- 23 Aprilie 2020
ROCA Investments: ”Căutăm companii potrivite noii realități economice”. Discuții inițiate cu o serie de noi companii
În cadrul unei conferințe care a avut loc online, oficialii ROCA au precizat faptul că au avut în 2019 un randament al investițiilor de 57%, ROCA Investments ajungând să fie evaluată la o valoare cu 74% peste cea de la înființare, în 2018.
Creșterea înregistrată confirmă modelul de business ROCA Investments, bazat pe o granularitate a portofoliului și o diversificare a domeniilor de activitate, care asigură o bună profitabilitate per ansamblu.
Performanța ROCA Investments dovedește că soluțiile de equity și management sunt vitale pentru companiile care traversează un impas, precum și că acest impas poate fi transformat într-un avantaj cu instrumentele potrivite.
Randamentul investițiilorROCA Investments a pornit la drum în 2018 cu un capital de 4,5 mil. euro. În primul an a realizat trei tranzacții și și-a majorat capitalul la 12,8 mil EUR. În anul 2019, ROCA Investments a încheiat alte cinci noi tranzacții. Conform raportului de evaluare întocmit de către de evaluatorul independent certificat ANEVAR Veridio, pe baza datelor înregistrate la finalul anului trecut, valoarea de piață a capitalurilor proprii ale ROCA Investments este estimată la 22,3 mil. euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 74% față de valoarea contabilă. Mai mult, randamentul investițiilor pentru anul 2019 a fost de 57,18%, un procent cu atât mai impresionant cu cât o parte din companiile în care ROCA Investments s-a implicat anul trecut nu reflectă încă măsurile de eficientizare post-tranzacție și păstrează un real potențial de creștere.
În paralel, ROCA Investments continuă câteva proiecte strategice începute din ianuarie pentru a dezvolta mai departe comunitatea antreprenorială ROCA și a ajuta și la accelerarea dezvoltării structurii manageriale din companiile românești. O realizare inclusă aici este amplificarea proiectului ROCA Management Accelerator, un program intensiv de management aplicat care antrenează aptitudini adaptate economiei românești, prin practică în companiile ROCA Investments.
Portofoliu diversCompaniile ROCA Investments provin din zone economice diferite, cum ar fi servicii B2B, logistică, producție, agricultură, industria chimică, impactate la variate intensități de ordonanțele militare în vigoare. Companiile ROCA Investments continuă însă să facă business și să contribuie la menținerea economiei în funcțiune.
”E mult mai important în ziua de azi ca ceea ce gestionezi să răspundă unei nevoie prezente și mai ales viitoare. Am descoperit avantajul de a avea un portofoliu variat. Este un model de succes validat în această perioadă. Creștere cu 74,6% față de valoarea contabilă (22,3 mil. euro versus 12,8 mil. euro la înființare). Mâine criza se resimte în domeniul economic și va fi nevoie de soluții pentru companiile afectate. Va fi nevoie de Roca mai mult ca oricând. Avem un portofoliu format din companii ajunse la maturitate ce continuă să crească, și companii în care au investit de curând”, a spus Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments.
Câteva firme din portofoliul ROCA Investments și rezultatele la acest momentFrigotehnica – domeniu protejat de criză, performera portofoliului ROCA Investments, evoluție favorabilă și predictibilă, cifră de afaceri în 2019 în creștere cu 3% față de 2018 – 25 mil. euro și profit net de 1,9 mil. euro. Întâmpină criza foarte bine capitalizată și pregătită. țintește creștere de 10% în 2020, finalizarea primului proiect în Ungaria și operaționalizarea din Austria în T3 2020. Nu a fost oprită activitatea în contextul coronavirus. De a-l transforma în jucător regional important.
