REVIEW XGIMI Horizon Ultra - proiector 4K cu Dolby Vision

XGIMI Horizon Ultra este un proiector high-end pentru iubitorii de filme care vor să-și facă cinema la ei acasa.

Astăzi vorbim despre un proiector pentru cinema la tine acasă. Mulți dintre noi alegem un televizor și încercăm să luăm unu care să fie bun la toate și să-l punem în sufragerie. 

Dacă ai un perete liber și ai pasiune pentru cinema atunci un proiector ca acesta de la XGIMI ar putea fi excelent pentru o cameră de gaming/cinema și distracție în general. De ce? Pentru că este 4K, are Dolby Vision, suport pentru conținut 3D, luminozitate ridicată, sunet puternic și funcții inteligente. 

În urmă cu ceva timp am testat XGIMI Halo, un proiector portabil destul de mișto, dar cum am zis și în review nu este un proiector pentru cinema: nu e suficient de luminos pe timp de zi și are doar rezoluție FHD. Acela poate fi folosit ca un înlocuitor de TV și ca sursă de distracție atunci când pleci de acasă. Ei bine, Horizon Ultra e mult mai mare, nu este portabil și este menit să fie folosit într-un spațiu dedicat. Deși și acesta poate fi mutat ușor dintr-o cameră în alta sau dintr-o locuință în alta, dar nu are o baterie încorporată. 

De obicei, proiectoarele sunt de tip laser sau cu lampă LED, XGIMI Horizon Ultra este un proiector de tip longthrow cu tehnologie hibrid laser+lampă, asta înseamnă că aduce beneficiile ambelor tehnologii: acuratețe culori, luminozitate, contrast ridicat. Are rezoluție 4K și difuzoare puternice certificare Harman Kardon, dar mă grăbesc și înainte de specificații și imagine, vreau să ne oprim puțin asupra designului acestuia deoarece chiar merită. 

Videoproiectorul este, în opinia mea, foarte frumos cu acest aspect retro și are o construcție foarte premium. De fapt, și experiența de unboxing a fost una foarte premium și dacă nu te uitai pe etichetă puteai zice că ai de-a face cu un produs Apple. Tot în cutie am văzut și cel mai mare acumulator pe care l-am văzut la un produs de consumer…cred. E huge. Dar măcar e în culoarea proiectorului. Apoi mai este această telecomandă care este plăcută la atingere, din aluminiu și are toate butoanele de care ai nevoie. 

Revenind la proiector. Poate te întrebi, unde e lentila, obiectivul? Fii atent aici…se glisează această parte și se dezvăluie lentila. Iar când stingi proiectorul se retrage. Hai că e foarte cool. Asta este foarte bine deoarece vrei să protejezi lentila, să nu o zgârii mai ales atunci când transporți proiectorul. În față avem acest material textil foarte plăcut la atingere, iar pe lateral piele ecologică. 

Proiectorul este destul de greu, dar stă ok pe acest trepied, care este unul destul de firav. În spate are toate porturile și avem parte de o selecție destul de bună cu: port de alimentare, port ethernet pentru conectarea prin fir la internet, două porturi USB 2.0, două porturi HDMI, dintre care unul eARC pentru conectarea la un soundbar, dacă vrei deși nu este nevoie deoarece difuzoarele încorporate fac o treabă excelentă. Mai avem un port optical audio, mufă de căști și butonul de power.  Asta înseamnă că poți lega la el un HDD extern, un Chromecast sau Apple TV, un PS5 și așa mai departe. 

Fiind un proiector de tip longthrow este cel mai bine amplasat la o distanță mai mare de perete, dar are și o chestie mișto, zoom optic. Așa că poți să reglezi imaginea după cum dorești tu. Mai mică, mai mare. Cea mai mică imagine 40 de inci, iar cea mai mare ajunge la 200 de inci. Deci spațiu să ai că acest proiector te rezolvă. Pentru cele mai bune rezultate îl pui pe un trepied, suport în spatele camerei. Eu l-am folosit cel mai mult în dormitor, lângă pat și ecranul se întidea pe aproape tot zidul din fața mea. Deci dacă nu ai un ecran pentru proiecție merge foarte bine și pe zid, ba chiar are o funcție de corecție automată a culorilor dacă proiectezi pe un zid colorat. Tot la funcții inteligente, proiectorul are auto keystone și autofocus, ceea ce înseamnă că se ajustează automat cu fiecare mișcare.

O altă setare care-mi place este faptul că proiectorul detectează dacă cineva trece prin fața lui și se întrerupe proiecția pentru a proteja ochii celui care s-ar uita în lentilă. 

