REVIEW Sony Bravia 8 - cel mai bun TV din 2024 pentru filme?

Sony Bravia 8 este televizorul OLED pe care Sony îl pregătește pentru iubitorii de cinema. Noi l-am testat și-l recomandăm, dar cu două condiții.

Îți plac filmele? Vrei să aduci experiența de cinema la tine acasă? Un televizor OLED este un prim pas în direcția potrivită. Sony Bravia 8 poate fi o recomandare ușoară pentru asta, uimește prin imagine, contrast și acuratețe, dar are și două minusuri de care trebuie să știi înainte să-l cumperi.

Alături de acest televizor am folosit și această „ciudățenie”, care promit că o să vă placă sau pe care măcar să o găsiți interesantă. Vine review curând.

Cum am zis într-un video anterior, Sony a simplificat denumirile și avem Bravia 7 care e miniLED, pentru care avem review, Bravia 8 OLED și Bravia 9 care e tot miniLED, dar mai bun.

Anul acesta am mai testat un OLED de la LG, anume C4 și a fost excelent, însă Bravia 8 ar putea fi chiar mai bun, la nivel de calitatea imaginii. Nu le-am avut unul lângă altul să le compar direct, dar îmi plac mai mult culorile Sony și calibrarea făcută în serviciile de streaming. Urmează să testăm și modelul de top OLED de la Samsung, așa că intrați pe technolust.ro să vedeți când publicăm și acel review.

Design Bravia 8

Bravia 8 are cam același design cu Bravia 7, adică unul minimal, simplu și elegant și cu opțiunea de a pune picioarele la două distanțe și la două înălțimi diferite. Asta înseamnă că poate fi folosit în mai multe scenarii, cu sau fără soundbar. Spre deosebire de LG C4 și alte monitoare OLED, acesta nu este foarte subțire și are o grosime uniformă de sus până jos. 

C4-ul era foarte subțire și gros doar la bază unde avea porturile și baza. Sincer, îl prefer pe cel Sony deoarece e mai ușor de manevrat și nu riști să-l spargi apăsând mai tare pe display. 

Nici anul acesta, nici pe acest model, Sony nu ne ajută cu mai multe porturi HDMI 2.1. Are doar două, dintre care unul este eARC. Pentru cei cu mai multe console sau dispozitive HDMI 2.1, aceasta poate deveni o limitare. De exemplu eu am un soundbar conectat la eARC și o consolă, dacă aș vrea să mai leg o altă consolă sau un PC n-aș avea ce face decât să scot soundbarul. Altfel aici sunt obișnuitele porturi HDMI, UBS, cablu, ethernet și așa mai departe. Standard. 

Ce trebuie să știi despre televizoarele OLED

După cum probabil știți, dar țin să mai menționez, tehnologia OLED de pe Sony Bravia 8 oferă un contrast aproape infinit, cu negru perfect deoarece pixelii se aprind individual. Este tehnologia de preferat de iubitorii de filme și gaming. 

Totuși, ca toate ecranele OLED, Sony Bravia 8 este susceptibil la efectul de „burn-in” pe termen lung dacă este expus la imagini statice pentru perioade lungi. Aceasta poate fi o problemă pentru utilizatorii care folosesc televizorul ca monitor de PC sau urmăresc canale de știri cu logo-uri fixe pe ecran 24 din 24. Și acest model are două tehnologii pentru a combate asta pixel shift și pixel refresh, pe care vi le recomand să le folosiți ca să țineți televizorul cât mai mult. 

E ceva de care să ții cont, dar eu personal nu cred că o să fie o problemă pentru cineva cu un consum normal și variat. 

Modelul de față este cel de 55 de inci sau de 139 cm și, bineînțeles, rulează Google TV. Setupul a fost făcut rapid și simplu și interfața este cea obișnuită. Se mișcă bine, totul e fluent și Google TV cred că oferă o experiență bună de consum tv. Ai unele aplicații preinstalate și ce nu ai le găsești în Play Store. De asemenea, include Sony Pictures Core pentru streaming de înaltă calitate, ideal pentru cei care doresc o experiență home cinema. Practic, aici găsești filme de la Sony Pictures la cea mai înaltă calitate. Am văzut câteva și chiar arată bine, însă nu sunt foarte multe și se actualizează greu. 

Calitate imagine Bravia 8

Modelul are un ecran OLED 4K cu rată de reîmprospătare de 120Hz, compatibil cu formatele HDR10, HLG și Dolby Vision pentru gamă dinamică înaltă, ceea ce asigură culori și contraste vibrante și realiste. 