Electroplast – liderul pieței de cabluri pentru căi ferate. Am achiziționat compania de la un grup industrial din Italia. A fost un an dificil 2019, dar evoluția din semestrul 2, după ce a intrat Roca în acționariat dus la creșteri. Este în proces de eficientiaza operațională și financiară. Este și în proces de digitalizare. Peste 75% din materia prima este importată. Comenzile sunt peste așteptări – T1 2020 este cu 10% peste 2019.
Romcargo Maritim – gestionează fluxurile de import și export ale autovehiculelor care trec prin port. Cumpărată în insolvență, dar vor ca în 2020 să adauge un nou client – Mitsubishi (acum au ca principali clienți Ford și Dacia). Cu 70% redusă activitatea pentru că au fost afectați constructorii de mașini, dar vor fi pregătiți pentru ieșire din insolvență în T3.
RDF-Arad – prima investiție a Roca în sectorul agricol, făcută la finalul anului trecut. 4 linii de business, cifră de afaceri de 15 mil. euro în 2019 și are în plan o creștere de 30% pentru 2020. Vor triplarea suprafețelor agricole exploatate, dublarea capacității de depozitare în silozuri (proiect cu fonduri europene pe 2020), sectorul agricol va fi strategic național în perioada următoare.
Sinteza – una dintre cele mai vechi companii românești, activă în industria chimică. Este prima companie listată la bursă din portofoliu. Cifră de afaceri de peste 6 milioane de euro, vor maximizarea oportunităților comerciale de vânzare a acidului benzoic pe piața europeană.
Yellow Menu – una dintre investițiile mai mici ale Roca, dar un jucător la intersecția a 3 domenii strategice: logistică, food, online. Compania a funcționat în parametri normali, chiar dacă restaurantele au avut probleme în această perioadă. Campanie Farfurii la datorie – livrate peste 3.500 de meniuri. Dorim să menținem același ritm.
ROCA Investments, planuri pentru 2020În ceea ce privește planurile pentru următoarele luni din 2020, oficialii ROCA Investments au câteva direcții strategice:
- Sectoare strategice care pot fi drivere pentru reconstrucția economică unde Roca Investments se poate implica
- Majorare de capital
- 10 investiții în 2020 – investiții potențiale potrivite noii realități economice
- Proiecte strategice începute din ianuarie pentru a dezvolta mai departe comunitatea antreprenorială (de ex. Roca Management Accelerator)
”Avem 4 companii în pipeline în diferite forme de negociere. E un proces continuu de cunoaștere a pieței. Ca și domenii de activitate interesante – agricol – partea procesată (cât mai multă valoare adăugată), logistică, parte de servicii B2b, producție. Trebuie să înțelegem că orice domeniu nu funcționează de sine stătător – de ex food și HoReCa (legăturile sunt mult mai complexe decât ar părea părea la o analiză superficială)”, ne-a precizat Rudolf Vizental.
Pentru companiile sale, ROCA Investments a alocat un fond de intervenție de 20% din valoarea actuală a participațiilor, cu rolul de a le asigura capitalul suplimentar necesar pentru a depăși cu succes impactul crizei. Alături de relația transparentă și comunicarea permanentă cu echipele de management ale companiilor ROCA Investments, măsurile implementate promit că trendul crescător pentru ROCA și companiile sale se va păstra.
”Faptul că suntem într-un punct complicat în economie nu înseamnă că oprim motoarele și sistăm activitatea, dimpotrivă: e un bun moment pentru a trece la o reconstrucție solidă. Businessul românesc are cu atât mai multă nevoie acum de un punct de sprijin, de un sistem de referință. Poate că nu mai avem hartă, dar ne păstrăm busola. Avem planificată o majorare de capital și ne propunem 10 investiții în 2020, așa cum am decis încă dinainte de criza sanitară, în sectoare strategice care pot fi motoarele pentru reconstrucția economiei și unde ROCA Investments se poate implica. Investim în companii ale căror valori sunt peste evaluările acestora. Marile companii cresc în momente de criză”, a declarat Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments.