- 6 Iunie 2022
SAS, master în analiză de business în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai
SAS, una dintre cele mai mari companii ce ofeeră soluții de analiză avansată de date, încheie un nou parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin care susține programul de masterat Business Analytics și Managementul Informațiilor din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.
Pe lângă competențele de business, absolvenții vor avea calificările tehnice SAS Big Data Analytics sau SAS Advanced Business Analytics, prin care li se certifică expertiza în realizarea de analize avansate de date folosind produsele SAS.
”Colaborarea strânsă cu universităţile este un element important al activităţii SAS pe piaţa locală. Unul din obiectivele noastre este de a crea capabilităţi avansate în rândul viitorilor absolvenţi în domeniul analizei avansate de date, inteligenţei artificiale orientate către om. Scopul nostru este să îi ajutăm pe viitorii absolvenţi din domeniul ştiinţei datelor, nu doar din domeniile ştiinţelor exacte, dar şi din domeniul economic sau conexe, să îşi perfecteze cunoştinţele şi să devină specialişti căutaţi de către cei mai importanţi angajatori. Dorinţa noastră este să contribuim la dezvoltarea unei forţe de muncă înalt calificate şi să putem să contribuim la atingerea numărului de 5.000 de specialişti în analiza avansată de date până în 2025. Parteneriatul nostru solid cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB este unul din paşii importanţi în această direcţie”, a afirmat Alina Luchian, Academic & Education Program Manager SAS Romania & Moldova.
Programul de masterat va debuta în anul universitar 2022-2023, în oferta de studii a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).
Masteratul își pregătește absolvenții pentru profesii precum Business Analytics Specialist, Business Intelligence Specialist, Data Scientist, Data Engineer, Big Data and Cloud Analyst, IT Project/Program Manager sau Developer.
”Creșterea volumelor de date creează un mediu economic plin de noi provocări și oportunități. Este necesar să conștientizăm nevoia achiziționării de competențe în domeniul analizei avansate de date şi să facem eforturi participând activ, prin crearea unor programe de studii actuale. Dobândirea abilităților pentru a lua decizii bazate pe date în vederea îmbunătățirii proceselor și a transformării afacerii necesită o combinație de cunoștințe din domeniul informaticii și al economiei. Programul de studii Business Analytics și Managementul Informațiilor îşi propune pregătirea studenților noștri pentru cariere profesionale într-o lume guvernată de date, oferind abilitățile și cunoștințele pentru a deveni experți în știința datelor, capabili să abordeze analiza din perspectiva strategică a unei afaceri. Suntem printre puţinele instituţii de învăţământ superior din ţară care au în portofoliu un program de Business Analytics. Este un masterat tipul advanced-business-oriented, corelat cu realitatea mediului economci actual, iar UBB-FSEGA reprezintă locul potrivit pentru un astfel de program de studii”, a declarat conf.univ.dr. Răzvan V. Mustaţă, Decanul FSEGA.
Profesiile din domeniul analizei datelor au fost evidențiate în raportul Forumului Economic Mondial din 2020, intitulat “The Future of Jobs”, ca având cea mai mare creștere a cererii în toate domeniile. Practic, în tot mai multe organizații se implementează sisteme decizionale bazate pe date, așadar capacitatea angajaților de a analiza date și a trage concluzii a devenit indispensabilă.
Pregătirea academică în domeniul Business Analytics înseamnă, pe scurt, crearea capacității absolvenților de a lucra cu date reale din diverse domenii de activitate, de a construi modele pentru a înțelege sensul acelor date, de a folosi diverse pachete software specializate în analiza datelor și de a putea livra soluții potrivite pentru probleme reale.
”Candidații care doresc să urmeze cursurile acestui program de masterat ar trebui să dețină noțiuni elementare de programare și informatică în general, să fie orientați spre rezolvarea problemelor și să aibă o doză de curiozitate în a descoperi lucruri noi din datele care ne înconjoară”, precizează Conf. dr. Dan-Andrei Sitar-Tăut.
Programul de studii oferit este în limba română și se derulează pe parcursul a patru semestre. Masteranzii programului pot opta în a-și desfășura stagiul de practică la partenerii UBB, care au divizii sau departamente specializate de Data, Business Intelligence, Cybersecurity, sau Business Analytics.