SAMSUNG OLED 65S95D – Inteligența artificială pusă la treabă așa cum trebuie

Samsung OLED S95D este un televizor OLED ce oferă funcții avansate, bazate pe inteligență artificială, care îmbunătățesc experiența de vizionare și gaming. În plus, integrează măsuri de securitate pentru protecția datelor și un sistem de conectivitate inteligentă.

Samsung 65S95D este unul dintre modelele de top de la producătorul sud-coreean pentru cei care caută o experiență de vizionare bună, indiferent că e vorba de streaming, urmărire posturi TV sau competiții sportive. L-am testat și vă povestim cele mai importante aspecte de care să țineți cont.

Înainte să intrăm în detalii despre imagine și alte funcții smart, să vă povestesc puțin despre design. Este evident că e un televizor OLED având în vedere că e foarte subțire de sus până jos. E cam cât degetul mic de la mână. Standul este central, iar toate porturile pentru conectivitate sunt în One Connect Box. Sistemul mi se pare foarte cool deoarece îți permite să faci această uniformizare a grosimii și acel Connect Box îl poți pune în spate pe stand, sau în altă parte, departe de ochii noștri. Legătura dintre acesta și TV se face printr-un singur cablu, deci ai un cable management excelent cu care Samsung ne-a obișnuit. 

Nu în ultimul rând, este foarte cool și telecomanda, care este micuță, minimalistă și care se poate încărca de la soare sau printr-un port USB-C. 

Instalarea software a fost făcută rapid și eram gata să-l folosesc. Tizen, care este sistemul de operare, se dovedește din nou că este rapid, fluent și merge bine. Ai unele aplicații preinstalate, iar altfel poți instala tu ce altceva mai ai nevoie. 

Calitate imagine

Am folosit televizorul pentru a urmări emisiuni TV, clipuri video pe YouTube, filme, dar și să ne jucăm puțin. Am testat TV-ul la birou și am avut conectat Xbox One la el. Nu este o consolă de nouă generație, dar chiar și așa, imaginea din joc a fost surprinzător de bună, dar despre asta o să vă spun imediat mai multe. 

Samsung S95D este un TV OLED ce poate fi achiziționat în mai multe diagonale și are rezoluție 4K. Noi am testat modelul de 65 de inch (163 cm) și are un preț acum de 10.999 de lei. Am intrat rapid pe YouTube și am pornit câteva clipuri 4K HDR și pur și simplu rămâi uimit de nivelul de culoare, contrast și detalii. Arată excelent și nimeni nu poate zice altfel. Apoi am trecut și la altfel de clipuri de 1080p și acestea arată bine la această diagonală. De ce? Televizorul face AI Upscaling la rezoluție 4K. Ia imaginea de la rezoluția nativă și cu ajutorul inteligenței artificiale o crește la rezoluție 4K. Asta se face cu ajutorul procesorului NQ4 AI Gen2 care are 20 de rețele neurale care se ocupă de această sarcină. 

Acest upscaling este și mai evident în cazul posturilor TV care sunt transmise la rezoluție SD sau HD (720p), deci departe de 4K. Și acestea sunt procesate cu ajutorul rețelelor neurale și redate la o rezoluție 4K. Vei observa că imaginea nu este nativ 4K, dar elementele grafice precum burtierele sunt foarte bine redate. 

Același lucru este valabil și pentru meciurile de fotbal, care de obicei sunt transmise și la rezoluție HD, iar upscaling-ul își face treaba. Apoi mai există și setări de imagine pentru a alege fix look-ul pe care-l cauți.

Televizorul are suport HDR10+, Quantum HDR și real depth enhancer, ceea ce înseamnă că filmele și jocurile HDR arată foarte bine. Însă un factor la fel de important este faptul că televizorul are un display mat, ceea ce înseamnă că nu are reflexii mari, ci unele mici și estompate. Asta te poate ajuta la vizionarea pe timp de zi și crește imersiunea. 

Și pe partea audio lucrurile stau bine, iar televizorul are un sistem audio 4.2 cu difuzoare și subwoofer integrat și astfel sunetul este clar, iar volumul este ridicat. TV-ul are suport pentru formatele audio Dolby Atmos sau OTS+ și suport pentru tehnologia Q-Symphony atunci când folosești și un soundbar Samsung. 

Vă ziceam că ne-am și jucat. La birou avem un Xbox One pe care mai jucăm FIFA pentru relaxare. Mai exact FIFA 22. Imaginea a arătat surprinzător de bine, dar în cazul acestui titlu au fost văzute limitările consolei deoarece era un mic halo în jurul jucătorilor, vedeam puțin lag. Apoi am încercat Red Dead Redemption 2, care nu este un joc nou, dar este în continuare unul dintre cele mai arătoase jocuri video create vreodată și aici nu dezamăgește. Imaginea arată bine, e sharp, iar jocul rulează destul de fluid cu limitările de rigoare ale consolei Microsoft. 

Altfel, televizorul are o rată de refresh de 100 Hz, Auto low Latency Mode, FreeSync Premium Pro ce asigură un gameplay smooth și de calitate pe o consolă de nouă generație. 

Smart home și securitate

Ce m-a surprins și mi-a plăcut la acest televizor este că are și un smart hub de unde poți vedea și controla, după caz, electrocasnicele smart din casă. Eu sunt promotorul smart home și am pornit o serie de articole și video pe tema asta în încercarea de a-mi face viața mai ușoară cu gadgeturi și obiecte smart. M-am logat cu contul Samsung pe televizor și mi-au apărut obiectele smart Samsung din locuință. E foarte cool asta deoarece TV-ul ar putea deveni singurul loc de unde să-ți controlezi luminile, prizele, frigiderul sau mașina de spălat. Poți să vezi acolo consumul, când termină un ciclu de spălat și așa mai departe. 

E foarte convenabil, dar trebuie să fie și sigur. Pentru că altfel ești expus unor exploit-uri, hack-uri și viruși deoarece unele obiecte de tip smart home nu au o protecție bună. De asta mă bucur că acest TV are implementat sistemul de securitate Samsung Knox, despre care am mai scris și în alte rânduri. Samsung Knox protejează parolele, codurile PIN și datele private ale utilizatorului prin mai multe niveluri de software și hardware. Astfel, prin actualizările de securitate constante, Knox poate proteja televizorul, dar și dispozitivele conectate. 

Securitatea nu este un topic despre care vorbesc de obicei în articole despre televizoare, dar mi se pare un punct important deoarece dacă un TV este vulnerabil ar putea fi o poartă de acces pentru malware, viruși și așa mai departe. 

De exemplu, în 2024 s-a raportat o vulnerabilitate semnificativă care afecta un alt brand de televizoare. Această vulnerabilitate a expus utilizatorii la riscuri de securitate cibernetică printr-o breșă care permitea hackerilor să preia controlul asupra dispozitivelor. Potențialele atacuri ar putea include acces neautorizat la datele personale sau utilizarea televizorului pentru activități malițioase. 

De aceea, este important ca atunci când ne alegem dispozitivele smart, fie ele telefoane sau electrocasnice să ne uităm și la partea aceasta de actualizări, de securitate deoarece se pot dovedi critice în anumite momente. 

Samsung S95D este printre opțiunile de top pentru iubitorii de filme și de gaming, însă vine în plus și cu aceste funcții de securitate și smart home. Dacă vrei ca televizorul să devină mai mult decât un simplu obiect pe care-l folosești pentru a urmări canale TV, Samsung S95D ar putea fi opțiunea potrivită. 



Citeste si