Tehnologia XR Triluminos Pro îmbunătățește acuratețea culorilor, acoperind până la 99,1% din gama de culori DCI-P3, în timp ce XR Contrast Booster 15 optimizează luminozitatea pentru o performanță HDR îmbunătățită, având aproximativ 10% mai multă luminozitate față de seria anterioară A80L

Acum să vorbim despre ce este mai important - imaginea. Pentru că este un TV OLED, automat Bravia 8 are un contrast fantastic, negru profund și culori vibrante, dar naturale datorită procesorului XR Cognitive, care optimizează imaginea pentru detalii impresionante în 4K. Am urmărit filme și seriale de pe platformele de streaming pe timp de zi și pe timp de noapte și am fost impresionat de imagine. Televizorul afișează o imagine excelentă cu multe detalii, fără zgomot, culori bune, indiferent de situație. 

Ce-mi place la televizoarele Sony este că producțiile Netflix, Amazon Prime, Sony Pictures Core sunt calibrate precum a fost intenția creatorilor. Despre asta am vorbit mai pe larg în review-ul pentru Bravia 7. Deci ceea ce vezi pe ecran este ceea ce a vrut regizorul, directorul de imagine. Pentru un iubitor de cinema ca mine asta este important. Apoi mai există calibări IMAX Enhanced și Dolby Vision. 

Astfel nu prea am simțit nevoia să umblu prin setări decât să scad din ceea ce Sony numește Motion - eu l-am scos de tot pentru că nu-mi place deloc, deși este activat chiar și în presetările precum Cinema. Însă chiar și așa ai un control bun asupra imaginii și dacă te pricepi sau vrei poți să schimbi felul în care sunt afișate culorile în funcție de aplicație sau la nivel general. 

De asemenea, unghiurile de vizualizare sunt excelente, deci și cei care vor sta la margine pe canapea vor vedea bine. Ecranul nu este mat și există reflexii, dar luminozitatea este destul de ridicată încât să mai estompeze din ele. Pe mine nu m-au deranjat, dar, ce-i drept, în perioada asta nici nu am avut multă lumină naturală puternică în încăpere. N-ar trebui să ai o problemă decât dacă-l pui cu fața la fereastră.

Revenind, am urmărit și canale TV și meciuri de fotbal. Pe canale imaginea nu arată grozav, dar e utilizabilă, însă meciurile au fost ok. Aici am folosit modul standard de vizionare și mișcările au fost fluide, culorile aprinse și cu un ton mai rece în imagine. Există și modul vivid, dar pentru mine e mult prea vivid și nu am putut urmări astfel filme sau emisiuni TV. 

Pe partea audio Bravia 8 vine cu niște elemente interesante. Capabilitățile audio includ suport pentru Dolby Atmos și DTS, cu sistemul Acoustic Surface Audio+ care folosește chiar ecranul pentru a emite sunet, creând o experiență audio mai bună. Apoi mai există și funcția Voice Zoom 3 care îmbunătățește, de asemenea, claritatea vocală.  Poți să-l folosești așa, sună ok. Dar totuși, dacă ai cheltuit bani pe un tv OLED high end atunci ar trebui să investești și într-un mic sistem audio sau măcar un soundbar deoarece contribuie la experiența de cinema. 

Gaming & concluzie

Pe partea de gaming, spuneam că TV-ul include patru porturi HDMI, dintre care două sunt HDMI 2.1. Deci acestea suportă rezoluții de 4K la 120Hz și VRR (rata variabilă de reîmprospătare). Am pus consola PS5 și am testat câteva jocuri. 

Astfel, timpul de răspuns este aproape instantaneu, iar lag-ul este insesizabil. Este o opțiune bună și pentru gameri care au console de nouă generație, însă trebuie să țină cont de acea limitare de porturi HDMI 2.1 Există și funcții dedicate pentru gaming, dar acestea sunt minimale, însă utile în ceea mai mare parte. 

Deci la final, după două săptămâni de utilizare, pot spune că  Sony Bravia 8 combină tehnologiile de procesare a imaginii de înaltă calitate ale Sony cu display-ul OLED de top, fiind potrivit pentru utilizare mixtă, precum gaming și vizionarea de filme. Aici cu acel asterisc menționat anterior.

Totuși, comparativ cu alte branduri precum LG, Bravia 8 are un preț mai ridicat și nu este neapărat justificat. De exemplu, acel LG C4 de 55 de inci acum este 5300 de lei la eMAG, în timp ce acest model este 6999 de lei. E mai bun Sony-ul decât LG-ul? Pentru filme aș zice că da, merită 1700 de lei în plus? Aș zice că nu. C4 e mai potrivit pentru gaming și cu diferența de bani poți să-ți iei un soundbar. 

 

Dacă mi-aș dori ceva pe viitor de la Sony asta ar fi să mai regleze prețurile pentru că produsele lor sunt bune și ar merita mai mulți clienți. Mersi că ne-ai urmărit până la final și nu uita să te abonezi dacă vrei să vezi și alte review-uri. 



Citeste si