi să se întoarcă la tine și, astfel să ai impresia că ești în mijlocul acțiunii. Pentru a avea parte de o experiență cinematică Dolby Atmos este chiar recomandat să fie instalați patru sau cinci sateliți  în tavan, însă deja vorbim de un sistem audio complex și costisitor.

Sunet de cinematograf la tine acasă

Sonos Arc are 11 amplificatoare Clasa-D, opt woofers pentru redarea sunetelor de medii, joase și a  vocilor și trei tweeters pentru sunetele de frecvență înaltă. Adică este îndeajuns de dotat să umple o încăpere de bloc cu ușurință. Însă, nu totul este despre volum. Cum se aude soundbarul și care este diferența pe care o face Dolby Atmos.

Vei simți atunci când vei trece de la difuzoarele TV-ului sau de la boxe stereo la Sonos Arc. Sunetul este plin, bogat, cu înalte și voci redate clar și cu un bas puternic, ce nu sună înfundat.

Când urmărești filme blockbuster ca Star Wars sau Avengers, Sonos Arc te mută din apartament direct în sala de cinema. Volumul este ridicat, basul îl vei simți în piept și exploziile vor avea loc în jurul tău, în timp ce vocile actorilor rămân clare și bine definite.

Am urmărit seriale și filme cu sunet stereo, 5.1 și Dolby Atmos, m-am jucat și am ascultat muzică de diferite genuri și am fost fericit de experiență.

Pentru a sesiza diferența dintre cele trei tipuri de sunet (stereo, 5.1 și Atmos) am urmărit mai multe secvențe din serialul The Witcher pe Netflix și se pot sesiza diferențe mari între sunetul stereo și Atmos, dar și diferențe între 5.1 și Atmos. Sunetul Atmos este mai plin, are mai multe nuanțe și te învăluiește.

Am făcut și un test pe nevăzute și am ghicit cele trei tipuri de redare de sunet. Dolby Atmos întregește experiența cinematică și crește imersiunea în timpul filmelor. Mai departe o să vă arăt cum sună Arc în timpul filmelor, dar și cum se descurcă cu muzică.

Sonos Arc funcționează și ca un smart speaker și poți reda muzică de pe Spotify, YouTube Music și alte servicii de streaming, este compatibil cu asistenții vocali Google Play și Alexa și la fel ca și la alte produse Sonos poți integra în sistem și alte produse pentru o experiență și mai bună.

De exemplu, poți adăuga un subwoofer pentru a prelua sarcina de a reda suntele joase, iar soundbar-ul poate aloca mai multe resurse pentru suntele medii  și înalte.

Sonos Arc va fi disponibil începând cu 10 iunie la un preț de 899 de euro. Un preț destul de mare pentru un soundbar, însă de acești bani primești o experiență cinematică și un smart speaker pentru muzică.

Dacă vrei un soundbar cu sunet de calitate, dar nu ești dispus să plătești extra pentru Dolby Atmos atunci poți alege Sonos Beam, care are review pe start-up.ro, ce este la jumătate de preț față de Arc.



Citeste si