- 21 Februarie 2023
REVIEW Sony WH-CH520 și WH-CH720N - căști wireless accesibile
Pe rând vorbim despre fiecare în parte pe mai multe categorii precum design, funcționalitate, sunet sau preț.
DesignCum spuneam, modelul 520 este unul on ear, iar 720 over-ear. Acesta este primul mare element diferențiator între cele două modele. 520 vine direct pe ureche, în timp ce 720N învăluiește urechea, fără să pună presiune pe ea. Felul în care e construită casca influențează mult confortul, dar și calitatea sunetului. Eu le prefer pe cele over-ear deoarece mi se par mai confortabile și oferă un sunet mai bun, care te învăluiește. Am purtat căștile 520 timp de 60 de minute și după simțeam un mic inconfort în zona urechilor. Nu vin foarte strâns și buretele este destul de moale, însă tot există o presiune asupra urechilor. Acum depinde de tine cât de mult îți place asta.
Ambele perechi de căști sunt wireless și realizate din plastic și vin în această culoare de alb. Alb-gri. Sunt foarte ușoare și această culoare mi se pare că le dau un aspect premium, deși nu sunt. Evident, 520 sunt mai mici și mai ușoare și abia le simți la gât atunci când le porți. Aici toate butoanele sunt puse pe cupa dreaptă. Avem buton de power/împerechere și două butoane pentru controlul volumului și al melodiilor, dar și un microfon și un port de încărcare USB-C.
Apropo de încărcare, Sony ne spune că 520 promite o autonomie de până la 50 de ore, adică vreo 10 zile de autonomie dacă le folosești timp de 5 ore pe zi. Banda este extensibilă și în partea de sus este capitonată cu burete, însă nu foarte mult și învăluit cu piele sintetică. Căștile se pot învârti cu buretele în sus pentru un confort mai mare atunci când le porți la gât.
720N sunt ceva mai mari și mai grele, dar nu cu mult, având o greutate de 192 de grame. Banda acestora este și ea extensibilă, dar mai solid construită și cu o capitonare mai generoasă. Aceeași piele sintetică este pe bandă și pe cupe. Autonomia promisă pentru acestea este de 35 de ore de ascultare.
Acestea imită designul căștilor flagship ale Sony, adică WH-1000XM5. Ai microfoane pentru anularea zgomotului de fundal pe ambele cupe, iar butoanele sunt împărțite pe fiecare în parte. Pe cupa stângă avem butonul de pornire și împerechere, portul de încărcare și o mufă jack pentru conectarea pe fir, dar și un microfon pentru apeluri.
Pe dreapta avem un buton care trece de la modul de anulare al zgomotului de fundal la cel ambiental și trei butoane pentru controlul muzicii și al volumului. Și acestea se învârt spre exterior atunci când le pui la gât.
FuncționalitateÎn trecut un lucru care nu-mi plăcea la căștile Sony era faptul că nu aveau conexiune multipoint. Sony a luat aminte și a introdus funcția nu doar pe modelele mai scumpe, ci și pe cele mai ieftine precum acest WH-CH520. Ce înseamnă conexiune multipoint și de ce e utilă? Înseamnă că o pereche de căști poate fi conectată la două dispozitive în același timp și trecerea de la unul la altul e foarte facilă. E utilă o asemenea funcție deoarece ai putea asculta muzică pe laptop și atunci când îți sună telefonul ai putea prelua apelul direct pe căști, fără să mai fii nevoit să le dai jos.
Așadar, ambele modele de astăzi au conexiune multipoint. Și felicit Sony pe această cale. Ambele modele folosesc Digital Sound Enhancement Engine sau DSEE care contribuie la redarea unui sunet de calitate. DSEE e disponibil și pe modelele scumpe ale japonezilor.
Modelul 720N vine cu ceva în plus: un sunet mai bun și anularea zgomotului de fundal datorită cipului Integrated Processor V1 și tehnologiei Dual Noise Sensor. Procesorul V1 contribuie la reproducerea detaliilor sunetului cu o distorsiune minimă și ajustează sunetul în așa fel în care să fie unul natural. Anularea zgomotului este bine venită și reduce zgomotului monoton creat de metrou la un zumzet pe care abia îl mai auzi. Le-am comparat și cu WH-1000XM3, fostul flagship din 2019 și bătrânul face o treabă ceva mai bună, reducând și mai mult zgomotul. Căștile 720N au și cu ambient noise și astfel microfoanele captează sunetul din jur și-l redă, astfel încât să auzi dacă cineva vorbește cu tine atunci când le folosești la birou.
Sunet și microfonLa nivel de experiență de audiție, 720N oferă un plus de calitate, iar sunetul este mai plin și are ceva mai mult bas decât 520, fără să compromită înaltele sau vocile. Analizându-le pe fiecare în parte, ambele sună bine și își fac treaba mai mult decât onorabil când vine vorba de muzică sau filme. Ambele oferă un volum mare și nu vei mai auzi zgomotul din jur.
Dacă totuși ții la auzul tău și vrei să păstrezi volumul sub 80db atunci cu 520 vei mai auzi zgomotele din jur, însă aproape deloc cu 720N deoarece ai și anularea zgomotului de fundal.
Ambele căști au scurgeri de sunet dacă asculți la maximum într-o încăpere liniștită. Într-un mediu zgomotos precum transportul în comun nu o să ai problema asta.
Căștile sună bine pentru categoria de preț din care fac parte, nu distorsionează și oferă un volum mare. Am efectuat și apeluri telefonice cu căștile și totul a mers bine. În continuare o să introduc o mostră de sunet captat de microfoanele căștilor. (vezi video)
Preț și concluzieAcestea fiind zise cred că este timpul să dezvăluim prețul acestor perechi de căști și să tragem o concluzie.
Modelul WH-CH720N este disponibil pe negru, albastru și alb din martie a anului și au un preț recomandat de 650 de lei. Modelul WH-CH520 este disponibil pe negru, albastru, alb și bej tot luna martie la un preț recomandat de 280 de lei.
Personal, aș alege modelul 720N în ciuda faptului că are un cost dublu față de 520 deoarece aduce un plus de funcționalitate precum anularea zgomotului de fundal, un confort mai mare in cazul meu, un sunet puțin mai bun și vine cu posibilitatea de a le folosi pe fir. Pe de altă parte, dacă ești interesat doar de autonomie mare, portabilitate și un preț mic atunci 520 pot fi o alegere bună.