- 27 Mai 2021
Un antreprenor în Dumbrava minunată din fonduri europene și agricultură
Însă Florian Mihai nu s-a oprit doar la această activitate, deși pe acest segment lucrează cu branduri precum Coca Cola, Bergenbier, Star FOODS, Kaufland, precum și cu fabrici de pâine, fabrici de lapte, fabrici de carne și firme din domeniul construcțiilor.
Tot în 2016, fondatorul Rora Agri Trade a achiziționat mai multe loturi de teren și construcțiile aferente în comuna Dumbrava cu suprafață totală de peste 5 hectare, pentru a lansa un business agricol. Mai exact, pentru a produce legume bio, crescute ecologic (fără pesticide, fără aditivi sintetici, hormoni sau organisme modificate genetic).
”În anul 2016 am cumpărat fostul CAP al comunei Dumbrava, unde era o fermă legumicolă, și am hotărât să accesez fonduri europene pentru a reface această fermă. Am obținut fondurile europene și am semnat un contract în noiembrie 2017 și doi ani m-am luptat să obțin toate avizele și autorizațiile necesare”, ne-a povestit Florian Mihai.
Așa cum proprietarii săi descriu pe site-ul fermei, aceasta se întinde pe o suprafață de 40.000 mp și cuprinde 1.260 mp de depozite, 1.250 mp de seră încălzită, 15 solarii a câte 500 mp fiecare și 13.000 mp de culturi în câmp. În cadrul depozitului este inclusă o zonă de sortare/ambalare, o zonă de depozitare cu instalație de frig și o secție de uscare formată din 2 uscătoare de 300 și 150kg/șarjă. Totodată, firma deține și o autoutilitară de transport frigorific de 3.5 tone.
După cum ne precizează Florian Mihai, lucrările la fermă au demarat în iulie 2019. Tot în acel an, după 3 ani de monitorizare, au primit atestarea de la societatea Ecocert privind certificarea terenului ca fiind ecologic. Proiectul fermei, în stadiul său actual, a fost finalizat în luna august 2020.
”A fost un an greu, cu foarte multă muncă, dar marea mea realizare a fost că am reușit să închei investiția pe fonduri europene”, spune cu mândrie Florian Mihai, considerând că acest an va fi unul plin pentru legumicultură. De altfel, și-a propus să profite de această tendință în creștere, de achiziție a legumelor cultivate ecologic, pentru a crește cu circa 5% profitabilitatea firmei. La nivelul lui 2019, firma pe care a fondat-o și o conduce avea o cifră de afaceri de circa 1,2 milioane de euro și un profit de circa 40.000 de euro.
În acest moment, legumele produse în ferma sa sunt vândute către distribuitori de legume ecologice, fiind totodată, într-o asociație care distribuie legume către rețele de magazine precum Carrefour sau Mega Image.
”Pentru a ne îndeplini obiectivele trebuie să creștem și numărul de angajați și să mărim portofoliul de clienți”, mai spune fondatorul Rora Agri Trade.
În acești ani a reușit să aducă alături de el în firmă o echipă care cunoaște atât domeniul agricol, cât și pe cel al producției de ambalaje din lemn și paleți. A pornit de la 7 angajați în 2017, în momentul de față ajungând la 52 de angajați.
Credite pentru dezvoltare continuăPe lângă colegii care și-au adus experiența pentru dezvoltarea fermei și a firmei, în general, Florian Mihai a mai găsit ajutor și în colaborarea cu banca pentru a face rost de finanțări suplimentare, dar și pentru a reduce din presiunea financiară asupra business-ului în anul trecut.
”Patria Bank mi-a acordat o linie de credit pentru finanțarea proiectului și am aplicat la IMM Invest pentru continuarea activității pe perioada pandemiei”, spune fondatorul Rora Agri Trade.
Acesta precizează faptul că a apelat la o linie de credit și pentru activitatea curentă de reciclare deșeuri. În ceea ce privește banii din finanțările anterioare, pe lângă susținerea producției fermei, a folosit fondurile pentru a moderniza mai multe clădiri, pentru a putea dezvolta activitatea de reciclare deșeuri și reparații, pentru achiziția de mașini și utilaje noi, utile pentru a ușura munca, precum și pentru a crește productivitatea.
În ceea ce privește dezvoltarea firmei sale, pentru anul în curs și-a propus să acceseze, din nou, fonduri europene și să mărească cu încă 2 hectare suprafața de cultivare a fermei. Totodată, va lua noi credite pentru investiții și pentru a cumpăra două linii de ambalare pentru legume proaspete și uscate, dar și două stivuitoare.
Ca și până acum, în cei 6 ani de când s-a apucat de afaceri cu gândul de a ajuta la dezvoltarea comunei în care a crescut până la 19 ani, nu va renunța în a încerca mereu să crească business-ul său, să aducă mereu ceva nou. De altfel, acesta este și sfatul său pentru orice alt tânăr antreprenor: ”Să nu renunțe”.
Florian Mihai este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.