XGIMI Horizon Ultra, la fel ca toate proiectoarele, se pretează cel mai bine la utilizarea nocturnă sau într-o cameră întunecată, însă acest proiector este utilizabil și pe timp de zi datorită faptului că are un mod numit turbo light prin care crește luminozitatea, dar scade automat și mărimea proiecției. Apoi mai există un mod numit high power mode, dar nu-l recomand deloc deoarece proiectorul devine foarte zgomotos, iar imaginea primește o tentă de verde. În celelalte moduri nu-l auzi. 

Altfel dacă tragi draperiile sau dacă te uiți noaptea nu o să fie nicio problemă. Poți scădea intensitatea luminoasă sau poți bifa o opțiune pentru reglarea automată în funcție de mediul înconjurător. Deci luminozitatea este bună. Cum este imaginea?

Horizon Ultra are suport pentru rezoluție 4K, HDR și Dolby Vision. Asta înseamnă că filmele și serialele HDR arată fantastic pe un ecran mare care acoperă aproape tot zidul din fața ta. Are diferite setări pentru imagine, iar când dai play la filme cu Dolby Vision imaginea este calibrată automat. Imaginea e sharp, are detalii, contrastul este bun, destul de mare, iar culorile sunt aprinse și vii. 

Am urmărit tot felul de filme pe proiector de la blockbustere precum Planeta Maimuțelor la cele mai liniștite precum The Taste of Things. Am văzut seriale noi și vechi și m-am jucat pe PS5 și experiența de consum a fost una excelentă. Indiferent de ce conținut alegi să urmărești pe acest proiector eu cred că vei fi mulțumit. Dacă ai o cameră întunecată precum la cinema atunci vei avea parte de o experiență și mai bună. 

Mi-am luat și o pereche de ochelari 3D și am încercat și această funcție a proiectorului și filmele arată bine. Nu am fost neapărat dat pe spate de această funcție, dar poți să-ți creezi cinema la tine acasă și nici nu plătești o avere pe nachos. Din punctul meu de vedere, problema cu 3D-ul este că nu prea există filme 3D pe platformele de streaming și trebuie să faci un efort să găsești filme 3D. Dar dacă vrei și există voință se poate și pe XGIMI Horizon Ultra. 

Sunetul este unul foarte bun și este certificat Harman Kardon și va fi mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor, însă are și un port HDMI (eARC) și un port audio optic dacă dorești un sunet și mai bun. Dar, repet, cum e acum e excelent. 

XGIMI Horizon Ultra are ca sistem de operare o versiune mai veche de Android TV care se mișcă foarte ok și răspunde bine la operațiuni și majoritatea aplicațiilor funcționează bine. 

De menționat aici că aplicația Netflix nu se împacă bine cu proiectoarele și Horizon Ultra nu este certificat pentru streaming pe Netflix, ceea ce înseamnă că nu vei putea folosi aplicația americanilor, însă pentru a rezolva asta poți să conectezi la proiector un Chromecast, Apple TV și alte asemenea produse. Altfel pe proiector rulează fără probleme Max, Disney Plus, Amazon Prime și altele.  Ca și în cazul lui Halo Plus și pe acestea poți să faci casting de pe telefon și să pui muzică fără pornești proiecția. 

Și acum ne îndreptăm spre finalul acestui review și e timpul pentru concluzie și preț. Mulți dintre voi veți fi dați pe spate de prețul acestui proiector care la o prima auzire e mare. Costă acum 9500 de lei. Nu închide puțin și lasă-mă să-ți explic de ce nu e chiar atât de mult.

În primul rând, e un produs de nișă, pentru pasionații de cinema. În al doilea rând, adună foarte multe elemente cheie precum 4K, 3D, Dolby Vision, lucruri pe care nu le găsești la alte proiectoare sau le găsești pe alte modele, dar sunt și mai scumpe. De exemplu, The Premiere de la Samsung are același preț dar nu are Dolby Vision, nici suport pentru conținut 3D, iar imaginea se întinde la maximum 130 de inci. 

Epson Home Cinema 5050UB este cam 3000 de dolari și e urâțel. O alternativă validă ar putea fi BenQ TK700STi care este puțin mai ieftin la aproape 8000 de lei

Într-un final, Horizon Ultra ar cam putea să-ți înlocuiască televizorul, fără să-ți ocupe un spațiu mare în casă deoarece are Android TV, Wi-FI, bluetooth sau ar putea fi o soluție pentru propria sală de cinema.

Sunt conștient că nu este un produs ieftin și poate e văzut de unii dintre voi ca un moft, însă după această perioadă de test pot spune că e un produs foarte bun pentru cei care vor să-și facă un spațiu dedicat vizionării de filme 2D, 3D și la o calitate foarte bună. Mai rămâne doar să-ți faci -un bol mare cu nachos sau popcorn și ești gata. 



Citeste si