- 12 August 2020
REVIEW Xiaomi Air Purifier 3H - ai nevoie de purificator acasă?
Înainte să trecem la produs în sine, cred că ar fi bine să fac o scurtă introducere legată de purificarea aerului și ceea ce face un purificator.
În primul rând, un purificator este un dispozitiv format dintr-o carcasă, un filtru, ventilator și un senzor. Aparatul trage aer în interior, îl trece prin filtru, particulele sunt prinse de acesta, apoi aerul curat este redat înapoi în cameră. Este un aparat simplu, dar care poate avea un impact mare asupra calității vieții tale.
Există mai multe tipuri de purificatoare în lume, însă cel mai întâlnit este cel cu filtru HEPA. Xiaomi Air Purifier 3H este un purificator cu un filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air / High Efficiency Particle Arrestance).
Ce fel de particule poate curăța un astfel de purificator?Un astfel de filtru HEPA poate opri particule cu o dimensiune de până la 0,3 microni. De aceea polenul este eficient oprit de purificator, dat fiind faptul că o granulă de polen are o mărime de aproximativ 10 microni.
De asemenea, un purificator poate atrage și firele de păr ale animalelor, dacă sunt suficient de mici și dacă se află în aer. Pentru a elimina părul acestora este recomandată aspirarea, spălarea etc.
Smogul poate fi curățat de un astfel de aparat, dar nu în totalitate din cauza faptului că acesta conține și alte molecule ce sunt prea mici pentru a fi captate de filtru.
Particulele de praf sunt capturate cu ușurință de filtru, la fel și particulele de fum, dar nu și mirosul. Important de știut, mai ales în perioada asta, este că un purificator nu va elimina virusurile din aer.
Cum arată și cum funcționează Xiaomi Air Purifier 3HTot timpul am apreciat estetica produselor Xioami pentru casă. Sunt produse care arată bine, cu un design minimalist și se potrivesc în locuințele moderne din prezent. Frumos și simplu și fără să te coste o avere, un fel de IKEA al electrocasnicelor.
Purificatorul este alb cu un gradient spre negru în partea de jos. Are un display mic circular și în partea de sus este un ventilator mare care împinge aerul afară, în cameră. În spate se apasă pe o clemă de plastic și se poate scoate filtrul. Chiar și firul gri este unul care pare a fi de calitate. Filtrul este foarte ușor de instalat și de schimbat. La cât timp schimbi filtrul? Depinde de zona în care stai și de cât de poluată este. Xiaomi recomandă o schimbare odată la 6 sau 12 luni.
Cu acest aparat poți folosi și un filtru Antibacterial, dar și unul anti-formaldehide (Produs gazos obținut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, întrebuințat la fabricarea rășinilor, a unor coloranți, medicamente, explozive, tananți, ca dezinfectant).
Filtrul din acest aparat are trei straturi. Primul strat al filtrului HEPA al Purificatorului de Aer Xiaomi Mi 3H (prefiltrul pentru animale de companie) elimina particulele mari, cum ar fi părul si praful. Al doilea strat înlătură particulele de dimensiuni la nivelul micronilor. Al treilea strat (filtrul de carbon) absoarbe substanțele nocive pentru corpul tău, precum formaldehida.
Eu stau în sectorul trei din București, într-o zonă liniștită ce nu este frecventată de multe mașini și am fost curios să văd ce indică senzorul pentru particule. A pornit cu o valoare de 0,09, apoi de-a lungul testului a fluctuat între 0,03 și 0,15. Și am avut cazuri rare în care senzorul a indicat 0,35 sau 0,40. O valoare până în 0,75 este considerată excelentă și ai parte de un aer cât se poate de bun.
Ca să văd dacă-l pot face să lucreze mai din greu, am pulverizat deodorat și fixativ de păr lângă el și valoarea indicată de senzor a crescut imediat la 0,30-0,40. Însă cea mai mare creștere am văzut-o atunci când am aprins o lumânare lângă el și a crescut imediat la 384.
Pe micul display mai sunt indicate temperatura, umiditatea și treapta la care funcționează purificatorul. Aparatul funcționează la trei nivele de viteză pe care le poți schimba din aplicație sau prin apăsarea unui buton. Eu l-am ținut pe modul automat sau pe modul de noapte. În modul normal de utilizare aproape că nici nu-l auzi, însă pe treapta doi sau trei devine destul de zgomotos, cu toate că nu mi imaginez să-l folosești astfel decât în situații particulare și doar pentru câteva zeci de minute.
Acest model poate purifica aerul din încăperi de până la 45m², deci este excelent pentru garsoniere sau apartamente cu două camere. Dacă ai un apartament mai mare și vrei aer curat peste tot trebuie să-ți iei mai multe purificatoare sau unul mai puternic și mai mare.
Ecranul este unul luminos și ușor de folosit și poate fi oprit prin apăsarea unui buton pe purificator sau din aplicație.
Apropo de asta, aplicația este una curată și arată bine, dar mi-aș fi dorit să văd mai multe informații despre calitatea aerului. De exemplu, aș fi vrut să văd cum a evoluat calitatea aerului pe o anumită perioadă de timp.
Are purificatorul un efect asupra calității vieții? Merită să-l cumperi? E greu să cuantifici efectul unui astfel de produs, deoarece nu ai date concrete cu care să lucrezi cum e cazul unui router sau al unui procesor (unde vezi cu ochii tăi viteza îmbunătățită), iar eu în cele două săptămâni de utilizare nu am simțit că mi-a îmbunătățit atmosfera în locuință, însă trebuie menționat și faptul că nu am alergii. Probabil o persoană alergică la polen, ambrozie sau alte lucruri ar putea resimți mai bine efectul unui purificator de aer.
Alte persoane au mărturisit că folosind un purificator de aer strănută mai rar și că dorm mai bine.
Chiar dacă eu nu am simțit, în definitiv, un efect benefic al unui purificator de aer aș merge pe principiul mai bine să-l ai decât să nu. Un aer fără praf, polen și alte particulele este mai sănătos decât unul poluat, iar dacă dispui de un buget pentru așa ceva Xiaomi Air Purifier 3H ar putea fi potrivit pentru tine.