- 29 Septembrie 2022
REVIEW Sonos Sub Mini - subwoofer pentru cinema-ul de acasă
Cu toții știm că sunetul produs de difuzoarele televizoarelor nu este grozav, iar pentru a trece la următorul nivel ai nevoie de un soundbar. Pentru majoritatea asta este suficient, însă știu că mai sunt anumite persoane care ne urmăresc, ca și mine, care doresc puțin mai mult „umf”, mai multă forță care să te scoată din casă și să te trimită la cinema.
Aici intervine următoarea achiziție, un subwoofer menit să crească basul și imersiunea, iar cel mai nou produs al Sonos vrea să facă asta.
Sonos Sub MiniSonos Sub Mini este subwoofer wireless cu un design cilindric și compact. Acesta are o greutate de 6,35 kilograme, o înălțime de 30 cm și un diametru de 23 de cm. Este suficient de mare încât să fie capabil să producă un sunet pe măsură, dar suficient de mic, încât să nu arate urât în casă. Nu este evident că ai un subwoofer în cameră, iar asta e un mare plus pentru mine.
Ca și celelalte produse ale companiei, Sub Mini se conectează prin WiFi, astfel încât îl poți amplasa oriunde se potrivește și arată cel mai bine în cameră. Are un singur fir pentru curent și atât. Apropo, acesta se află în partea de jos, alături de un port ethernet, dacă dorești astfel să conectezi subwooferul. Mai are un buton pentru împerechere și resetare. Și atât.
Acesta este disponibil în două variante de culoare: negru mat și alb. Poți să faci un mix de culori sau poți să mergi pe aceeași, cum am făcut eu, în cazul de față pe negru.
Sub Mini are woofere duble personalizate de 6 inci. În interiorul cavității acustice închise ermetic, ambele woofere sunt orientate spre interior pentru a crea un efect ce neutralizează distorsiunile. Asta înseamnă că subwooferul nu bâzâie și nici nu scoate zgomote ciudate, nici la volum maxim. Am pus un pahar cu apă pe el și apa nici nu se mișcă. Difuzoarele generează o gamă de sunete joase profunde și dinamice, fără distorsiuni sau zgomot.
Conectând un subwoofer Sub Mini la un soundbar Sonos, fie el Beam sau Ray sau boxe One SL, acesta este responsabil să gestioneze frecvențele joase, astfel încât boxele asociate să se poată concentra pe mai multe frecvențe medii și înalte pentru o experiență de audiție mai bogată.
Am conectat Sub Mini cu Sonos Beam prin câteva click-uri în aplicația Sonos. Sub Mini este recomandat pentru cei care au un soundbar Ray sau Beam sau boxe One SL, însă nu neapărat și pentru cei care au un Sonos Arc, cel mai performant soundbar al companiei, care ar putea fi împerecheat mai bine cu Sonos Sub, un subwoofer mai mare și mai puternic decât acest Mini. Subwooferul funcționează imediat după ce l-ai instalat și nu mai trebuie să faci altceva, însă dacă dorești poți ajusta sunetul lui Sub Mini și poți alege redarea unui bass și mai profund sau a sunetelor înalte. Eu l-am lăsat default pentru că mi-a sunat bine de la început.
Nu poți conecta două Sub Mini între ele, această funcție fiind disponibilă doar pentru Sub Gen 3. Iar dacă ai mai multe boxe Sonos prin casă și adaugi un Sub Mini, acesta va îmbunătăți bass-ul doar din camera unde este amplasat.
De ce să cumperi un Subwoofer?Pentru a-l testa m-am uitat la filme și seriale, am ascultat muzică, m-am jucat pe PlayStation cu subwooferul conectat apoi fără și la același volum apoi am repetat anumite scene sau secțiuni.
Diferența este sesizabilă, indiferent de conținutul care rula pe ecran, iar sunetul a căpătat mai multă nuanță și a devenit mai profund. Evident, frecvențele joase sunt redate acum de subwoofer, iar soundbarul se ocupă de medii și înalte, eliberând putere de procesare pentru a scoate un sunet și mai bun. Când m-am uitat la noul serial Star Wars Andor și o navă a trecut pe deasupra apoi a aterizat la câțiva metri de cameră am simțit ca și cum ar fi fost lângă mine.
Am folosit Sonos Beam și Sub Mini într-o cameră de cam 18 metri pătrați, iar acest sistem va umple spațiul fără nicio problemă. Pentru o experiență de cinema nu este nevoie să crești volumul mai mult de 50%. L-am dat și la maximum și cred că m-au auzit toți vecinii de pe stradă.
M-am jucat pe PlayStation și am renunțat la căști, iar experiența a fost una cât se poate de imersivă, iar jocuri blockbuster precum The Last of Us Part 1 sună mai bine ca niciodată și nu doar vei auzi focurile de armă, ci le vei simți, iar vocea lui Joel devine și mai plăcută și mai adâncă.
Am ascultat și muzică și am trecut prin mai multe genuri muzicale și prin playlist-ul meu de melodii pe care-l folosesc când testez căști sau sisteme audio, listă unde am melodii de nuanțe diferite menite să testeze sunetele joase, înaltele, vocea și instrumentalul. Beam făcea o treabă bună oricum la acest capitol, dar Sub Mini adaugă mai multă profunzime, mai mult bass, fără să acopere restul melodiei.
Un subwoofer nu este esențial pentru un sistem home theater entry level. Ai luat un soundbar bun precum Beam și ești rezolvat pentru 90% din situații, însă dacă mai dai petreceri sau să organizezi movie nights cu prietenii atunci ți-l vei dori. E ca acel ingredient secret din bucătărie care separă o mâncare de bucătar de una de chef.
Adăugarea lui Mini la Beam face o diferență destul de mare, în opinia mea, iar dacă vrei mai mult de la sistemul tău actual atunci merită investiția. Acesta va fi disponibil începând cu 6 octombrie, la un preț de 2.499 de lei.