Samsung prezintă Fold2, versiunea îmbunătățită a primului telefon pliabil

Samsung Galaxy Fold este considerat primul telefon pliabil (dacă nu luăm în considerare Royole FlexPai, care a fost mai mult marketing decât un telefon real). A fost un debut dificil, însă Fold2 pare să fi fost îmbunătățit în toate aspectele sale.

Dar de ce ai vrea să folosești un telefon pliabil? Pentru cine este un asemenea dispozitiv? Timpul va spune dacă asemenea telefoane vor avea succes sau nu. Samsung ne spune că, conform datelor obținute în urma unui sondaj realizat pe 476 de utilizatori de Fold din Coreea de Sud și SUA, utilizarea mai multor aplicații în același timp a explodat și 34% dintre utilizatorii de Fold au făcut multitasking cu două aplicații deschise în același timp, comparativ cu 4% pe alte telefoane clasice. 

De asemenea, potrivit sondajului, ecranul mai mare al dispozitivului a făcut ca utilizatorii să consume mai mult video (cu 71% mai mult decât cei cu telefoane normale), dar și să se joace mai mult (cu 35%).

Deci se pare că oamenii profită de un ecran mai mare atât pentru divertisment cât și pentru muncă. 

Samsung Galaxy Fold 2 - ecrane mai mari

Principalele diferențe dintre Fold și Fold2 se văd la ecran. Versiunea a doua are un display mai mare, de 7,6 inci, comparativ cu 7,3 inci, păstrând cam aceleași dimensiuni. Diferența se face prin reducerea muchiilor negre ale ecranului (cu 27% mai mici). Display-ul este unul Dynamic AMOLED și are o rezoluție de 2,208 x 1768 de pixel, iar luminozitatea acestuia este mai mare decât pe modelul anterior și poate ajunge până la 900 de niți.

În același timp, și ecranul din exterior a devenit mai mare, de la 4,6 inci până la 6,2 inci (Super AMOLED 2,260 x 816 pixeli). Grosimea dispozitivului a fost redusă de la 17,1 inci la balama la 16,8 inci și de la 15,7 la închidere la 13,8 inci. Samsung Galaxy Fold2 este destul de greu la 282 de grame. Va fi interesant de văzut cum se va simți la atingere display-ul de pe Fold2 în comparație cu primul Fold. Dacă tactil se apropie de plastic sau de sticlă.

La fel ca și pe Note 20 Ultra, Samsung Galaxy Fold2 dispune de rata de refresh variabilă de la 11 Hz pentru documente până la 120 Hz pentru jocuri. Rata este stabilită de sistem în funcție de utilizare.

La fel ca și în trecut poți așeza pe ecranul mare până la trei aplicații în același timp (pe verticală sau orizontală). Poți să faci drag & drop text, imagini sau grafice pentru un multitasking mai bun. 

Pentru a profita la maximum de ecranul mare, ideal pentru consum media, Samsung a introdus și un sistem stereo cu două difuzoare plasate în zona balamalelor pentru un sunet mai bunt.

Samsung a îmbunătățit și balamaua și mecanismul de pliere pentru o funcționare mai bună și ar trebui să ofere o protecție mai bună împotriva prafului și pariculelor care ar pute intra la mecanism. Să sperăm că acest model nu va avea probleme din trecut.

Noul telefon poate fi folosit și într-un mod numit flex mode (introdus prima dată pe Galaxy Z Flip), adică pe jumătate îndoit și astfel pe un ecran ai putea vedea imaginea, iar pe cealaltă jumătate să ai la dispoziție butoanele pentru control. Ar putea fi util pentru momentele când urmărești clipuri video și ai nevoie să sprijini telefonul, dar și pentru fotografii deoarece ai putea realiza fotografii cu expunere lungă fără trepied sau hyperlapse.

Experiența de fotografiere

Telefonul are un sistem foto format din trei senzori de 12 MP. Cel ultrawide are o deschidere de f/2.2, senzorul wide are Dual Pixel autofocus, stabilizare optică și o deschidere a diafragmei de f/1.8. În cele din urmă, camera telefoto este tot de 12 MP și are o deschidere a diafragmei de f/2.2.

Camera frontală este de 10 MP f/2.2. Telefonul are recunoaștere facială, însă pentru o securitate mai bună poți folosi senzorul de amprentă de pe lateral.

Pe partea de camere foto, Fold2 are un mod de filmare numit Auto framing, prin care te încadrează atunci când ești filmat. Folosind machine learning, aplicația știe cum să te încadreze atunci când te miști, astfel încât să arăți bine indiferent de poziția ta.

Pentru că avem două ecrane pe Fold2, este mai ușor să faci fotografii cu camera principală, astfel ai putea să faci selfie-uri cu camerele de pe spate. De asemenea, dacă dorești atunci când filmezi sau fotografiezi un subiect acesta se poate vedea în ecranul de 6,2 inci și se poate aranja și poziționa pentru fotografie.

La fel ca și la Note 20 Ultra, Fold2 are Pro Video mode unde ai acces la un zoom mai lin, control asupra sunetului, dar și control asupra expunerii imaginii. Alte moduri foto incluse sunt Night Mode, Single Take etc.

Specificații și disponibilitate 

Telefonul funcționează cu un procesor cu opt nuclee (cel mai probabil varianta europeană va avea Exynos 990), 12 GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 256 GB (UFS 3.1). Bateria de 4500 mAh este formată din două bucăți și suportă încărcare rapidă pe fir și wireless. Cum avem de-a face cu un produs premium, avem și 5G, Bluetooth 5, Wi-Fi 6 și suport pentru eSIM.

Galaxy Z Fold2 va fi disponibil în nuanțele Mystic Black și Mystic Bronze, în aproximativ 40 de piețe, inclusiv S.U.A., Coreea și România, în data de 18 septembrie 2020, cu posibilitatea de a fi achiziționate în perioada de precomandă de la 1 septembrie 2020, la un preț de 1999 de euro, începând cu piețe selectate, inclusiv S.U.A. și Europa.



Citeste si