Șase startup-uri europene care împing limitele roboticii

Pe lângă importanța lor în cultura pop și ficțiune, roboții au devenit un ajutor real în viața noastră de zi cu zi, de la industrie, la agricultură și la medicină. Am pregătit o listă cu 6 startup-uri europene din domeniul roboticii care încearcă să împingă limitele a ceea ce poate realiza tehnologia.

Roboții sunt tot mai integrați în viețile noastre, fie pentru a îndeplini sarcini obișnuite ca aspiratul, de exemplu, fie pentru a asista omul în finalizarea unor sarcini dificile precum intervenții medicale. Pe EU-startups am găsit o listă care aduce în prim plan câteva dintre aceste startup-uri, dintre care am ales 6 pentru a vi le prezenta. 

1. E-TERRY

Cu sediul în Erfurt, Germania, startup-ul dezvoltă un robot destinat agriculturii sustenabile pe scară largă. Robotul, pe numele lui E-TERRY, funcționează ca un transportator deschis, menit să devină o unealtă versatilă pentru diverse sarcini agricole precum îndepărtarea buruienilor, mai ales că se bucură de niște caracteristici care pot fi adaptate în funcție de necesități, precum faptul că lățimea este ajustabilă. Susține fermierii în tranziția către agricultură sustenabilă și productivitate.

Fondată în 2022, compania a atras până acum finanțări în valoare de 1.2 milioane de euro.

2. Moon Surgical

Cu sediul în Paris, Moon Surgical a dezvoltat un robot chirurgical ce poate asista medicii în cazul operațiilor laparoscopice (o tehnică minim invazivă, în care chirurgul utilizează instrumente numite trocare pe care le introduce în abdomen prin incizii fine; N.red.). Produsul lor emblemă, Sistemul Maestro, poate extinde  accesul la tehnici mai puțin invazive pentru chirurgi, îmbunătățește precizia chirurgicală și oferă mai multă eficiență în sălile de operație.

Fondat în 2019, startup-ul a strâns 83,3 milioane de euro pentru a îmbunătăți rezultatele intervențiilor chirurgicale  prin robotică. 

3. Swiss-Mile

Aflați în Zürich, Swiss-Mile dezvoltă roboți concepuți pentru a îmbunătăți eficiența și siguranța în industrii precum cea a securității sau a construcțiilor. Roboții folosesc inteligența artificială avansată pentru a-i ajuta să navigheze pe teren periculos, să transporte încărcătură grea sau să detecteze anomalii. 

Prin integrarea roboților cu AI, Swiss-Mile își dorește să rezolve problema lipsei de forță de muncă și să reducă costurile acesteia. Din 2023, au strâns peste 23 milioane de euro pentru a avansa soluțiile lor robotice. 

4. RobCo

Cu sediul în München, RobCo încearcă, de asemenea, să rezolve problema lipsei de forță de muncă în sectorul industrial. Software-urile lor ușor de folosit și personalizate pentru aplicații industriale permit companiilor sa implementeze roboți cu ușurință. Se pot integra cu sisteme deja existente și oferă flexibilitate pentru diverse sarcini.

RobCo, fondat în 2020, au strâns peste 54 milioane de euro pentru a-și extinde proiectul.

5. Circus Group

Circus Group, din Hamburg, își doresc să revoluționeze industria serviciilor alimentare. Roboții lor folosesc inteligență artificială pentru a crea ecosisteme funcționale în bucătărie și pot produce complet de la ingrediente la mese complete, iar AI-ul lor generează rețete și concepte noi.

Încă din 2021 au reușit să strângă 26,9 milioane de euro pentru a reduce costurile și a îmbunătăți eficiența în bucătării.  

6. Keybotic

Keyper, robotul celor de la Keybotic, a fost creat în Barcelona. Un robot cu 4 picioare, conceput pentru inspecții industriale, care navighează prin depozite și fabricii și oferă date vizuale, termice și acustice pentru a determina și îmbunătăți siguranța și eficiența clădirilor. 

Echipat cu senzori și camere pentru monitorizare, Keyper poate fi controlat cu o interfață ușoară și intuitivă chiar și pentru utilizatori fără experiență în robotică și este rezistent la șocuri și navigare pe teren accidentat.

Fondat în 2020, Keybotic a strâns peste 3 milioane de euro. 



Citeste si