REVIEW Sonos + IKEA Symfonisk: Tablourile care-ți fac pereții să cânte

În urmă cu câteva săptămâni, IKEA lansa, în parteneriat cu Sonos, o nouă adiție la gama Symfonisk. Dar de data aceasta nu vorbim despre polițe sau lămpi cu difuzor, ci despre rame pentru artă digitală cu speaker încorporat. Aceste dispozitive au ajuns și la noi la teste și am rămas profund impresionați de aceste exemple de artă modernă.

Symfonisk este gama audio smart a IKEA și, pentru a asigura cea mai bună calitate a sunetului, compania suedeză colaborează cu cei de la Sonos, cunoscuți pentru sistemele lor premium. Iar noile rame din gama Symfonisk aduc ce e cel mai bun de la ambele branduri: un design inconfundabil IKEA și o experiență audio inegalabilă, marca Sonos. Dar înainte de toate să vedem cum arată aceste tablouri sau rame audio, cum vreți să le spuneți. 

 

Design

La noi au ajuns ambele versiuni disponibile în acest moment pe piață - adică cea albă și cea neagră. Vorbim despre modele minimaliste pe care nu îți va fi, în niciun caz, greu să le integrezi într-un living sau într-un dormitor modern. Sunt un pic mai groase decât un tablou obișnuit, dar nu deranjează în niciun caz la nivel vizual - e ceva ce vei observa la montaj și cam atât. 

Montajul se face simplu, în stilul caracteristic IKEA, urmărind instrucțiunile din cărticica din cutie. Poți monta rama Symfonisk rezemată, orientată ori vertical ori orizontal, sau o poți agăța în perete, ca pe orice altă ramă. 

Cablul de alimentare este foarte lung, deci nu trebuie să-ți schimbi aranjamentul prizelor din casă, iar dacă ai un surplus, îl poți înfășura în spatele tabloului, din nou, urmărind instrucțiunile din cărticică. Cablul e alb pentru ambele variante de rame, lucru bun, având în vedere că majoritatea pereților din case vor fi ori albi, ori mai deschiși la culoare. Recunosc că mi-ar fi plăcut opțiunea ca difuzoarele să dispună și de un acumulator, care să permită reîncărcarea lor - astfel, cablul nu ar fi fost un accesoriu permanent, ci doar unul ocazional. 

În spatele ramei, pe una dintre margini, sunt trei butoane, prin care poți da play/pauză sau prin care poți controla volumul, pentru momentele când nu ai telefonul lângă tine. 

Legat de design ar mai merita spus faptul că fața ramei poate fi schimbată și personalizată - adică pânza cu model de deasupra difuzorului, arta grafică. IKEA va avea mai multe variante la dispoziție, pentru a-ți permite să integrezi și mai bine aceste device-uri în casa ta.

Revenind un pic la cablul de alimentare, dacă intenționezi să poziționezi două rame una lângă alta, poți achiziționa separat un cablu special de alimentare care le leagă între ele și, astfel, doar una dintre ele va trebui conectată direct la priză.

Iar pentru că seria Symfonisk e mai mult despre sunet decât despre aspect, să tratăm și acest subiect și să descoperim și contribuția Sonos la aceste produse. 

Experiență și calitate audio

Ramele Symfonisk se conectează la smartphone-ul tău prin aplicația dedicată Sonos, la fel ca orice alt produs al producătorului american. Sunt difuzoare WiFi, nu bluetooth, deci o conexiune la Internet este necesară pentru a le putea conecta - e unul dintre lucrurile care îmi plac mai puțin la aceste rame audio, dar revin cu detalii un pic mai târziu. 

Procesul de pairing este foarte simplu - odată ce ai băgat rama în priză vei observa un LED care clipește. Aplicația va căuta dispozitivele din apropiere, iar pentru a face conexiunea între smartphone și difuzor va trebui să activezi funcția de NFC și să apropii cele două dispozitive. La a doua ramă procesul e identic, iar după ce le-ai conectat pe ambele și le-ai desemnat poziția în casă - pentru că îți setezi camere în aplicație, pentru control smart - poți alege ca ele să funcționeze ca un sistem stereo, pentru un sunet și mai puternic. În aplicația Sonos poți alege să redai muzica pe care o ai pe dispozitiv sau poți lega orice serviciu de music streaming la care ai abonament. 

Tot controlul muzicii și al volumului se face din acea aplicație, deci nu vei putea controla difuzoarele Symfonisk ca pe niște difuzoare Bluetooth obișnuite. Doar cei cu dispozitive Apple au ceva mai multă libertate și pot inclusiv să redea sunetul filmelor prin boxele Sonos, mulțumită funcției AirPlay. Unul dintre beneficiile acestui sistem este că, spre deosebire de boxele Bluetooth care se opresc când primești un apel sau o notificare, cele de la Sonos continuă să redea muzica, ca tu să te bucuri de audiție neîntreruptă. În plus, poți conecta sistemul la Google Home sau Alexa, pentru control vocal și, evident, la alte dispozitive smart IKEA sau Symfonisk. 

Trecând la partea de sunet, aici ramele chiar strălucesc și îți dai seama că arta nu e doar la exterior, ci și la interior. Sunetul unei singure rame este suficient de puternic încât să-ți permită să găzduiești o petrecere de apartament și să-ți superi și vecinii. Și basul este foarte puternic pentru, iar înaltele sunt clare și nu distorsionează nimic nici măcar la volum maxim. Iar dacă faci ca mine și conectezi două rame Symfonisk pentru ele ai parte de o experiență audio greu de egalat fără un sistem considerabil mai voluminos. 

Am trecut prin toate genurile muzicale, iar difuzoarele sunt perfect calibrate pentru orice notă și orice sunet, deci nu am simțit nevoia să umblu la funcția de egalizator din aplicație. 

Concluzie

Per total, experiența audio este aproape inegalabilă. Și, cu siguranță, unică, având în vedere designul acestor difuzoare și modul în care ele se împletesc cu decorul casei. Sonos și IKEA au îmbinat perfect arta vizuală cu cea audio, tehnologia cu magia, pentru a realiza aceste device-uri unice care, cu siguranță, îți vor aduce living-ul și experiența muzicală la un alt nivel. 

Ramele Symfonisk vor fi disponibile începând cu data de 8 iulie și în România, iar prețul va fi de aproximativ 200 de euro. 



Citeste si